Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 11. 26. Vasárnap

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel!-  Finta József atya - Katolikus igehirdetés

5:54 – A Nap Igéje

7: 00 – Halasi Kaleidoszkóp (hétfői, keddi és szerdai adás ismétlése)

10:00 – Református Istentisztelet

11:00 – Klasszikusok órája: Gaetano Donizetti. A bergamói születésű operaszerző rövid életében 72 dalművet írt! Rossini és Bellini mellett a bel canto legfőbb képviselője, a romantikus nápolyi iskola követője. Túl sokat vállalt, ahhoz képest kevés elismerésben részesült, az operaházak máig csak néhány művét játsszák. A szigorú olasz cenzúra miatt többször vándorolt ide-oda Európában. A korabeli közönség elvárta a szerzőktől a hatásos, érzelmes, ragyogó kosztümös tragédiákat (opera seria) és a szellemes vígoperákat (opera buffa), az énekesek pedig a kifejezetten a hangjuknak megfelelő szerepeket. A szegény szerző kénytelen volt mindegyiknek megfelelni. Őt tekintjük Verdi előfutárának. Első maradandó sikernek bizonyult az 1832-ben született, a nápolyi San Carlo operában bemutatott Szerelmi bájital című vígoperája Felice Romani librettójával. Ezután már képtelen volt teljesíteni a rengeteg felkérést. A cenzorok minden szövegkönyvet ellenőriztek, Donizetti műveinek szövegeit botrányok, betiltások követték. 1835-ben Walter Scott regényéből (A lammermoori nász) S. Cammarano készített librettót. A nápolyi bemutató világsikert hozott, máig a dalszínházak kedvence a Lammermoori Lucia. 1837-ben meghalt a felesége és újszülött fia. A zeneszerző bánatában Párizsba ment, ott  1838-ban Az ezred lánya, 1841-ben A kegyencnő, 1842-ben a Don Pasquale aratott fényes sikert. 1842-ben Bécsbe utazott a király és Metternich herceg meghívására. A Kärtnertheaterben előadták egy művét, de a siker elmaradt. 1845-ben Donizetti állapota rosszabbodott, lázak, fejfájások, dührohamok gyötörték. Visszatért Párizsba, ahol a francia akadémia levelező tagjává választotta. Elméje hamar megzavarodott, és miután az utcán rosszul lett, szanatóriumba szállították. Rokonai 1848-ban szülővárosába, Bergamóba vitték meghalni. Élt 51 évet. Rövid élet, túl sok opera… (ismétlés)

12:00 -Halasi Kaleidoszkóp (csütörtöki és pénteki adás ismétlése)              

14:00 – Királyfik és Királylányok

15:00 – Halas Anno

18:00 – Katolikus istentisztelet

19:00 – Szép álmokat: Varázslatos iskolabusz, Vízország

19:15 – Irodalom az éterben: Gárdonyi Géza - Kék pille

20:00 - Lélekműhely: Sématerápia 4. - Bizalmatlanság-visszaélés séma. A gyógyulás útja. Érzelmektől való megfosztottság séma. - Történet a vietnámi katonáról. - Betöltetlen érzelmi szükségletek három csoportja.

21:00 – Régi tanítások: Édes Árpád

22:00 -  Éjszakai virrasztó Irodalom: Rejtő Jenő - Ezen egy éjszaka