Mai főzőmagazinunkban erről a rendkívül egészséges és finom gyümölcsről beszélgetünk gasztro segítőnkkel. Mazsiék mindent is készítenek szilvából. Melyik fajtákat használják, mit készítenek belőle és hogyan teszik ezt? Tartsanak velünk a részletekért!
Szilvás gombóc
Hozzávalók
- a tésztához:
• 1kg héjában főtt burgonya,
• 40-50 dkg liszt,
• 1 csapott evőkanál só,
• 1 csapott evőkanál zsír,
• esetleg 1-2 tojássárgája.
- a töltelékhez:
• kb. 40 - 45 db szilva;
• 3-4 kanál kristálycukor;
• őrölt fahéj, ízlés szerint.
- a „bevonathoz”:
• 30 kanál mák (kb.30-35 dkg) ledarálva,
• 15 kanál cukor (lehet kristálycukor is).
A burgonyát megmossuk és egy evőkanál sóval „ízesített” hideg vízben tesszük fel főni. Miután felforrt, vegyük takaréklángra és főzzük kb. 20-25 percig. Legegyszerűbb hústűvel ellenőrizni, hogy megfőtt-e, de egy keskenyebb pengéjű kés is megteszi. Hideg vízzel leöblíthetjük, hogy hamarabb hűljön és könnyebb legyen leszedni a héját. Vágjuk nagyobb darabokra és törjük át egy krumplinyomón, még melegen. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, ne kezdjük el a hozzávalókat a langyos burgonyához adni, mert nem lesz megfelelő állagú a tésztánk.
Amíg hűl, kimagozzuk a szilvát és a mag helyére cukorral összekevert fahéjat teszünk.
A hideg krumplihoz adjunk egy evőkanál sót és a zsírt. Keverjük el alaposan, majd a lisztet fokozatosan adjuk hozzá. Ha szeretjük a tojást a tésztában, még a liszt előtt tegyük bele tojássárgáját, és azt is jól keverjük el.
Amikor már egyenletes a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagra, és vágjuk akkora négyzetekre, hogy egy szilva beleférjen. A főzővizet is tegyük a tűzre, egy kb hatliteres lábast ¾ -ig töltsünk meg vízzel és tegyünk bele egy csapott evőkanálnyi sót. Mire elkészülnek a gombócok, a víz is felforr.
A négyzetekbe „belecsomagoljuk” a fahéjas cukorral ízesített egész szilvákat, kicsit meggörgetjük a tenyerünkben és egymás mellé rakjuk egy tálcára. Nem érdemes egymás tetejére tenni, mert könnyen kiszakadhatnak főzés közben. Ha túl soknak bizonyul a tésztánk, nudlit készíthetünk a maradékból.
Ezt a mennyiséget kétszerre főzöm ki. A forrástól számított 5 perc után már tehetünk egy próbát, megkóstolhatjuk a tésztát, hogy megfőtt-e. Általában 6-8 perc alatt elkészül. Egy nagyobb szűrőkanállal tésztaszűrőre kiszedjük és hagyjuk hűlni, szikkadni, de nem szabad teljesen kihűteni, mert akkor nem tudjuk szépen bevonni a mákkal.
Természetesen zsírban vagy vajban pirított zsemlemorzsa is lehet a „bevonat”, amit a tűzről levéve ízesíthetünk fahéjas/kakaós porcukorral.
Haa túl soknak tartjuk a mennyiséget, akkor ne vonjuk be semmivel a gombócokat, hanem amikor kihűltek, tegyük hűtőbe és 5-6 óra elteltével a fagyasztóba.
Amikor szeretnénk elfogyasztani, a fagyos gombócokat dobjuk forrásban lévő vízbe, majd az újraforrástól számított 6-8 perc után szedjük ki és ugyanúgy járjunk el, mint a frissen főtt gombócokkal.