Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 01. 31. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Virágot Algernonnak (könyv, és film) – dr. Téglás Péter film és könyvajánlója. A Virágot Algernonnak (Flowers for Algernon) Daniel Keyes 1966-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a mű, Szepessy György fordításában, 1968-ban. Charly harminckét éves szellemi fogyatékos férfi, aki követve Algernont - a kis fehéregeret - agyműtéten esik át, minek következtében intelligenciahányadosa jelentősen megnő. Az orvosi diadalünnep csúcspontján azonban maga döbben rá elsőnek, hogy gyógyulása csak átmeneti. A Nemzetközi Orvoskongresszuson felmutatja Algernon tetemét, akinek sorsa saját sorsát vetíti előre. A film története példázat és figyelmeztetés az öncélú és dehumanizálódott tudomány perspektívájáról. A könyv alapján 1968-ban, Charly címmel filmet forgatták. A főszereplő, Ralph Nelson, alakításáért Oscar díjat kapott. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: A pedagógusi minősítési eljárásokról mesél nekünk Péter Mariann sziládys szakértő tanárnő. 2015 óta működik a pedagógusok új minősítési eljárásrendszere. Gyakornok, pedagógus 1 illetve 2, majd végül mestertanári minősítést szerezhetnek az óvodától a középiskolákig az óvó nénik és bácsik, tanítók és tanárok egyaránt. Portfólió feltöltés és megannyi varázsszó, mely gyakran rémületet kelthet a résztvevőkben. Mit is jelentenek ezek a dolgok, mire figyeljenek a jelöltek, mik a feltételei a bejelentkezésnek, minderről részletesen mesél Péter Mariann, aki mint szakértő nagy tapasztalattal rendelkezik a minősítő eljárások terén. Mariann tanácsa: „Nem kell megijedni, az egész folyamatról az Oktatási Hivatal honlapján olvasható tájékoztató, a portfólió elkészítéséhez pedig szintén található segédanyag Útmutató címen. Érdemes tudni mit szabad és mit kötelező feltölteni. Konkrét kérdések esetén szinte minden intézményben vannak szakértők, akik szerintem segítenek a kollégáiknak!” Tartsanak velünk!

11:00 – S’Örömkonyha: Street Food pörkölt. Igen igen, nem csalás, nem ámítás, igazi magyar újítás, pörkölt elvitelre. :) Makadámdió és zabpehely a sörben? Hogy mik vannak. A mai adásban többek között ezekről lesz szó, Kiss Tamás Sörfőző Mester és gasztro szakértő mesél mindezekről.

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A hetek óta zajló, nemrégiben lezárult 2017-es Connextion Teremlabdarúgó Kupáról mesél Keresztúri Attila. Ki gondolná, hogy Kiskunhalas egyik legkedveltebb téli sport rendezvénysorozata már 25 éves múltra tekint vissza. Kezdetben a szocialista nagyvállalatok dolgozói, később már baráti csoportok is bekapcsolódtak a versengők közé. Az idei 25 nevező csapat rekordot jelent a környező települések téli kupái között. Az idei bajnok a már 7 éve rendszeres résztvevő csapat a Corso Verona RETRO csapata, akik végre beértek, elemzi a Keresztúri Attila az eredményt. Megismerjük múltat és jelent segítségével! Tartsanak velünk! Aki lemaradt íme az idei kialakult eredmény: A liga: 1.hely Corso Verona RETRO, 2.hely Totya Boltja; 3. hely Cell FC. B liga: 1. hely Sóstó, 2. hely Tázlária, 3. hely Antallapos Riders. C liga: 1.hely Rongyász 2.hely Sziacs FC 3.hely Petruzsa FC

14:00 – Sztárportré: Weisz Viktor: "Nem szerettem volna, hogy elváljanak a szüleim." Weisz Viktor énekes felnőtt fejjel élte át szülei válását. A Sztárportré című műsorban kendőzetlen nyíltsággal beszélt erről: "Soha életemben nem gondoltam, hogy ez valaha megtörténhet, hogy mi nem vagyunk négyen egy család." A szülők Viktor felnőtt korában váltak el, mégis mély nyomot hagyott ez benne: "Ez az ő döntésük, de bennünk felnőtt gyerekekben (Viktor testvére 6 évvel idősebb) ez egy nagyon mély seb. Még ha ezt nem is mutathatom kifelé, és nem rázhatom meg őket, hogy csesszétek meg, mi ezt nem akartuk!"Szüleivel szemben nem rejtette véka alá, hogy ez neki mennyire megrázó: "Az első pillanatban leültem Édesanyámmal és Édesapámmal is, és azt mondtam nekik, hogy amiben tudok, segítek. A döntéseteket elfogadom, de nem szeretem." Gyermekeiért felelős apaként mit tehet a szülői egység felbomlásakor egy ember? Kapott egy olyan „csomagot”, amit egész életében hordozhat, és talán még a saját párkapcsolata jövőjét is determinálja. Viktor szerint tudomásul kell venni, hogy ezt kapta a szüleitől, de minden erővel azon kell dolgozni, hogy az ő kislánya felnőtt korában majd jó „csomagot” tegyen fel a saját polcra. De vajon jobb belátásra tudja bírni Viktor példája a régóta civakodó házasfeleket? Ez benned dől el, ha érintett vagy az ügyben. A teljes beszélgetés hamarosan elérhető lesz a sztarportre.hu oldalon. Weisz Viktor a 2012-es The Voice tehetségkutató műsorban tűnt fel, és egészen a döntőig jutott. Gitáros Édesapja bandájában kezdett el zenélni. 2015-ben jelent meg első lemeze „Sosem elég egy nyár” címmel, jelenleg pedig 13 új dalt készít Szabó Leslie barátjával közösen. Boldog házasságban él, 2014-ben született meg Maja nevű kislányuk. (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: "A vigasz olcsó ajándék, a segítség fontos kapaszkodó." Ez is mottója lehetne annak a beszélgetésnek, amelyben a Szilády Áron Alapítvány munkatársaival folytattunk a lassan három évtizede fennálló és az oktatást hatékonyan segítő szervezet munkájáról. Három elkötelezett hölgy vall arról a munkáról, amelynek nyomán csak az elmúlt évben több mint háromszáz diák eredményeit ismerték el, vagy segítették versenyekre való eljutásukat, ill. szociális szükségeik terén sikerült nem kevés támogatást adniuk. Fogadják szeretettel a Váczi Mariannával, Kiss Sándornéval és Csányi Ágnessel készült beszélgetést!(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Carlo Collodi - Picocchio

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Szabó Magda - Abigél

20:00 – Lélekműhely: Férfi archetípusok (Richard Rohr gondolatai alapján): a király 1. A király őstípusa bennünk. 21 pont. 1. A jó királyt alig-alig ismerjük magunkban. 2. A király összetart. 3. Minél több mindent tart össze bennünk a király, annál nagyobb királyok vagyunk. 4. A király rendet tart és ad. Békét teremt.

 21:20 – Életutak: Hitvalló - Feldhoffer Magdolna

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs