Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 11. 21. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Surányi Miklós - Egyedül vagyunk

5:30 – Serkenj fel – Szabóné Kovács Teodóra - Református igehirdetés

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: A Halasi kaleidoszkóp mai adásában Farkas Dániel alpolgármesterrel beszélgetünk a városunkat érintő pályázatokról, turisztikai projektekről. Többek között szó lesz a Sóstó környékének fejlesztéséről, vízutánpótlásáról és a Sáfrik szélmalom felújításáról. További részletekért tartsanak velünk! (előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Heincz Gábor Biga: Ne legyen tabutéma a hajléktalanság! Kerülhetünk-e annyira kiszolgáltatott helyzetbe, hogy hajléktalanná váljunk? Miért ne legyen többé tabutéma a hajléktalanság? Furcsa módon ezt nem egy segítő szervezet vezetőjétől, hanem egy ismert zenésztől, Heincz Gábor Bigától tudtuk meg, pedig csak az új lemezéről kérdezte a Sztárportré műsorban Molnár Szabolcs műsorvezető. A téma egy dallal kapcsolatban merült fel, amit már a videó megosztókon megtalálhatunk. Ha valaki esetleg nem ismerné Bigát, ideje bepótolni! Zenei pályája ugyanis sokkal nagyobb múltú, mint gondolnánk. Évekig járta a világot, és zenélt több fajta produkció keretében, de idehaza is sokat letett már az asztalra, számos hazai előadó lemezén, zenekarában közreműködött. Énekesként a 2005-ös Megasztárban tűnt fel először, majd 2012-ben az Eurovíziós dalverseny hazai válogatóján a "Learning to let go" című dalával mutatkozott be a nagyközönségnek. A fesztivál Bakuban rendezett döntőjére ugyan a Compact Disco utazhatott, de Biga dala az év legjátszottabb rádióslágerévé vált, és ezzel egy csapásra ismert előadóvá vált hazánkban. 2013-ban már jól ismert zenészként tért vissza a képernyőre, és persze újabb dalai kerültek a rádiókba. Idén, év elején Biga úgy döntött, hogy zenekart alapít, és májusban már be is mutatta a Gátlás sztriptíz című albumát. Elmondása szerint mindig foglalkoztatta az, hogy egyszer saját dalokat írjon és adjon elő, csak valahogy korábban nem volt fókuszban ez a dolog. A háttérzenészi létből a 2012-es Eurovíziós műsor lökte ki az előadói státuszba, és megízlelve a sikert, az ambíciója is határozottabb lett. Új dalai közül a Halhatatlan blues, saját zenei pályájának is új fejezete. De mi köze egy popdalnak a hajléktalanokhoz? Egyszerűen az, hogy ez régóta foglalkoztatja Gábort. Elmondása szerint szinte minden piros lámpánál ad pénzt hajléktalanoknak, valamikor jól el is beszélget velük. Ezt a témát a Punnany Massifból ismert Wolfie barátjának is megemlítette, aztán megszületett az ötlet, és persze egy dal, a Halhatatlan Blues. "Arra gondoltunk, hogy lehet ez a dal egy szikra, vagy egy elültetett kis palánta, hogy elkezdjünk róla beszélni, és ne legyen ez tabutéma. Inkább kezdjünk arról beszélni, hogy hogyan tudnánk ezt közösen megoldani." A kész mű furcsa humorral kacsint vissza a popdalok "élj a mának" tematikájára. Az interjúból az is kiderült, hogy a dal kapcsán Biga és Wolfie egy segítő szervezettel, a Budapest Bike Maffiával is kapcsolatba került, részt vettek ételosztáson, megismerkedtek rászorulókkal.  A Sztárportré műsorban a hajléktalansággal kapcsolatban a zenész felvetett olyan gondolatokat is, hogy hol lehetnek az ember életében olyan pontok, amelyek mentén esetleg ilyen nagyot eshet valaki - bárki. A Budapest Bike Maffiától lehet segítséget kérni! A beszélgetésben szó esik még a karrierről, egészségről, szövegírói trükkökről és Heincz Gábor Biga személyét is mélyebben megismerhetjük.

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Hollandia

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyész könyv- és filmajánlója. Kazuo Ishiguro Napok romjai. A könyv 1956 forró nyarán játszódik. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul. Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott. Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is. Stevens a kirándulás elbeszélésével párhuzamosan visszautazik a múltjába, és felidézi mindennapi életét a harmincas évekbeli főúri házban, Lord Darlington politikai kalandorságát - de mindenekelőtt saját kapcsolatát Miss Kentonnal, melynek természetét sok év után sem tisztázta magában. A Napok romjai az elveszett ügyek és az elvesztegetett szerelem, a megbánás álomszerűen szép és gazdag regénye. Stevens komikus sutasága és reménytelen tehetetlensége Ishiguro keze nyomán varázslatos egységbe olvad, és a fájdalmas múltat még maga előtt is titkoló személyiség, valamint a kor és a környezet páratlan tanulmányává válik. Olyan fájdalmasan megindító és őszinte mű ez, amely sokáig kísért az olvasó emlékezetében. Isiguro Kazuo Nagaszaki-ban, 1954. november 8. napján született, japán származású brit író, dalszerző, forgatókönyvíró. 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták munkásságát. A napok romjai című regényét 1989. évben adta ki, és ezért, már az irodalmi Nobel díj előtt komoly elismerésekben részesült. A regény alapján készült angol amerikai filmet 1993. évben mutatták be. A főszerepeket Sir Anthony Hopkins, és Emma Thompson alakítják.

14:00 – Önindító: Khasim Gaga és a Karma. Önindító adásunkban Demeter Gábor és Szécsi Zoltán mutatja be pályaképét, illetve zenei pályafutásukat a kezdetektől a jelenig. Most betekinthetünk a kiskunhalasi rapper és gitárosa, dalszerzője életébe. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Rájöttek az Antarktisz egyik legnagyobb titkára. Érkeznek az okos-bukósisakok. Földönkívüli élet rejtőzhet tizenegy fényévre tőlünk. Épül a világ legnagyobb teleszkópja. Bekapcsolták Szegeden a szuperlézert.

19:00  - Szép Álmokat: A repülő osztály

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Kék pille

20:00 – Lélekműhely: Konfliktusok. "Hogyan legyünk boldogtalanok?"- kurzus

21:15 – Életutak: Ágoston Sándorról, délvidéki püspökről beszélnek. Először Dobos Ágoston, az unokája és Dobos Ágostonné beszélnek, majd Ladányi Sándor egyháztörténet professzor beszél. Régi hangfelvételt is tartalmaz.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Gárdonyi Géza - Ida Regénye