Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 12. 27. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: - dr. Téglás Péter könyv - , és filmajánlója.  Mario Puzo: A keresztapa. Az amerikai író könyve, minden idők egyik legismertebb, és legsikeresebb családregénye. Eredetileg 1969-ben jelent meg a G. P. Putnam's Sons kiadónál. Egy kitalált szicíliai maffiacsalád történetét meséli, kik az USA-ban telepedtek le. A család feje Don Vito Corleone, aki az olasz maffia szinonimája lett. A regény az 1945-től 1955-ig terjedő időszakot fedi le, valamint betekintést nyújt Vito Corleone háttértörténetébe, gyermekkorának kezdeteitől felnőtt koráig. 1972-ben mutatták be a regényből készült filmet Marlon Brando (Don Vito Corleone) és Al Pacino (Michael Corleone) főszereplésével, Francis Ford Coppola rendezésében. Mario Puzo részt vett a forgatókönyv megírásában és egyéb produkciós feladatokban. A film nagyjából 134 millió dollárt zsebelt be, és számos különböző díjat nyert el; többek között három Oscar-díjat, öt Golden Globe-díjat és egy Grammy-díjat. Minden idők egyik legnagyobb filmjének tartják. A folytatás, A Keresztapa II. 6 Oscart nyert, és az első második rész lett, mely megkapta a legjobb film díját. A harmadik rész 1990-ben debütált. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: Szabóné Kovács Teodóra református lelkész tanácsai a pihenés és munka megszervezéséről a családban. Mik is a házimunkával megszerzett számítógépes kuponok? Egy hatgyermekes családanya tapasztalatait osztja meg velünk, hogyan is lehet a jól végzett munka örömére megtanítani a gyermekeket. Természetesen a jól végzett munka utáni édes pihenés sem mindegy hogyan zajlik. Az ünnep és pihenés napjai akkor lesznek eredményesek és örömteliek, ha a hétköznapokban már erre tréningelünk. Mi is a nagy családi tevékenység tábla, melyen követhető ki mikor hol van és mit csinál? Rengeteg ötletet meríthetünk Teodóra családjának eredményes gyakorlatából és természetesen megtudjuk mi is a bibliai tanács ezen a téren. No és azt is, hogyan zajlik egy lelkész család karácsonya. Feltétlen tartsanak velünk!

11:00 – S’Örömkonyha: Karácsonyi sörök. Az ünnep közeledtével nem csak fűszeres karácsonyi ételekkel lehet meglepni családtagjainkat, szeretteinket, hanem különleges, de mégis finom, ízletes, és érdekes sörökkel. A mai adásban lehull a lepel a Hopfanatic Brewery karácsonyi söreiről. És talán lesz majd egyszer saját 'Sörömkonyha' sör is? Ez legyen meglepetés. Feltétlenül tartsanak velünk!(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Kaleidoszkóp mai adásában: Közlekedik a család! Ez egy baleset megelőzési program neve, ugyanakkor egy elgondolkodtató kérdést is felvet: mennyire tudunk mi felnőttek példaképpé válni gyermekeink számára. Amit tőlünk látnak, nagy biztonsággal azt fogják ők is gyakorolni. Ha a szabályok tiszteletét, akkor ez rögzül bennük, ha  egy könnyedebb, áthágható hozzáállást látnak, akkor azt. Nem árt ezt átgondolni, Knezsik István lesz ebben segítségünkre!

14:00 – Sztárportré: Czutor Zoltán: Szabad-e az akarat? A dalszerző-előadó, ötgyermekes édesapa bátorságról, szabad akaratról, döntési szabadságról beszélt a Sztárportréban. A kocsmabeat stílusban megszólaló új Belmondo dalcsokor szövegei számtalan olyan férfi témát érintenek, amelyek mélyre vezetnek. A dalszövegekből egy apró részlet: Szabad-e az akarat? A Sztárportréban innen indult a beszélgetés. "A szabad akarat azt jelenti, hogy van önrendelkezésünk abban, hogy mire hogyan reagálunk, mire mit mondunk, hogyan lépünk. De az, hogy ennek az önrendelkezésnek aztán mik lesznek a következményei, azt nem válogathatjuk meg, és ez a nagy becsapás a szabad akaratban." Hogyan tudjuk ezt a szabad akaratot megőrizni, és hogyan tudunk a külső befolyások ellenére azon a vonalon maradni, amit mi jónak gondolunk? Ehhez sokszor a környezetünk véleményével is szembe kell mennünk, amihez bátorság kell. De a bátorság egy születésünkkor belénk kódolt tulajdonság. Vagy tanulható, módosítható? Találkoztunk már pálfordulatokkal? A beszélgetésben Zoli karakán véleménye szerint az igaz és a hamis megkülönböztetésének képessége mélyen bennünk van: "Hiszek olyan alapvető, zsigeri dolgokban, amik alapján a legkevésbé művelt vagy tapasztalt ember is meg tudja állapítani egy személy, vagy egy ügy valódiságát, helyességét." Ezt hívjuk legtöbbször megérzésnek, amit a zajos hétköznapjaink elnyomhatnak, és így sajnos könnyen megtéveszthetőkké válunk. A befolyásolhatóság ellen pedig valamiféle biztos belső talapzat szükséges. Van, aki ezt a családjában, baráti kapcsolataiban találja meg, de legtöbbször morális alapokon nyugszik. A folytonos relativizálás nem hasznos Czutor szerint, "nem lehet mindenkinek folyton igaza". A máshol közhelyesnek tűnő mondatok az ő szájából jelentőségteljesek: "Hiszek abban, hogy a szem a lélek tükre, hiszek a tartalom és forma egységében." Miért kell azt hazudnia a bohócnak, hogy csak viccel, miközben végig igazat beszél? Egy elgondolkodtató választ erre a kérdésre is kapunk a beszélgetésből!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: A Talpig Civilben Magazin mai műsorában "Kell egy csapat!" címmel Vincze Attilával, a Kiskunhalasi RFC szakmai vezetőjével és egyik edzőjével beszélgetünk. Egy olyan szervezet életébe kapunk bepillantást, amely komoly erőfeszítéseket hoz azért, hogy a helyi sportélet, valamint az országos értelemben vett labdarúgás ismét sok örömet és büszkeséget szerezzen számunkra! Ehhez kívánunk mi is töretlen lelkesedést!(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A hókirálynő

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Móra Ferenc - Rab ember fiai és Katona József - Bánk Bán

20:00 – Lélekműhely: A terápiás csoportok segítő hatásai 13. – Idősödve... 1.

 21:20 – Életutak: Hitvalló - Barna Máté atya

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya