Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 01. 29. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! - Nyeső Ágnes - református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Programozásról Váczi Leventével. Önindító magazinunk adásában egy rövid betekintést nyerhetünk a programozás világába, Váczi Leventén keresztül. Válasz kapunk arra is, hogyan készüljünk egy ilyen szakra, milyen alapokra van hozzá szükségünk. Mi vezette Leventét erre a pályára, és ő, hogy kezdte a felkészülést? Garantáltan megválaszolt kérdések ezek is. Hallgassák a Halas Rádiót!

11:00 – Talpig civilben: "A vigasz olcsó ajándék, a segítség fontos kapaszkodó." Ez is mottója lehetne annak a beszélgetésnek, amelyben a Szilády Áron Alapítvány munkatársaival folytattunk a lassan három évtizede fennálló és az oktatást hatékonyan segítő szervezet munkájáról. Három elkötelezett hölgy vall arról a munkáról, amelynek nyomán csak az elmúlt évben több mint háromszáz diák eredményeit ismerték el, vagy segítették versenyekre való eljutásukat, ill. szociális szükségeik terén sikerült nem kevés támogatást adniuk. Fogadják szeretettel a Váczi Mariannával, Kiss Sándornéval és Csányi Ágnessel készült beszélgetést!

12:00- Retro magazin:153- Lélekmód: Híres Halasiak sorozatunkban Dr. Veszelszki Ágnes nyelvészkutató mesél életéről, munkájáról, illetve nyelvünk változásainak szépségeiről, veszélyeiről

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp: Agócs Gergely Halason - Végső Istvánnal . A népszerű és ismert népzenész, kutató új könyvével érkezik Kiskunhalasra, amelyet a három éve elhunyt magyar dudás barátjáról, Pál Istvánról írt. A Pásztortűz Egyesület meghívására Agócs Gergely január 29-én, hétfőn, 17 órakor tartja a Városi Könyvtárban a könyvbemutatóját. Pál István (1919-2015) Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, a Népművészet Mestere mesekincse tárul az érdeklődők elé univerzális módon: a mesék szöveghű lejegyzésén túl a kiadvány érdekessége, hogy CD- és DVD-melléklet is tartozik hozzá. A mindösszesen 18 népmese szöveget és egy bevezető tanulmányt tartalmazó munka új, rendhagyó módon közelít a népmesék világa felé: bizonyos mesék két különböző gyűjtési szituációban is elhangzottak és rögzítésre is kerültek, így pl. a Fehérlófia Mátyás vagy a Betyárlegény két-két változatát is olvashatják és hallgathatják a kötetet megvásárló érdeklődők. A könyv elején a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteiről, Pál István mesekincséről, a szövegek közlésmódjáról esik szó, míg a bevezetés utolsó részeként Pista bácsi bemutatkozását izgalmas interjú-szituációként olvashatjuk el. A könyv: Pál István mesél. Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse címmel megvásárolható lesz a helyszínen.

14:00 – A tudomány mai állása:Forradalmasíthatja a népszámlálást mesterséges intelligencia. 93%-os pontossággal ismeri fel a halálos kórokozókat mesterséges intelligencia. Olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely megmondja, hogy egy ételben mi és mennyi van. Nem mindegy, hogyan mérjük meg a vérnyomást! Mindent megtudhat arról, hogyan aludt az éjszaka egy új alkalmazással.(előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Bűdi Szilárd: „Bárhova leraknak, igyekszem magam jól érezni.” Hogyan lesz valaki bemelegítő ember, és mit okoz ez hosszú távon? Hogyan került Bűdi Szilárd a háttérből előtérbe? A zenész-műsorvezető a Sztárportréban mesélt élete kulisszatitkairól. A televíziós show műsorokban látható vidám közönség jó hangulatát a warm up man, vagy bemelegítő ember alapozza meg, aki az igazi show előtt csinál egy másik show-t. „Mi vagyunk azok a srácok, akik bármilyen váratlan helyzet adódik, valamit mindig csinálnak a színpadon.” Az biztos, hogy a vidámságra törekvő alaptermészete nagyban hozzájárult ehhez: „Olyan típusú ember vagyok, hogy bárhova leraknak, igyekszem magam jól érezni.”A kezdetekkor egy Mónika Show előtt, akár egy félórás koncertet is lezavart azért, hogy hangulatba hozza a közönséget. Útkeresése félig-meddig a színpadon zajlott. A zenekari élményt már Lóg a Ritmus nevű középiskolás csapattal megízlelte. A televíziós warm up man pozíció csak egy a sok feladatkörből, amelyeket kipróbált, és amik közül többet ma is űz: énekes, szájharmonikás, gitáros, műsorvezető… Ritkán van két egyforma napja egymás után. Befutott, ismert és sokoldalú emberként a megélhetésről gyakorlatiasan gondolkozik. Ferenczi Györgytől, az egyik legismertebb magyar szájharmonikástól idézett ezzel kapcsolatban: "Ő azért szeretné, hogy a gyermekei művészi pályára menjenek, mert az irgalmatlanul bizonytalan. És ez a bizonytalanság életben tartja az embert!" Szilárd mozgalmas és változékony életében, talán az egyetlen állandó momentum a családján kívül a reggeli rádiós műsorvezetése, amire saját bevallása szerint nem készült tudatosan. Egyszerűen csak azon kapta magát, hogy rádióhallgatás közben újra és újra feljött benne az, hogy mit mondana ő egy témával kapcsolatban, ha ott ülne a mikrofonnál. Aztán egyszer csak "megtalálta a lehetőség". Jelenleg a reggeli rádiózáson kívül, amit nagyon élvez, pedig eléggé leköti, a Jazztelen zenekarban zenél, és a Star Machine partyzenekarral is koncertezik. Bűdi Szilárd és Németh Némo Gábor a Star Machine motorjai, akik a Popdaráló című tévéműsorban sokáig szerepeltek együtt. Páran az akkori csapatból úgy döntöttek, hogy együtt maradnak, és ismert rockslágerekkel szórakoztatják az arra nyitott közönséget. A színpadon örökmozgó Szilárd amúgy rendkívül nyitottan engedte saját élete kulisszái mögé Molnár Szabolcs riportert. A teljes beszélgetés megtekinthető a Sztárportré weboldalán is. (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Carlo Collodi - Pinocchio

19:15 - Irodalom az Éterben: Szabó Magda - Abigél

20:00 – Ökumenikus imahét: Csorba Dávid (katolikus)

21:15 – Életutak: Hitvalló - Bányik Roland 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs