Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 01. 01. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád- Református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Református Istentisztelet

11:00 – Talpig civilben: Néhány hét múlva 10 éves a Pásztortűz Egyesület. Vezetőjével beszélgettünk a megalakulás körülményeiről, az egyesület halasi közéleti szerepléséről, és természetesen Végső István történészi- népművelői tevékenységéről.

12:00- Retro magazin:153-Lélekmód: Sérült gyermek érkezik a családba - Polyák Kamilla pszichológus

13:00 – Önindító:

14:00 – A tudomány mai állása: Új módszer figyelmeztethet a légörvényre a repülésnél. Miért nem bombáznak szét minket a meteorok. Szerves pajzs véd egy titokzatos csillagközi objektumot. Bevásárolhat helyettünk az okos-hűtő. Kiszagolhatóvá válhat a Parkinson-kór. Megszüntethető lehet a fájdalom. Rábukkantak a boldogság egyetlen titkára. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat? A dalszerző-előadó, ötgyermekes édesapa bátorságról, szabad akaratról, döntési szabadságról beszélt a Sztárportréban. A kocsmabeat stílusban megszólaló új Belmondo dalcsokor szövegei számtalan olyan férfi témát érintenek, amelyek mélyre vezetnek. A dalszövegekből egy apró részlet: Szabad-e az akarat? A Sztárportréban innen indult a beszélgetés. "A szabad akarat azt jelenti, hogy van önrendelkezésünk abban, hogy mire hogyan reagálunk, mire mit mondunk, hogyan lépünk. De az, hogy ennek az önrendelkezésnek aztán mik lesznek a következményei, azt nem válogathatjuk meg, és ez a nagy becsapás a szabad akaratban." Hogyan tudjuk ezt a szabad akaratot megőrizni, és hogyan tudunk a külső befolyások ellenére azon a vonalon maradni, amit mi jónak gondolunk? Ehhez sokszor a környezetünk véleményével is szembe kell mennünk, amihez bátorság kell. De a bátorság egy születésünkkor belénk kódolt tulajdonság. Vagy tanulható, módosítható? Találkoztunk már pálfordulatokkal? A beszélgetésben Zoli karakán véleménye szerint az igaz és a hamis megkülönböztetésének képessége mélyen bennünk van: "Hiszek olyan alapvető, zsigeri dolgokban, amik alapján a legkevésbé művelt vagy tapasztalt ember is meg tudja állapítani egy személy, vagy egy ügy valódiságát, helyességét." Ezt hívjuk legtöbbször megérzésnek, amit a zajos hétköznapjaink elnyomhatnak, és így sajnos könnyen megtéveszthetőkké válunk. A befolyásolhatóság ellen pedig valamiféle biztos belső talapzat szükséges. Van, aki ezt a családjában, baráti kapcsolataiban találja meg, de legtöbbször morális alapokon nyugszik. A folytonos relativizálás nem hasznos Czutor szerint, "nem lehet mindenkinek folyton igaza". A máshol közhelyesnek tűnő mondatok az ő szájából jelentőségteljesek: "Hiszek abban, hogy a szem a lélek tükre, hiszek a tartalom és forma egységében." Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél? Egy elgondolkodtató választ erre a kérdésre is kapunk a beszélgetésből!(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Legyen bármily hihetetlen ez a csülök ehetetlen

19:15 - Irodalom az Éterben:  Katona József - Bánk Bán

20:00 – Lélekműhely: Önfelülmúlás - öntranszcendencia 2. A terápiás csoportok segítő hatásai 16.

21:15 – Életutak:Hitvalló - Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya