Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2023. 05. 29. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Gyenes Ádám

3:00 – Irodalom az éterben(ismétlés)

4:30 – Serkenj fel! – Bocskorás Bertalan- Református

5:00 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

6:00 – Helyi hírek

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Helyi hírek

7:10 – Reggeli Ébresztő magazin

8:00 – MTI Országos hírek

9:00 – MTI Országos hírek

9:10 - Önindító: A földrajz az egyik kedvencem! - Beszélgetés Szilágyi Zsomborral, a Szilády Gimnázium diákjával az Önindító magazinban. Zsombor 10. helyen végzett az OKTV-n, földrajz tantárgyból, de az idegennyelveket is nagyon kedveli, a sportról nem is beszélve... Egy tehetséges fiatalember, tele ambícióval! Érdemes meghallgatni!(ismétlés)

10:00 – Helyi hírek

10:10 – Református istentisztelet

11:00 – MTI Országos hírek

11:10 – Ziccer: Buenos Airesben birkóztam! - beszélgetés Felhő Viktóriával, Csapi Antallal és ifjabb Csapi Antallal a Ziccer című sportmagazinban. Viktória egyre jobb és jobb eredményeket ér el strandbirkózásban és ezt most is bizonyította Argentína fővárosában. Negyedik lett és ezzel értékes világranglista pontokat szerzett. Folytatás a döntőben Bali szigetén augusztusban. Élmények, kalandok, benyomások, értékelések a Ziccerben. Érdemes meghallgatni! (ismétlés)

12:00 – Helyi hírek

12:10- Retro magazin: 153-Lélekmód: CSODÁLATOS FÉRFIAK sorozatában Jeszenszky Péter ultramaratonistával beszélgetünk

13:00 – MTI Országos hírek

13:10 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója– Isabel Allende Kísértetház (a könyv eredetileg 1982. évben jelent meg Barcelonában) A Kísértetház, Isabel Allende leghíresebb regénye egy chilei család négy generációjának történetét követi nyomon a XIX. század végétől a XX. század második feléig, miközben Chile történelme is megelevenedik a lapokon. Ám ezen kívül nehéz bármit is mondani a történetről, mert szerintem ez tipikusan olyan kategóriába tartozik, amit képtelenség röviden és címszavakban kifejteni, a hosszabb cselekményleírás pedig véleményem szerint egyáltalán nem adja vissza azt, hogy milyen gondolatok, érzések kavarognak az ember fejében olvasás közben, miközben ennek a könyvnek a világában jár… Allende regényének olvasása közben többször is eszembe jutott Gabriel Garcia Marquez Száz év magánya. Nem csupán a mindkét könyvben erősen jelenlevő, a valóság szövetébe finom szálakkal belefont mágikus realizmus miatt – van még jó pár direkt vagy éppen indirekt hasonlóság a kettő között. Anélkül, hogy bármiféle rangsort állítanék a két regény között – mert szerintem mind a kettő nagyszerű –, úgy vélem, hogy Allende könyve könnyebben olvasható és követhetőbb a cselekménye is, így az e műfajjal való ismerkedéshez először a Kísértetházat ajánlanám az érdeklődőknek. (Fülöp Anna kritikája. 2012.04.07. http://ekultura.hu/2012/04/17/isabel-allende-kisertethaz) Tíz évvel később, a könyv alapján Bille August dán rendező nagyszabású filmet készített olyan nagyszerű színészekkel, mint Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close, Winona Ryder, Antonio Banderas és Vanessa Redgrave. (ismétlés)

14:00 – Helyi hírek

14:10 – A tudomány mai állása: Különös aktivitást mutat egy kisbolygó. 10 nap alatt kerülte meg a Földet egy ballon, melynek tesztje és értékelése egy magas szintű tudományos munka keretében folyik. Jelentős mennyiségű szenet raktároznak az uszadékfa-torlaszok. Átprogramoztak egy élesztőgombát, ami szénhidrát helyett a fénytől kezdett el növekedni. Miért vonzza a rovarokat a lámpafény? Először esett át pingvin MRI vizsgálaton. Ritmus és dallam a zene két nélkülözhetetlen, mégis egymástól független alapeleme, de vajon hogyan különböztetjük meg a kettőt egymástól? Egyetemes emberi tulajdonság a segítségnyújtás. Szupravezetők gyorsítanák az autópályán haladókat. Új kísérlettel próbálkoztak svájci tudósok a kvantumállapot elérése érdekében. Nyelvvel irányítható touchpad hozhat változást a mozgáskorlátozottak számára. Áttörést értek el kutatók a mesterséges intelligencia használata terén.(előző heti adás ismétlése)

15:00 – MTI Országos hírek

15:10 – Hazafelé magazin és Igéző

16:00 – Helyi hírek

17:00 – MTI Országos hírek

17:10- Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. (előző heti adás ismétlése)

18:00 – Helyi hírek

19:00 – MTI Országos hírek

19:10 - Szép Álmokat: Berecz András- Felítő - Kőkertben liliom II

19:25 - Irodalom az Éterben: Honoré de Balzac: Goriot apó

20:00 – Helyi hírek

20:10 – Irodalom az éterben: Gárdonyi Géza - Ida regénye

21:00 – Helyi hírek

21:10 – Serkenj fel! - Bocskorás Bertalan- Református és Lélekműhely: Pál Feri atya előadását hallhatják

22:00 – Helyi hírek

22:10 – Aréna