Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Augusztus 31-ig kaphat haladékot a banki azonosítás (portfolio.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Augusztus 31-ig halaszthatja a banki azonosítás határidejét a kormány - derült ki a Varga Mihály által beterjesztett törvénymódosító javaslatból.

A törvényjavaslat szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 79. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

A szolgáltató - a 13. § (8) bekezdésétől eltérően - 2019. augusztus 31-ét követően köteles az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, ha:

- az ügyféllel 2017. június 26. előtt létesített üzleti kapcsolatot

- az ügyfél vonatkozásában az ügyfél-átvilágítási intézkedéseket 2019. augusztus 31-ig nem végezte el, és

- az ügyfél vonatkozásában a 7-11. §-ban és a 19-20. §-ban meghatározott ügyfél-átvilágítás eredményei 2019. augusztus 31-ig nem állnak teljeskörűen rendelkezésére.

Az indoklás szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le. A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek.

Tegnap nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, a bankok kérésére halaszthatják a banki azonosítás határidejét, a bankszövetség közölte: a határidő szeptember 30-ig való kitolását kérik. A bankszövetség indoklása az volt, hogy a bankok a nyári hónapokban az új családtámogató konstrukciókra szeretnének fókuszálni.

Már csak kevesebb mint egy hét van a határidő lejártáig (június 26). Ha nem halasztanák el a határidőt, és ha valakinél addig nem történne meg az adategyeztetés, és szükség is lett volna rá, akkor zárolják a számláját. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem lehet majd, ameddig a teljeskörű információk nem állnak a szolgáltatók rendelkezésére. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.

Gulyás Gergely tegnap azt is hozzátette, mindössze egy rendeletmódosításra van szükség, de szerintünk azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló törvény határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt törvény, melyhez kapcsolódik egy MNB-rendelet is, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

A törvénymódosítás menete egy törvénymódosító-javaslat beadása (ez megtörtént), megszavazása, és a módosítás kihirdetése, aminek meglehetősen gyorsan meg kell történnie, tekintettel a jövő hét szerdai határidőre. A beadvány egy hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, mely szerint a javaslat a kihirdetése napján 18 órakor lép hatályba.

A határidő nem egységes Európában, és elképzelhető, hogy az EU-s szintű szabályozás lehetőséget ad a határidő módosítása - akár Magyarországra nézve negatív következmények nélkül. Az uniós irányelvben egy utalás van a 2019 június 26-ai időpontra:

„A Bizottság 2019. június 26-ig jelentést készít ezen irányelv végrehajtásáról, és azt benyújtja az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz.”

Forrás: https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/augusztus-31-ig-kaphat-haladekot-a-banki-azonositas.328667.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!