Mi magyarok sajnos nem vagyunk egy nagy zöldségfogyasztó nemzet, amin – mint az alábbi cikkből is kiderül – tényleg változtatnunk kell, mert rendkívül sokat számít a zöldségek rendszeres fogyasztása, ráadásul zöldségléként elkészítve gyorsan és jól kombinálhatóan tudjuk őket bevinni a szervezetünkbe. Akár salátaként fogyasztjuk, akár levet készítünk belőlük, a különböző zöldségek együttes fogyasztása hihetetlen hatással van a szervezetünkre. A legjobb hatást úgy fejtik ki, ha lepréseljük őket és a levüket rendszeresen fogyasztjuk.

Sokan nem tudjuk, hogy egy felnőttnek legalább napi két pohár zöldséglére van szüksége! Így könnyedén és ízletesen láthatjuk el szervezetünket a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal!
Bármelyik zöldség préselhető, csak győződjünk meg róla, hogy teljesen tiszták, és préselés előtt vágjuk fel őket apróbb darabokra, így megkönnyítve a lé kinyerését.
Íme, a zöldséglé fogyasztásának pozitív hatásai:
Tápanyagok
Könnyedén biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges napi öt adag zöldséget csupán egy pohárnyi zöldséglével. Fogyasztásával szervezetünket azonnal ellátjuk az egészségéhez szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal.
Tápanyag felszívás
Folyadékként fogyasztva szervezetünk könnyebben felszívja a tápanyagokat és vitaminokat, míg szilárd formában fogyasztva szét kell választania a tápanyagokat a rostanyagoktól. Ez időigényes, és amennyiben nem rágtuk meg rendesen az ételt, vagy emésztőrendszerünk gyenge, problematikus folyamat. Amennyiben mindenképpen biztosítani akarjuk szervezetünk vitaminellátását, fogyasszunk friss zöldséglevet.
Egyszerű megoldás
A zöldséglevek fogyasztása a vitaminszükségletünk biztosításának egyszerű megoldása, különben azonos mennyiségű vitamin és tápanyag elfogyasztásához egész nap zöldségeket kellene rágcsálnunk. Tegyük mindennapjaink részévé a friss zöldséglevek fogyasztását, lehetőség szerint reggelire.
Hidratálás
Szervezetünk hidratált marad, hiszen a zöldségek víztartalma miatt azok elegendő folyadékkal látják el.
Természetes
A vitaminnal dúsított italokat minden boltban megtalálhatjuk, ám miért fogyasztanánk előre csomagolt zöldséglevet, amikor természetes formában, frissen is elfogyaszthatjuk őket? A frissen préselt zöldséglevek nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A zöldséglevek fogyasztása szépségápolási tulajdonságokkal is bír, íme, a legfontosabbak:
Hajnövekedés
A spenót, a cékla, a sárgarépa és a hagyma mind hajnövekedést serkentő hatású. Zöldségléként fogyasztva garantálhatjuk velük hajunk gyorsabb növekedését.
Hajhullás
A sötétzöld leveles zöldségek, a keresztesvirágúak és a paprikafélék hajhullás elleni tulajdonsággal is rendelkeznek, fogyasztásukkal a hajhullást azonnal orvosolhatjuk.
Pattanások
A tökfélék, a brokkoli, az édesburgonya és a répafélék hihetetlen pozitív hatással vannak bőrünkre. A narancssárga színű zöldségek fogyasztása - magas antioxidáns és C-vitamin tartalmuk miatt - tisztán tartja bőrünket és meggátolja a pattanások és mitesszerek kialakulását.
Ragyogó bőr
A zöldséglevek ragyogóvá és egészségessé varázsolják bőrünket, főképp, ha paradicsomból, burgonyából, fejes káposztából, répából, vagy retekből készítjük őket.
Ráncok
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a brokkoli, a paprikafélék, a karfiol és a paradicsom, E-vitamin tartalma miatt a fehérrépa zöldje, valamint a szelént tartalmazó zöldségek megakadályozzák a ráncok és szarkalábak kialakulását.
Amennyiben meggyőztek bennünket a fenti jó tulajdonságok, kezdjük el mi is a zöldségek préselését és fogyasztását!