Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 12. 06. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel!- Friebert Tibor - Baptista

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Mozaik Múzeum túra programról mesél Tibenszky Móni Liza főszervező és a szuper tanár, Jócó bácsi. A Szilády gimnázium rendszeres befogadója a rendhagyó, élménypedagógiai módszereken alapuló programoknak, amilyen a néhány napja lezajlott Mozaik Múzeum túra. Fő szervezője a Felelős Szülők Iskolája, melynek vezetője Tibenszky Móni Lisa mesél az 5-8. évfolyamnak szóló program fő céljáról. A múzeumok ma már nem unalmas helyszínek, hanem időnként helybe jönnek a diákokhoz, és rendkívül izgalmas, élményalapú módon varázsolják el és tanítják a fiatalokat. A program egyik fő szereplője Jócó tanárbácsi, aki évek óta missziónak tekinti az élményalapú oktatást, nevelést, erről mesél élményszerűen! Feltétlen tartsanak velünk! (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: "Mindenkinek jár egy esély!" - Dr. Dobos András állatorvos szemspecialista életútriportja. Állatok százainak szeme világát mentette már meg a Dr. Dobos András vezette Kiséri Állatorvosi klinika. Hogyan válik valaki címzetes egyetemi docenssé, akihez a határon túlról is elzarándokolnak a gazdik, hogy kis kedvencükre ne az örök sötétség boruljon egy-egy szem baleset miatt? Mindenkinek jár egy esély! - mondja és biztosak lehetünk benne, hogy hiteles amit mond, hisz maga is átélte az újrakezdés és gyógyulás csodáját! A sors keze talán, hogy ilyen hihetetlen magas színvonalú tudományos kutatás és fejlesztő munkát végez András, hisz egy súlyos baleset és 12 éves fájdalmakkal kísért felépülés terelte őt az állatorvosi területen belül a szemészet felé. Azóta tudományos kutatásokat végez, és saját fejlesztésű módszereket dolgoz ki, no és tanítja is mindezt egyetemi hallgatóknak, hisz a tudás közös kincs. Mert a szervezet gyógyulni akar és nekünk alázatosan, sok munkával segíteni kell neki ebben! - Vallja a rendkívül színes egyéniségű docens. Feltétlenül tartsanak velünk!

11:00 – S’Örömkonyha: Töltött káposzta, mákos guba, bejgli.... Milyen menü kerüljön az ünnepi asztalra? Karácsonyi ételekről, szokásokról beszélgetünk Bajnainé Hásenfracz Beátával, aki gyakorlott háziasszonyként elmeséli, milyen fogásokkal várja az ünnepekkor szeretteit.

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Kiskun táncegyüttes betlehemi karácsonyi színpadi táncjátékot ad elő mintegy kilencven szereplő közreműködésével a városi filmszínház színpadán december 7. 8. és 10-én több alkalommal. Mándity László táncművész tánctanárral valamint két szereplővel beszélgetettünk a Halas rádió mikrofonja előtt.

14:00 – Sztárportré:Normális ha a játékban nem tudsz veszíteni? Sakk! Krisz Rudolffal! A '90-es évek egyik tinibálványa 2008-ban visszavonult, majd évekig hajókon zenélve töltötte idejét. Dalai most újra a slágerlistákra kerültek, az énekes zenei pályája pedig második aranykorába lépett. A zenész nemrég Molnár Szabolcsnak adott interjút a Sztárportré című műsorban. Kimentünk a divatból című számával 2016-ban tért vissza a köztudatba, amelyet rögtön további kedvencek követtek. Egyik fellépésén megismerkedett az AK26 nevű rap-duóval, majd rövid beszélgetés után megfogalmazódott bennük az együttműködés gondolata, amiből az Elfáradtam című sláger született. Ez már egy szokatlanabb megjelenés volt Ruditól, de a közönség ezt is jól fogadta - egyaránt a rap és a pop rajongói oldalról is. A Rudiból Rudolffá komolyodott előadó mára már gyakorlatilag két generáció kedvence lett, ugyanis gyakran megtörténik, hogy olyan tinik hallgatják ma a dalait, akik szülei is jól ismerték egykor az énekest. Zeneszeretetét édesapjától kapta, aki sokáig egy zenekarban dobolt, de távolabbi rokonsága is közel áll a muzsikához. Ezt a színpadi karrierjének első állomása remekül bizonyítja: a Rockonok együttesben kezdte, ahol szó szerint a rokonaival, unokatestvéreivel és bátyjával lépett fel, és ott érett tinisztárrá. 2000-ben jelent meg első lemeze, amit Berkes Gábor produceri munkája tett nagyon magas színvonalúvá. Olyan slágerek kötődnek Krisz Rudi nevéhez, mint a Homokba rajzolt szerelem, vagy a Keresem a szót. Öt albuma jelent meg, körülbelül 8 évig volt a hazai élvonalban, majd visszavonult a nyilvánosság elől. Több mint 7 évet töltött hajókon, az Adriától a Jeges-tengerig, mint zenész-zongorista, azután 2016-ban egy új dallal jelentkezett, és azonnal a rádiók játszási listájára került.  Mi, illetve ki számít ma normálisnak? Ezt a témát boncolgatta a Sztárportréban Molnár Szabolcs műsorvezető. Normálisnak számítanak-e általában a művész emberek? Krisz Rudolf szerint: „sokak számára ma talán az számít normálisnak, ha valaki úgy él, hogy megpróbál megfelelni másoknak, és közben feladja önmagát. Pedig ez nem normális." Rudi szerint igazából az a normális, aki mer önmaga lenni akkor is, ha ez mások számára furcsa lehet. Talán a hosszú, hajóutakon töltött időszakok is segítettek a zenésznek abban, hogy végig önmaga maradjon: „ha hosszútávon egyedül van az ember, picit jobban megismeri magát." Innen ered talán a sakk játékának szeretete is, amellyel kapcsolatban a zenész komoly vallomást tett a beszélgetésben - amely végén megjegyezte: „ez már nem normális.” Aki hasonlóan spontán, érdekes gondolatokat szeretne ismert magyar közéleti személyektől, zenészektől, színészektől hallani, keressen rá a Sztárportré videókra interneten! Jó szórakozást! (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben:  A Talpig Civilben Magazin mai adásában egy gondolat fogalmazza meg a műsor címét és mondanivalóját: "A távolság jelentéktelen dolog. Egyedül az első lépés az, amit nehéz megtenni." Molnárné Gép Anikóval, a Sport az Esélyért Kiskunhalasi Egyesület vezetőjével éppen az első lépések nehézségéről, örömeiről, az elért eredményekről és a reményteljes jövőről beszélgetünk! (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Kilenc kutya karácsonya

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Gárdonyi Géza - Kék pille

20:00 – Lélekműhely: Az önazonossághoz kapcsolódó fogalmak: önismeret, "én-felnagyítás", valahová tartozás. Az önazonosság énen túli komponensei.

 21:20 – Életutak: Fekete Ágnes riportja. Ezekben a napokban talán szorongatóbb közelségben érezzük Karácsonyt. Pedig ez az ünnep nem szorongatni, hanem átölelni szeretne bennünket. Következő riportunk ilyen meleg ölelésként szeretne mindenkinek áldott Karácsonyt kívánni. Döbrentei Ildikó meseíró, aki férjével, Levente Péterrel manapság talán az Égből pottyant mesékből ismert a legjobban, a mai mese inkább a földből vezet minket az ég felé, és egyben ízelítő majd szenteste délutánján elhangzó műsorunkból. Döbrentei Ildikó most magáról mesél. … Egy másik mesevilágba hívjuk hallgatóinkat. Egy riasztó oroszlán mered ránk mostanság az utcák egyik plakátjáról, amely jelzi, hogy holnaptól vetítik C.S. Lewis egyik regényének filmváltozatát a Narnia krónikáiból. Nem sokan tudják, hogy egy mélyen hívő, tudós ember a szerző és ez a film is Krisztus életének allegóriája. Műveit Magyarországon többnyire a Harmat Kiadó adja ki, ezért Ferenczy Andrea a Harmat Kiadó szerkesztője ajánlja C.S. Lewis műveit olvasásra.   

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Pokol a hegyek közt