Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 11. 25. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel! : Finta József atya - Katolikus igehirdetés

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – Babusgató: Szobatisztaság. A szobatisztaság kialakulásáról, folyamatáról, nehézségeiről beszélget Lovászi Márti vendégével Lászlóné Piszmán Ildikó védőnővel. Hogyan segítsék az édesanyák a gyermekeiket a leszoktatás folyamatában, bilit vagy a WC-t részesítsék előnyben és ehhez hasonló gyakorlati tanácsokat kaphatnak, ha velünk tartanak a Babusgató műsorában. (ismétlés)

9:00 – Talpig Civilben: A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesületről mesél Greguss Viktor  és Kiss Tamás vezetők. Néhány éve, egy túrán véletlen, vagy épp a sors keze, egymás mellé keveredett két fiatalember, akik mindketten egy természetjáró közösség tervét forgatták a fejükben, egymástól függetlenül. El is döntötték a túra végére, hogy a tettek mezejére lépnek. Így indult az egyesület. Persze a valóságban a jogi procedúrák tengerén még át kellett küzdeniük magukat, mint a mesebeli hősöknek. De megérte, hisz már tucatnyi taggal bővülve szervezik a jobbnál jobb túrákat nyáron-télen egyaránt. Az általuk szervezett jégvarázs Sóstói nagy korizásra az egész város szinte megmozdult. Terveznek és szerveznek, most épp egy paneldzsungel közepére terveznek kifogható kis konyhakerteket! Ezek a fiúk! Mindenképp tartsanak velünk, no és legalább egy túra erejéig velük! (ismétlés)

10:00- Mongying show:(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Kis-Pető Apor - "Írj levelet Arany Jánosnak" - országos I. hely története. Kevesen gondolnák, hogy egy mai diák régiségeket gyűjt, avagy hobbiból családfát kutat. Ebből is látszik milyen különleges is ez a korosztály! A sziládys végzős diák nemrégiben vehette át a Pesti Vigadóban az országos I.helyért járó díjat, felkészítőjével Lázár Erika tanárnővel együtt. Apor mesél a pályázatíró verseny céljáról, a győztes levél megszületéséről. Megtudhatjuk hogyan szerette meg a humán tantárgyakat, milyen újságokat olvas, milyen forrásokból merít még tudást a tananyagon kívül. Tartsanak velünk! (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: Gaetano Donizetti. A bergamói születésű operaszerző rövid életében 72 dalművet írt! Rossini és Bellini mellett a bel canto legfőbb képviselője, a romantikus nápolyi iskola követője. Túl sokat vállalt, ahhoz képest kevés elismerésben részesült, az operaházak máig csak néhány művét játsszák. A szigorú olasz cenzúra miatt többször vándorolt ide-oda Európában. A korabeli közönség elvárta a szerzőktől a hatásos, érzelmes, ragyogó kosztümös tragédiákat (opera seria) és a szellemes vígoperákat (opera buffa), az énekesek pedig a kifejezetten a hangjuknak megfelelő szerepeket. A szegény szerző kénytelen volt mindegyiknek megfelelni. Őt tekintjük Verdi előfutárának. Első maradandó sikernek bizonyult az 1832-ben született, a nápolyi San Carlo operában bemutatott Szerelmi bájital című vígoperája Felice Romani librettójával. Ezután már képtelen volt teljesíteni a rengeteg felkérést. A cenzorok minden szövegkönyvet ellenőriztek, Donizetti műveinek szövegeit botrányok, betiltások követték. 1835-ben Walter Scott regényéből (A lammermoori nász) S. Cammarano készített librettót. A nápolyi bemutató világsikert hozott, máig a dalszínházak kedvence a Lammermoori Lucia. 1837-ben meghalt a felesége és újszülött fia. A zeneszerző bánatában Párizsba ment, ott  1838-ban Az ezred lánya, 1841-ben A kegyencnő, 1842-ben a Don Pasquale aratott fényes sikert. 1842-ben Bécsbe utazott a király és Metternich herceg meghívására. A Kärtnertheaterben előadták egy művét, de a siker elmaradt. 1845-ben Donizetti állapota rosszabbodott, lázak, fejfájások, dührohamok gyötörték. Visszatért Párizsba, ahol a francia akadémia levelező tagjává választotta. Elméje hamar megzavarodott, és miután az utcán rosszul lett, szanatóriumba szállították. Rokonai 1848-ban szülővárosába, Bergamóba vitték meghalni. Élt 51 évet. Rövid élet, túl sok opera…

18:00 – Halas Anno

19:00 – Szép Álmokat: Csipkerózsika

19:15 – Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Kék pille

20:00 –Lélekműhely: Sématerápia 3. - A sémák kialakulásának okai 1. valamit nem kaptunk meg, 2. bántalmazás, 3. valamiből túl sokat kaptunk, 4. csak részleges azonosulás egy szereppel. Sémák működése.

21:20 – Régi tanítások: Édes Árpád

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Ezen egy éjszaka