Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Házimunka kicsiknek és nagyoknak

Írta: Szabó-Kocsis János

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk nagykorában ne csak könyörgésre és fenyegetésre segítsen be az otthoni teendőkben, akkor érdemes korán kezdeni a szoktatást. A totyogók még szívesen segítenek, Isten tartsa meg jó szokásukat! Természetesen a kor, vagy inkább érettség alapján vonhatjuk be őket a házimunkába, így az alábbi korosztály besorolások csak tájékoztató jellegűek. Kisebbek csak felügyelettel segítsenek a ház körül, egyrészt, hogy a feladatot helyesen tanulják meg végrehajtani, másrészt, hogy semmiképp se tegyenek kárt a környezetükben, de legfőképpen önmagukban. És végül, ne keverd össze a lustaságot az érettség hiányával. A nagyobbak jellemzően bármit meg tudnak oldani, csak megfelelő motiváció kérdése.

Az alábbiakban, a koroknál feltüntetett házimunkák lehetőségek. Természetesen távolról sem jelenti azt a felsorolás, hogy például a 2 éves korban végezhető feladatok közül mindent a gyermekünkkel végeztetünk. A listából kiválaszthatunk 1-3 dolgot, amit rendszeresen rábízhatunk a csemetékre, de a munka mennyisége gyermekünk érettségének, és a feladat nagyságának is függvénye.

Totyogók (2-3 éves kor):

Játékok elrámolása; segítség a mosogatógép kipakolásában (evőeszközök (kés nem!), műanyag edények); portalanítás tollseprűvel; szennyes ruhák szennyestartóba tétele; szennyes ruhák összegyűjtése; ruhák elrámolása; ágynemű összehajtása ébredés után; szekrények letörlése.

Óvodások (4-5 éves kor):

Minden, ami a totyogókorban már felsorolásra került; berámolás a mosogatógépbe; kanapé, fotelek, párnák porszívózása; morzsák összeporszívózása morzsaporszívóval; asztalterítés; asztal leszedés; mosogatás (csak felügyelettel); mosdó letörlése; zoknipárosítás; konyharuhák, törölközők összehajtogatása; gyomlálás.

Alsósok (6-8 éves kor):

Minden totyogós és ovis feladat; főzés előkészítés (zöldségek megmosása, hozzávalók összeválogatása, egyszerű vágás (felügyelettel); konyhapult letörlése; teregetés; seprés; porszívózás; szemétszedés; postaláda ürítés; ruhahajtogatás; lehullott levelek összesöprése;

Alsósok-felsősök (9-11 éves kor):

Minden korábbi feladat; egyszerű ételek elkészítése; mosás mosógépben; WC tisztítás; felmosás.

Felsősök (12-14 éves kor):

Kád és zuhany kitakarítása; főzés, étrend tervezés; hűtőtakarítás; fűnyírás; fiatalabb testvérek házimunkájának felügyelete.

Középiskolások (15-18 éves kor):

Középiskolás korra elvárható, hogy gyermekünk bármilyen feladatból kivegye a részét. Bár nem bízunk rá mindent, azért tudjuk, hogy képes a rábízott feladatok elvégzésére.

Ha gyermekünk már tökéletesített egy feladatot, és van kisebb testvér, aki már érett lehet rá, akkor hagyjuk, hogy átadja és megtanítsa fiatalabb gyermekünket az adott feladatra. Ez büszkeséggel töltheti el a nagyobb testvért, hogy taníthat valamit, és a kicsit is, hogy tanulhat valami újat. Szükség esetén ilyenkor is jó a szülői felügyelet.

Ne higgyük, hogy egyszerűbb, ha mindent mi magunk csinálunk! Vonjuk be gyerekeinket a házimunkába, hogy nekünk is több időnk legyen szórakozásra és együtt töltött minőségi időre!

Forrás: //bp15.babamama.info/ujpalota-kaposztasmegyer-baba-mama/hazimunka-kicsiknek-es-nagyoknak/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!