Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 11. 22. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel!- Friebert Tibor - Baptista igehirdetés

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyész könyv- és filmajánlója: Kazuo Ishiguro Napok romjai. A könyv 1956 forró nyarán játszódik. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul. Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott. Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is. Stevens a kirándulás elbeszélésével párhuzamosan visszautazik a múltjába, és felidézi mindennapi életét a harmincas évekbeli főúri házban, Lord Darlington politikai kalandorságát - de mindenekelőtt saját kapcsolatát Miss Kentonnal, melynek természetét sok év után sem tisztázta magában. A Napok romjai az elveszett ügyek és az elvesztegetett szerelem, a megbánás álomszerűen szép és gazdag regénye. Stevens komikus sutasága és reménytelen tehetetlensége Ishiguro keze nyomán varázslatos egységbe olvad, és a fájdalmas múltat még maga előtt is titkoló személyiség, valamint a kor és a környezet páratlan tanulmányává válik. Olyan fájdalmasan megindító és őszinte mű ez, amely sokáig kísért az olvasó emlékezetében. Isiguro Kazuo Nagaszaki-ban, 1954. november 8. napján született, japán származású brit író, dalszerző, forgatókönyvíró. 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták munkásságát. A napok romjai című regényét 1989. évben adta ki, és ezért, már az irodalmi Nobel díj előtt komoly elismerésekben részesült. A regény alapján készült angol amerikai filmet 1993. évben mutatták be. A főszerepeket Sir Anthony Hopkins, és Emma Thompson alakítják. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: Kis-Pető Apor - "Írj levelet Arany Jánosnak" - országos I. hely története. Kevesen gondolnák, hogy egy mai diák régiségeket gyűjt, avagy hobbiból családfát kutat. Ebből is látszik milyen különleges is ez a korosztály! A Sziládys végzős diák nemrégiben vehette át a Pesti Vigadóban az országos I. helyért járó díjat, felkészítőjével Lázár Erika tanárnővel együtt. Apor mesél a pályázatíró verseny céljáról, a győztes levél megszületéséről. Megtudhatjuk hogyan szerette meg a humán tantárgyakat, milyen újságokat olvas, milyen forrásokból merít még tudást a tananyagon kívül. Tartsanak velünk!

11:00 – S’Örömkonyha: Karácsonyi sörök. Az ünnep közeledtével nem csak fűszeres karácsonyi ételekkel lehet meglepni családtagjainkat, szeretteinket, hanem különleges, de mégis finom, ízletes, és érdekes sörökkel. A mai adásban lehull a lepel a Hopfanatic Brewery karácsonyi söreiről. És talán lesz majd egyszer saját 'Sörömkonyha' sör is? Ez legyen meglepetés. Feltétlenül tartsanak velünk

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Kaleidoszkóp mai adásában "Aranyeső" címmel Siha János tanár úrral, a Kiskunhalasi Általános Iskola testnevelőjével beszélgetünk. Az intézmény diákjai a Baján megrendezett terematlétikai bajnokságon szinte az összes szépen csillogó érmet bezsebelték. Hogy mi van az eredmények hátterében, és milyen hatással van ez a diákok egyéb teljesítményére, ezt elemeztük a tanár úrral!

14:00 – Sztárportré: Heincz Gábor Biga: Ne legyen tabutéma a hajléktalanság! Kerülhetünk-e annyira kiszolgáltatott helyzetbe, hogy hajléktalanná váljunk? Miért ne legyen többé tabutéma a hajléktalanság? Furcsa módon ezt nem egy segítő szervezet vezetőjétől, hanem egy ismert zenésztől, Heincz Gábor Bigától tudtuk meg, pedig csak az új lemezéről kérdezte a Sztárportré műsorban Molnár Szabolcs műsorvezető. A téma egy dallal kapcsolatban merült fel, amit már a videó megosztókon megtalálhatunk. Ha valaki esetleg nem ismerné Bigát, ideje bepótolni! Zenei pályája ugyanis sokkal nagyobb múltú, mint gondolnánk. Évekig járta a világot, és zenélt több fajta produkció keretében, de idehaza is sokat letett már az asztalra, számos hazai előadó lemezén, zenekarában közreműködött. Énekesként a 2005-ös Megasztárban tűnt fel először, majd 2012-ben az Eurovíziós dalverseny hazai válogatóján a "Learning to let go" című dalával mutatkozott be a nagyközönségnek. A fesztivál Bakuban rendezett döntőjére ugyan a Compact Disco utazhatott, de Biga dala az év legjátszottabb rádióslágerévé vált, és ezzel egy csapásra ismert előadóvá vált hazánkban. 2013-ban már jól ismert zenészként tért vissza a képernyőre, és persze újabb dalai kerültek a rádiókba. Idén, év elején Biga úgy döntött, hogy zenekart alapít, és májusban már be is mutatta a Gátlás sztriptíz című albumát. Elmondása szerint mindig foglalkoztatta az, hogy egyszer saját dalokat írjon és adjon elő, csak valahogy korábban nem volt fókuszban ez a dolog. A háttérzenészi létből a 2012-es Eurovíziós műsor lökte ki az előadói státuszba, és megízlelve a sikert, az ambíciója is határozottabb lett. Új dalai közül a Halhatatlan blues, saját zenei pályájának is új fejezete. De mi köze egy popdalnak a hajléktalanokhoz? Egyszerűen az, hogy ez régóta foglalkoztatja Gábort. Elmondása szerint szinte minden piros lámpánál ad pénzt hajléktalanoknak, valamikor jól el is beszélget velük. Ezt a témát a Punnany Massifból ismert Wolfie barátjának is megemlítette, aztán megszületett az ötlet, és persze egy dal, a Halhatatlan Blues. "Arra gondoltunk, hogy lehet ez a dal egy szikra, vagy egy elültetett kis palánta, hogy elkezdjünk róla beszélni, és ne legyen ez tabutéma. Inkább kezdjünk arról beszélni, hogy hogyan tudnánk ezt közösen megoldani." A kész mű furcsa humorral kacsint vissza a popdalok "élj a mának" tematikájára. Az interjúból az is kiderült, hogy a dal kapcsán Biga és Wolfie egy segítő szervezettel, a Budapest Bike Maffiával is kapcsolatba került, részt vettek ételosztáson, megismerkedtek rászorulókkal.  A Sztárportré műsorban a hajléktalansággal kapcsolatban a zenész felvetett olyan gondolatokat is, hogy hol lehetnek az ember életében olyan pontok, amelyek mentén esetleg ilyen nagyot eshet valaki - bárki. A Budapest Bike Maffiától lehet segítséget kérni! A beszélgetésben szó esik még a karrierről, egészségről, szövegírói trükkökről és Heincz Gábor Biga személyét is mélyebben megismerhetjük.(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesületről mesél Greguss Viktor  és Kiss Tamás vezetők. Néhány éve, egy túrán véletlen, vagy épp a sors keze, egymás mellé keveredett két fiatalember, akik mindketten egy természetjáró közösség tervét forgatták a fejükben, egymástól függetlenül. El is döntötték a túra végére, hogy a tettek mezejére lépnek. Így indult az egyesület. Persze a valóságban a jogi procedúrák tengerén még át kellett küzdeniük magukat, mint a mesebeli hősöknek. De megérte, hisz már tucatnyi taggal bővülve szervezik a jobbnál jobb túrákat nyáron-télen egyaránt. Az általuk szervezett jégvarázs Sóstói nagy korizásra az egész város szinte megmozdult. Terveznek és szerveznek, most épp egy paneldzsungel közepére terveznek kifogható kis konyhakerteket! Ezek a fiúk! Mindenképp tartsanak velünk, no és legalább egy túra erejéig velük!(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Repülő osztály

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Gárdonyi Géza - Kék pille

20:00 – Lélekműhely: Török Péter a kitöltött űrlapok által mutatott vallásszociológiai képről. Gépi szövegfelismerés

 21:20 – Életutak: Fekete Ágnes riportja

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Gárdonyi Géza - Ida Regénye