Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mennyire veszélyesek a mikrohullámú sütők? (origo.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Talán senkit nem lep meg az a tény, hogy a mikrohullámú sütő nélkülözhetetlen eleme a konyhának, hiszen percek alatt megmelegíthetjük vele a leghidegebb ételeket is. Régóta tartja magát viszont az a vélekedés, hogy nem szerencsés a bekapcsolt készülék közelében ácsingózni. Mi az igazság a mikrosütő jelentette veszélyről?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) most röviden megválaszolta a sokakat foglalkoztató kérdést:

nem kell tartanunk a mikrohullámú sütőktől, de bizonyos óvintézkedéseket érdemes betartani.

A mikrohullám az elektromágneses hullámok egyik fajtája. Akárcsak a rádióhullám, nem ionizáló sugárzás, vagyis – ellentétben például a röntgensugárzással vagy a gammasugarakkal - nincs akkora energiája, hogy kiüsse az elektronokat az atomokból.

E tulajdonsága miatt a sejtek DNS-ét sem tudja károsítani.

A modern mikrohullámú sütők biztonságosak

Habár a kevésbé veszélyes sugárzástípusok közé tartozik, bizonyos előírásokat nem árt betartani. A mikrohullámú sütők úgy melegítik fel az ételt, hogy az azt felépítő molekulákat rezgésre késztetik. A rezgés során a molekulák folyamatosan ütköznek egymással, a folyamat során pedig hő keletkezik. Ugyanez játszódik le, ha a mikrohullámok az emberi test szöveteit érik: súlyos égési sérüléseket, a szemben szürkehályogot idézhetnek elő.

Ehhez viszont jelentős mértékű sugárzás szükséges, valamint az, hogy a hullámok a sütő nyílásain kijussanak a szabad térbe.

Szerencsére a modern mikrohullámú sütőknél az ilyen „szivárgások” létrejöttének kicsi az esélye. Olyan rendszer van ugyanis a készülékekbe építve, ami azonnal leállítja a sütő működését, ha az ajtaja kinyílik. A szerkezet meghibásodása viszont kiiktathatja ezt a védelmi mechanizmust, nem árt tehát a berendezés állapotát időnként ellenőrizni; az FDA arra figyelmeztet, hogy ha az ajtó nem csukódik megfelelően, vagy valamilyen okból sérül, semmiképpen se indítsuk be a mikrohullámú sütőnket. Továbbá bármennyire is biztonságos, lehetőleg ne ácsorogjunk huzamosabb ideig a bekapcsolt készülék közvetlen közelében.

A forró étellel azért nem árt vigyázni

Értelemszerűen a mikrohullámú sütőhöz kapcsolódó leggyakoribb balesetek akkor következnek be, amikor elővigyázatlanságból megérintjük a forró ételeket, italokat.

Különösen becsapós, ha a víz túlhevül, azaz hőmérséklete a forráspontja fölé emelkedik; ilyenkor látszólag nincs buborékképződés, ha viszont picit meglökjük a folyadékot tároló tányért vagy csészét, élénk forrásba kezd és ráfröccsenhet a kezünkre.

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20191030-veszelyes-lehet-e-az-emberre-a-mikrohullamu-suto-megvan-a-valasz.html?utm_source=hirkereso



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!