Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2022. 09. 23. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Rákász Gergely orgonaművész, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fellépője

3:00 – Irodalom az éterben (ismétlés)

4:30 – Serkenj fel!- Bödecs Pál - Református

5:00 – Hajnali virrasztó irodalom:Rodriquez - El Dorado

6:00 – Helyi hírek

6:10-Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: IN MEMORIAM Kovács Tiborné Erzsike református nőszövetségi titkár életútja. Erzsike a helyi református gyülekezet oszlopos tagja, aki nemrégiben kapta meg szolgálata iránti elismerésként a Zsindelyné Tüdős Klára díjat. Közel 26 éven át vezette a nőszövetség könyvelését. Életútja nehézségekkel teli volt, és a ezek ellenére, talán pont ezért hittel, kitartással és örömökkel teljes. A háborúba elmaradt édesapa hiányát a családban anyukája igyekezett munkával, reggeli zsoltár és dicséret énekléssel ellensúlyozni. Erzsike pályaválasztásában is volt egy merész kanyar, mely abban az időben nagy bátorságot igényelt, de az anya ezt is megértéssel fogadta. Hogyan is alakult pályaválasztása, családi élete? Illetve hogyan kezdte meg az újrainduló református gimnázium könyvelését, majd a nőszövetségét könyvelését Bödecs Pál, illetve Váczi Klárika kérésére? Hogyan éli nyugdíjas napjait ma is az arcáról sugárzó örömmel teljesen Erzsike? Megtudják, ha velünk tartanak! (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Helyi hírek

7:10 – Reggeli Ébresztő magazin

8:00 –MTI Országos hírek

9:00 –MTI Országos hírek

10:00 – Helyi hírek

10:10 – Jóllét: Waldorf óvoda indult 2022-ben - Lakatos-Korda Hajnalka, alapító szülővel beszélgetünk. Szélben Szálló Pitypang Óvoda nevet kapta a most induló waldorf óvoda, mely a Borostyán Waldorf Egyesület legfiatalabb intézménye. Hajnii férjével Lakatos Tomival, és az alapító szülőtársakkal sokat dolgoztak és küzdöttek azért, hogy ez a waldorf ovi elindulhasson Kiskunhalason. Tették azért, mert idősebb lányuk ugyanezen típusú iskolába jár, és olyan csodálatos módon bejött nekik ez a waldorf szellemiség, hogy ovis gyermeküknek is szeretnék ha része lenne benne, és más csatlakozószülőknek és ovisnak is. Mi is ez a szellemiség, hogyan működik egy waldorf ovi, hogyan született meg ez az új intézmény városunkban? Tartsanak velünk a részletekért ebbe a lélekemelő, örömökkel teljes beszélgetésbe!(ismétlés)

11:00 –MTI Országos hírek

11:10 – A tudomány mai állása: Kikapcsoltnak hitt számítógépről küldött üzeneteket a szonda a csillagközi térből. Bevált a Mars-járóra telepített oxigénfejlesztő, ezért nagyobbat építenek belőle. Magyar műszerekkel vizsgálják az űrbeli sugárzás emberi szövetekre gyakorolt hatását. Magyar kutatási eredmények reformálhatják meg a számítástechnikát. Könnyekből azonosítja a rákos megbetegedést egy új kontaktlencse. Arany nanoszerkezetek segíthetik a daganatok korai felismerését. Apró szünetek tehetik még eredményesebbé a tanulást és a munkavégzést. Nyomtatható gyantát állítottak elő politejsav alapú műanyagból. Nagyobbra nő egy egérfajta az Andok esős területein, mint az esőárnyékosabb felén. Zsebben hordja a szimbiózisban élő mikrobákat egy bogárfaj. Különös dolog derült ki a protonról: saját magánál nehezebb részecskét is tartalmazhat. Faanyagokra szánt tűzálló bevonat készült. (ismétlés)

12:00 – Helyi hírek

12:10 – Retro magazin: Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. A téma: Énidő. Vendégek: Ács Fruzsina - Forgács Gábor

13:00 –MTI Országos hírek

13:10- Halasi Kaleidoszkóp: IN MEMORIAM   Tóth Istvánné Irénkével, volt Országgyűlési képviselővel, a református gyülekezet oszlopos tagjával beszélgetünk. Az első halasi családsegítő központ elindítása, az egész déli régióban az első sérült gyermekek otthonának létrehívása, mind-mind az Ő fáradhatatlan szorgalmának, szeretetének és szívének köszönhető. Megható őszinteséggel mesél első sérült kisfiának megszületéséről, haláláról, a nehézségekről és örömökről, melyekhez ez a helyzet és Isten szeretete eljuttatta.  De ha ez a sok-sok dolog nem jellemezte volna az életét, akkor is riportoztam volna vele, mert örömöt, vidámságot és szeretetet áraszt folyamatosan, jó a közelében lenni. Erre a titokra, varázsra igyekszünk rájönni, tartsanak velünk!

14:00 – Helyi hírek

14:10 – Zöld-tál: Tóth Attila/ Leső - Hogyan kezdtem én főzni? Sokan ismerik Attilát, Lesőt városunkban, sőt sokan tanultak meg tőle főzni. De ő hogyan is kezdte főzési karrierjét, azt kevesen tudják. "Még kora gyerekkoromban nagymama utasításai alapján indult a dolog. Mire anyuék hazaértek a munkából a kész ebéd ott várta őket. Mindenkinek ízlett, ez aztán nagy sikerélményt jelentett nekem gyerekfővel. Így indult, majd végigkísérte az életemet. A katonaságnál is a konyhán kötöttem ki szakácsként, ami aztán sok kiskatonának jelentett örömet" - mesél a folytatásról. Életútjában a fiatal felnőtt korig jutottunk, természetesen egy nagyszerű recepttel hagyjuk abba itt a beszélgetést. Ezt legközelebb folytatunk, természetesen majd egy újabb ízletes recepttel!(ismétlés)

15:00 –MTI Országos hírek

15:10 – Délutáni Hazafelé Magazin és Igéző

16:00 – Helyi hírek

17:00 –MTI Országos hírek

17:10 – Önindító: A mesékkel kezdődött minden! - beszélgetés Olajos Tamarával a Szilády-gimnázium végzősével az Önindító magazinban. Tamara elsősorban humán beállítottságú, de tulajdonképpen minden érdekli, sőt az egyik meghatározó alakja az iskola közösségi életének is. Merre tovább Tamara? Milyen feladatokat, kihívásokat rejt még ez az esztendő? Kérdések és válaszok a Halas Rádió magazinjában. Érdemes meghallgatni!

18:00 – Helyi hírek

19:00 –MTI Országos hírek

19:10 - Szép Álmokat: A fenyőfa

19:25 - Irodalom az éterben: James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén

20:00 – Helyi hírek

20:10 - Irodalom az éterben: Helyi értéktárunk bővül - Halasi alkotók és a József Attila Irodalmi kör tagjainak verseit novelláit hallhatják rádiónkban, többnyire az alkotók előadásában szept 14-től estéről –estére 20 órai kezdettel. Az alkotásokat a Halas rádió hangalbumából is elérhetik a hallgatóink!

21:00 – Helyi hírek

21:10 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református(ismétlés) és Lélekműhely: Pál Feri atya előadását hallhatják

22:00 –MTI Országos hírek

22:10 – Aréna