Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 01. 23. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Szabó Magda - Freskó

5:30 – Serkenj fel –  Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: A rendkívüli testületi ülésről számol be nekünk Farkas Dániel alpolgármester. A sikeres pályázatok között szerepel többek között a Szilády RFC öltözőjének felújítása, a Kertvárosi Általános Iskolában megvalósuló rekortán pálya és futókör, valamint a Városi Bölcsőde energetikai felújítása és eszközeinek megújítása. Tartsanak velünk és további részleteket tudhatnak meg és megismerhetik a többi sikeres pályázatot! (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Bűdi Szilárd: „Bárhova leraknak, igyekszem magam jól érezni.” Hogyan lesz valaki bemelegítő ember, és mit okoz ez hosszú távon? Hogyan került Bűdi Szilárd a háttérből előtérbe? A zenész-műsorvezető a Sztárportréban mesélt élete kulisszatitkairól. A televíziós show műsorokban látható vidám közönség jó hangulatát a warm up man, vagy bemelegítő ember alapozza meg, aki az igazi show előtt csinál egy másik show-t. „Mi vagyunk azok a srácok, akik bármilyen váratlan helyzet adódik, valamit mindig csinálnak a színpadon.” Az biztos, hogy a vidámságra törekvő alaptermészete nagyban hozzájárult ehhez: „Olyan típusú ember vagyok, hogy bárhova leraknak, igyekszem magam jól érezni.”A kezdetekkor egy Mónika Show előtt, akár egy félórás koncertet is lezavart azért, hogy hangulatba hozza a közönséget. Útkeresése félig-meddig a színpadon zajlott. A zenekari élményt már Lóg a Ritmus nevű középiskolás csapattal megízlelte. A televíziós warm up man pozíció csak egy a sok feladatkörből, amelyeket kipróbált, és amik közül többet ma is űz: énekes, szájharmonikás, gitáros, műsorvezető… Ritkán van két egyforma napja egymás után. Befutott, ismert és sokoldalú emberként a megélhetésről gyakorlatiasan gondolkozik. Ferenczi Györgytől, az egyik legismertebb magyar szájharmonikástól idézett ezzel kapcsolatban: "Ő azért szeretné, hogy a gyermekei művészi pályára menjenek, mert az irgalmatlanul bizonytalan. És ez a bizonytalanság életben tartja az embert!" Szilárd mozgalmas és változékony életében, talán az egyetlen állandó momentum a családján kívül a reggeli rádiós műsorvezetése, amire saját bevallása szerint nem készült tudatosan. Egyszerűen csak azon kapta magát, hogy rádióhallgatás közben újra és újra feljött benne az, hogy mit mondana ő egy témával kapcsolatban, ha ott ülne a mikrofonnál. Aztán egyszer csak "megtalálta a lehetőség". Jelenleg a reggeli rádiózáson kívül, amit nagyon élvez, pedig eléggé leköti, a Jazztelen zenekarban zenél, és a Star Machine partyzenekarral is koncertezik. Bűdi Szilárd és Németh Némo Gábor a Star Machine motorjai, akik a Popdaráló című tévéműsorban sokáig szerepeltek együtt. Páran az akkori csapatból úgy döntöttek, hogy együtt maradnak, és ismert rockslágerekkel szórakoztatják az arra nyitott közönséget. A színpadon örökmozgó Szilárd amúgy rendkívül nyitottan engedte saját élete kulisszái mögé Molnár Szabolcs riportert. A teljes beszélgetés megtekinthető a Sztárportré weboldalán is.

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Medve és rénszarvas lesen Alaszkában

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Száll a kakukk fészkére - dr. Téglás Péter filmajánlója.Száll a kakukk fészkére (film és könyv). Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest) Ken Kesey amerikai író 1962-ben megjelent regénye. A műben Kesey veteránkórházi munkatapasztalatait írta meg. A regény 1959-ben készült el, de csak 1962-ben látott napvilágot. Többek között szexuális tartalma miatt nagy vihart kavart, de ma már a legjobb amerikai irodalmi művek között tartják számon. A regény elbeszélője, Bromdem, avagy Serteperte Főnök, a félvér indián, aki már régóta elmegyógyintézetben él, és már évek óta süketnémának tetteti magát. Az „Intézet”ben a fasiszta diktátorokat megszégyenítő kegyetlenséggel a Főnéni uralkodik az Osztály elmebetegei felett. A nagyon különböző egyéniségű ápoltak engedelmesen belesimulnak a Házirend és a Ratched nővér megszabta keretekbe. Amikor Randle Patrick McMurphy megérkezik hozzájuk - akit egy büntetés-végrehajtó intézetből szállítottak az elmegyógyintézetbe -, megváltozik a helyzet. A filmet Milos Forman rendezte, 1975. évben mutatták be, a magyarországi bemutató 1977-ben volt. Összesen öt Oscar díjat nyert. Főszereplő: Jack Nicholson.

14:00 – Önindító: Játék-e a színjátszás? - Torgyik Tamás tanár úrral beszélgetünk. Önindító adásunkban Torgyik Tamás tanár úrral beszélgetünk, aki dráma szakos tanár a Kalocsai Szent István Gimnáziumban. Feszegetjük a rögtönzés, színjátszás, és a dráma kapcsán felmerülő kérdéseket.(ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Forradalmasíthatja a népszámlálást mesterséges intelligencia. 93%-os pontossággal ismeri fel a halálos kórokozókat mesterséges intelligencia. Olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely megmondja, hogy egy ételben mi és mennyi van. Nem mindegy, hogyan mérjük meg a vérnyomást! Mindent megtudhat arról, hogyan aludt az éjszaka egy új alkalmazással.

19:00  - Szép Álmokat: Kaland a családerdőben

19:15 - Irodalom az Éterben: Szabó Magda - Abigél

20:00 – Ökumenikus imahét – Berki József (római katolikus)

21:15 – Életutak: Hitvalló - Fogarasi Gábor 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs