Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 01. 10. Vasárnap

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Pásztory Ádám

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - Gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel!- Katolikus igehirdetést hallhatnak 

5:54 – A Nap Igéje

7: 00 – Halasi Kaleidoszkóp (hétfői, keddi adás ismétlése)

9:00- 153-Lélekmód: I. rész - A bélben rejtőző gondolkodás! - beszélgetés Dr Guseo András neurológus és pszichiáterrel. Mára elfogadott tudományos igazság az a nemzetközi  kutatásokon alapuló tény, hogy a bélrendszernek és az idegrendszernek rendkívül szoros kapcsolata van egymással. Ennek legelismertebb hazai kutatója és szakembere Dr. Guseo András neurológus, pszichiáter. Hihetetlen, hogy a szklerózis multiplex, az autizmus, az autoimmun betegségek nagy része és még számos betegség oka a belekben rejtőzik, ezáltal az étkezés változtatásával komoly gyógyulások érhetők el. Szakértőnk több évtizedes orvosi praxis tapasztalataival a háta mögött látja, hogy az elmúlt közel 30 évben hihetetlenül megsokszorozódott ezen idegrendszerhez kapcsolódó betegségek száma a lakosság körében. És ez fokozódik, ha nem vesszük komolyan a kutatások jelenlegi eredményeit! Van egy rendkívül fontos szervünk, amiről ritkán beszélünk, - meséli szakértőnk - a mikrobiom, ami a bélrendszerben velünk együtt élő és bennünket segítő baktériumok közössége. Ezek kerültek veszélybe többek között. Mi az a lyukas bél szindróma? Mik a fő problémaokozók? A glutén, mióta nem kovászolunk, a sajna igen elterjedt folyékony kapa, a glifozát? Szakértőnk, a több nagy sikerű könyv szerzője, nagy alapossággal és érthetően mesél az összefüggésekről, a megoldás módjairól. Együnk magunkat egészségesre? Feltétlen tartsanak velünk interjúnk I. részébe!(Kép forrása: www.integrativ-medicina.hu) (ismétlés)

10:00 – Református Istentisztelet

11:00 – Klasszikusok órája: A IV. tételben döntő fordulat következik be a szimfónia zenéjében. Beethoven átlépi a forma évszázados világát és bevonja az emberi hangot, hogy „minden ember számára”, „minden hallgatója számára” érthető módon tudja tolmácsolni művészetének utolsó nagy és lángoló vallomását. Többen kifogásolták, hogy a kórus bevonása a szimfonikus zenébe, tévedés. Azóta elmúlt majd kétszáz esztendő, s egyre inkább nyilvánvalóbb, hogy nem Beethoven tévedett. Szakírók azt is felvetik, hogy a IX. szimfónia kevésbé egységes mű, mert a szimfónia „épületében” a tételek összetartozásának erősebbnek kellene lennie. Ezt Beethoven is jól tudta, ezért a IV. tételben felidézi az első három tétel főtémáit, míg végül rátalál az örömóda dallamára. A szimfónia az egész világon népszerű, s egyre többet játsszák, és egyre többen ismerik meg. Pabló Casals, a világhírű gordonkaművész javaslatára, 1958. óta, az öt világrészt jelképező öt városban, a rádió- és televízió állomások minden év december 3l.-én, ugyanabban az órában sugározzák a IX. szimfóniát. A népek testvériségét hirdető alkotásban, az utolsó tételben – Schiller örömódájára írt dallamban – Beethoven az emberiségnek küldi, hirdeti a  zenében megfogalmazott üzenetét: „Embermilliók átkarollak / Csókom vedd ó, nagy világ.” (A legszebb végrendelet, amit valaha is írtak!) (ismétlés)

12:00 -Halasi Kaleidoszkóp (szerdai és csütörtöki adás ismétlése)                   

14:00 – Királyfik és Királylányok

15:00 – Hitvalló

17:00 – Halasi Kaleidoszkóp (pénteki adás ismétlése)

18:00 – Katolikus istentisztelet

19:00 – Szép álmokat: Antoine De Saint-Exupéry: A kisherceg 19, 21. fejezet

19:15 – Irodalom az éterben: Alexandre Dumas: Emma Lyonna

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel!- Katolikus igehirdetést hallhatnak és Lélekműhely: A terápiás csoportok segítő hatásai 2. 3.rész

22:00 -  Éjszakai virrasztó irodalom: Jack Higgins: A sas leszállt