Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 02. 06. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Farkas Dániel számol be nekünk a január végi zárt testületi ülésről. Szó lesz a költségvetési intézmények gazdasági szervezete intézményvezetői megbízásáról szóló napi rendeletről, a kitüntető díjak adományozásáról szóló rendelet módosításáról, az utak felújításáról, a Dong-ér menti út északi szakaszának tervezésérő és építéséről. További információkért hallgassák a Halas Rádiót! (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Miss Bee - Somorjai Ilona: "Eckhart Tolle-s vagyok!" A kilencvenes évek ikonikus lánycsapata, a Bestiák egykori énekesnője szerint „nagyon sokan hajlamosak a múltnak élni, és főleg azoknak a sérelmeknek, fájdalmaknak, amik érték őket, és ezzel gyakorlatilag mérgezik a saját jelenjüket.” Az elméjük teremtette rossz gondolatok mögött, valójában a sebzett ego van. Ez a világszemlélet Eckhart Tolle spirituális tanító könyvei révén lett világszerte ismert, és ez az, amivel az énekesnő is a leginkább tud azonosulni. Íme néhány Tolle gondolat: Fogadd el azt, ami van! Akárhol is vagy, légy ott teljesen! A most az egyetlen hely, ahol az élet föllelhető. Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb - ez a megvilágosodás. Mi az alapvető illúzió? A gondolattal való azonosulás. Ilona azt mondja magáról: „Tolle-s vagyok, nagyon sokat segített nekem. Ez nem azt jelenti, hogy más megközelítésre nem vagyok nyitott, de nekem nagyon bejött, ahogy ő ezt az egészet megmagyarázza.”A jelenleg ceremóniamesterként is tevékenykedő Miss Bee művésznéven is ismert Ilona az énünk pozitív szerepét nem söpri a szőnyeg alá, viszont azt mondja: „Az ego hangját jobb lenne picit elcsendesíteni. Amikor az ego felülkerekedik az elméden, és azt gondolja magáról, hogy egy önálló lény - rögtön becímkézi az embereket, és ahhoz mérten nyilvánul meg.”

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Hollandia a riporter és riportalany szemével.

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: - dr. Téglás Péter könyv és filmajánlója. Mozart - a bécsi évek - Volkmar Braunbehrens - (könyv) - Amadeus (film). Volkmar Braunbehrens monográfiája, mely Mozart életének bécsi éveit veszi nagyító alá, még a könyvtárnyi terjedelmű Mozart-irodalomban is kiemelkedő és sokat idézett alkotásnak számít. A Braunbehrens által mozgatott, bámulatos mennyiségű dokumentumanyag nem akadálya, inkább serkentője a könyv dokumentarista pontosságában is érdekfeszítő olvasmányosságának. Alapvető munka a Mozart-életmű és a korszak kultúrhistóriája iránt érdeklődő olvasónak, a szakembernek pedig kötelező olvasmány. A könyv betekintést nyújt a korabeli Bécs hétköznapi életébe, informál Mozart lakóhelyeiről, utazásairól, viselkedéséről és munkamódszeréről, és mindeközben – szigorúan a dokumentumok tanúsága alapján – képes megdönteni számos, a Mozart-irodalomban megkövesedett tévhitet. Magyarországon az Osiris kiadó gondozásában 2006. évben jelent meg.  Amadeus: Port.hu: "Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette... Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt. A film összesen hat Oscar díjat kapott. A rendező: Milos Forman, főszereplő: Tom Hulce, bemutató: 1984. szeptember 6. napja.

14:00 – Önindító: Beszélgetés Szenczi Alexával. Szenczi Alexa első éves hallgatója a Szegedi Tudományegyetemnek. Elmeséli nekünk most, milyen út volt az ami idáig vitte, milyen kapcsolata van a nyelvekkel, miért szereti a szakot amit választott. Adásunkban egy olyan téma is előkerül amiről eddig nem volt szó, ez pedig nem más mint a cserediákprogram. Alexa Amerikában járt, beszámol nekünk tapasztalatairól és élményeiről, illetve arról milyen volt egy év után itthon. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása:Új módszerrel küzdenek az Alzheimer-kór ellen. Teljesen elpusztította a daganatokat egy új, egereken alkalmazott rákterápia. Már napi egy szál cigaretta is veszélyes lehet. Az e-cigaretta növelheti a rák kockázatát. Megfejtették a világ legtitokzatosabb könyvének az egyik sorát. Először mondott emberi szavakat egy kardszárnyú delfin.

19:00  - Szép Álmokat: Dajka Margit - Bors Néni

19:15 - Irodalom az Éterben: Szabó Magda - Abigél

20:30- Hitvalló: Boldvai József 2. rész

21:00 – Serkenj fel (ismétlés)

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs