Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 01. 30. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Agócs Gergely Halason - Végső Istvánnal . A népszerű és ismert népzenész, kutató új könyvével érkezik Kiskunhalasra, amelyet a három éve elhunyt magyar dudás barátjáról, Pál Istvánról írt. A Pásztortűz Egyesület meghívására Agócs Gergely január 29-én, hétfőn, 17 órakor tartja a Városi Könyvtárban a könyvbemutatóját. Pál István (1919-2015) Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, a Népművészet Mestere mesekincse tárul az érdeklődők elé univerzális módon: a mesék szöveghű lejegyzésén túl a kiadvány érdekessége, hogy CD- és DVD-melléklet is tartozik hozzá. A mindösszesen 18 népmese szöveget és egy bevezető tanulmányt tartalmazó munka új, rendhagyó módon közelít a népmesék világa felé: bizonyos mesék két különböző gyűjtési szituációban is elhangzottak és rögzítésre is kerültek, így pl. a Fehérlófia Mátyás vagy a Betyárlegény két-két változatát is olvashatják és hallgathatják a kötetet megvásárló érdeklődők. A könyv elején a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteiről, Pál István mesekincséről, a szövegek közlésmódjáról esik szó, míg a bevezetés utolsó részeként Pista bácsi bemutatkozását izgalmas interjú-szituációként olvashatjuk el. A könyv: Pál István mesél. Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse címmel megvásárolható lesz a helyszínen.(ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Weisz Viktor: "Nem szerettem volna, hogy elváljanak a szüleim."Weisz Viktor énekes felnőtt fejjel élte át szülei válását. A Sztárportré című műsorban kendőzetlen nyíltsággal beszélt erről: "Soha életemben nem gondoltam, hogy ez valaha megtörténhet, hogy mi nem vagyunk négyen egy család." A szülők Viktor felnőtt korában váltak el, mégis mély nyomot hagyott ez benne: "Ez az ő döntésük, de bennünk felnőtt gyerekekben (Viktor testvére 6 évvel idősebb) ez egy nagyon mély seb. Még ha ezt nem is mutathatom kifelé, és nem rázhatom meg őket, hogy csesszétek meg, mi ezt nem akartuk!" Szüleivel szemben nem rejtette véka alá, hogy ez neki mennyire megrázó: "Az első pillanatban leültem Édesanyámmal és Édesapámmal is, és azt mondtam nekik, hogy amiben tudok, segítek. A döntéseteket elfogadom, de nem szeretem." Gyermekeiért felelős apaként mit tehet a szülői egység felbomlásakor egy ember? Kapott egy olyan „csomagot”, amit egész életében hordozhat, és talán még a saját párkapcsolata jövőjét is determinálja. Viktor szerint tudomásul kell venni, hogy ezt kapta a szüleitől, de minden erővel azon kell dolgozni, hogy az ő kislánya felnőtt korában majd jó „csomagot” tegyen fel a saját polcra. De vajon jobb belátásra tudja bírni Viktor példája a régóta civakodó házasfeleket? Ez benned dől el, ha érintett vagy az ügyben. A teljes beszélgetés hamarosan elérhető lesz a sztarportre.hu oldalon. Weisz Viktor a 2012-es The Voice tehetségkutató műsorban tűnt fel, és egészen a döntőig jutott. Gitáros Édesapja bandájában kezdett el zenélni. 2015-ben jelent meg első lemeze „Sosem elég egy nyár” címmel, jelenleg pedig 13 új dalt készít Szabó Leslie barátjával közösen. Boldog házasságban él, 2014-ben született meg Maja nevű kislányuk.

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Gáspár Ida Alszakai útjáról mesél III. rész

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Virágot Algernonnak (könyv, és film) - dr. Téglás Péter könyv és filmajánlója. A Virágot Algernonnak (Flowers for Algernon) Daniel Keyes 1966-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a mű, Szepessy György fordításában, 1968-ban. Charly harminckét éves szellemi fogyatékos férfi, aki követve Algernont - a kis fehéregeret - agyműtéten esik át, minek következtében intelligenciahányadosa jelentősen megnő. Az orvosi diadalünnep csúcspontján azonban maga döbben rá elsőnek, hogy gyógyulása csak átmeneti. A Nemzetközi Orvoskongresszuson felmutatja Algernon tetemét, akinek sorsa saját sorsát vetíti előre. A film története példázat és figyelmeztetés az öncélú és dehumanizálódott tudomány perspektívájáról. A könyv alapján 1968-ban, Charly címmel filmet forgatták. A főszereplő, Ralph Nelson, alakításáért Oscar díjat kapott.

14:00 – Önindító: Programozásról Váczi Leventével. Önindító magazinunk adásában egy rövid betekintést nyerhetünk a programozás világába, Váczi Leventén keresztül. Válasz kapunk arra is, hogyan készüljünk egy ilyen szakra, milyen alapokra van hozzá szükségünk. Mi vezette Leventét erre a pályára, és ő, hogy kezdte a felkészülést? Garantáltan megválaszolt kérdések ezek is. Hallgassák a Halas Rádiót! (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Alszanak a madarak repülés közben. A hollók különleges képességei. Jöhet az öngyógyító mobilképernyő. Egy gép, amellyel szén-dioxidból lehet műanyagot készíteni. Hordozható atomreaktor láthatja el árammal a Marsot. Felfedezték a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét. Hatalmas meglepetést rejtett az ősi óriáspiramis belseje.

19:00  - Szép Álmokat: Carlo Collodi - Pinocchio

19:15 - Irodalom az Éterben: Szabó Magda - Abigél

20:00 – Ökumenikus imahét – Bödecs Pál (református)

21:15 – Életutak: Hitvalló - Bányik Roland 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs