Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Digitalizáció az iskolában: mi vár a diákokra a következő években? (eduline.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A mostani diákokat el sem tudjuk képzelni okostelefon, okosóra, és más számítógépes kütyük nélkül. Többen már gyerekként profiként kezelnek egy programot, eszközt. Vajon hasznos-e ez a tudás, és szükséges-e oktatni?

Vajon a mai középiskolások, rendelkeznek-e azokkal a digitális kompetenciákkal, melyekre szükségük lesz majd a munkaerőpiacon, ahová 5-10 éven belül kilépnek? – olvasható a kérdés a Pénzcentrum oldalán. Erről pedagógusokat, oktatási szakértőket kérdeztek meg. Megemlítik, hogy az új NAT-ban 426 alkalommal szerepel a digitális szó.

Az nem kérdés, hogy a digitalizációval foglalkozni kell, az viszont igen, hogy mennyire készült fel a magyar társadalom a sokkal inkább digitalizált életre. Két évvel ezelőtt a magyar kormány elindította a Digitális Munkaerő Programot (DMP), hogy enyhítse a digitális munkaerőhiányt, a program felkerült a kormányzati portálra is, de végrehajtása elakadt. Az oldal azt írják, hogy az oktatási rendszernek kiemelkedő szerepe van a digitális kompetencia-fejlesztésben. Hiába gondolják a legtöbben, hogy a diákok maguktól megtanulnak mindent, ez nem így van, tehát arra a kérdésre, hogy felkészültek-e a magyar diákok a jövőre, a válasz egyértelműen nem.

„Rengeteg kutatás alátámasztja, hogy a munkaerőpiacon már ma is nagyjából 80 százalékban csak a kompetencia számít: a problémamegoldó készség, a kreativitás és az interperszonális készségek. 20 évvel ezelőtt még fontos volt, hogy mi a szakmánk, és annak mi az információtartalma, mára ez nagyjából megfordult.” - nyilatkozta az oldalnak Fazekas Barbara, az IVSZ digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoportjának vezetője. Szerinte mire az egyetemisták lediplomáznak, addigra már más szakmák lesznek. Felértékelődik a digitális készségek szerepe a munkaerőpiacon.

Fazekas Barbara elmondta a Pénzcentrumnak, hogy hiába van több iskolában iPadekkel felszerelt tanterem, nem használják őket. Ennek oka, hogy a tanároknak olyan kompetenciákat kellene felszedni, amit nem biztos, hogy szeretnének, így maradnak inkább a hagyományos módszereknél. A NAT-ba bekerült a digitális kompetencia-fejlesztés címszó, mely szerinte minimális bizakodásra ad okot.

A NAT - túllépve a korábbi informatika tantárgyon - a tanulási környezet kialakításánál minden tantárgy esetében ösztönzi, hogy a tanulók használhassanak iskolai vagy saját digitális eszközt és legyen elérhető az internet." - mondta Fazekas Barabara. Azonban szerinte ez így kevés, szükség lenne még a digitális képességek megszerzését elősegítő pedagógusok továbbképzésére, sőt, az egész tanárképzés átalakításért kiált.

Amíg ez nem lehetséges, addig a szakmai szervezetek igyekeznek segíteni a pedagógusok munkáját, hogy használható tudáshoz juthassanak hozzá. Jó irány lenne, ha az összes tantárgy össze lenne kötve, és oktatásuk a digitális térben valósulna meg, hiszen a most padban ülő gyerekek kikerülve a munkaerőpiacra, úgyis a digitális térben fognak problémákat megoldani - javasolja Fazekas Barbara.

„Olyan kompetenciákkal kell őket felvértezni, hogy képesek legyenek új dolgokat elsajátítani.”

Szerinte az egyik legfontosabb a rugalmasság, a mostani és a későbbi generációk életét is ez fogja végigkísérni. Nem lesznek már olyan szakmák, olyan tudás, mely egész életünkben kiszolgál minket. A legnagyobb gond pedig, hogy erre nincsenek felkészülve a mostani gimnazisták. Az, hogy folyamatosan használnak digitális eszközöket, nem egyenlő a magas szintű digitális tudással. Hiába használják sokat az eszközöket, nem olyan tevékenységet végeznek rajta, mely sokat érhet majd a munkaerőpiacon – mondta Váczi Dorka, tanár a penzcentrum.hu-nak.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/20200304_digitalizacio_natBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Babud és Társa

Babud és Társa