Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 11. 08. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bókay János - Bohémek és pillangók

5:30 – Serkenj fel!- Friebert Tibor - Baptista

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Kenize Mourad: Szultána (megjelent Párizsban, 1987. évben, a magyarországi megjelenés, a Geopen Könyvkiadó gondozásában 2003-ban) Kenize Mouradotnak legalább három szíve van, amely három kultúráért dobog. Édesanyja török szultána, édesapja indiai rádzsa volt, ő pedig Franciaországban él. Pszichológia szakon végzett, dolgozott haditudósítóként, ma világhírű író. Megírta édesanyja, az utolsó török hercegnő történetét. A kislány, aki ki sem tehette a lábát a háremből, aligha sejthette, hogy a lánya Közel-Kelet-szakértő lesz, és számos irodalmi díjat besöpör. Ha a könyvéhez írott előszó nem kelti fel az érdeklődést, akkor minden erre irányuló erőfeszítés hiábavaló: A könyv anyám története, Zelma hercegnőé, aki egy isztambuli palotában született. Akár mese is kezdődhetne így, ez azonban igaz történet, 1918-ban vagyunk, az Ottomán Birodalom utolsó szultánjának udvarában. Zelma hétéves, amikor összeomlik a birodalom, amely valaha egész Európát rettegésben tartotta. A száműzetésre ítélt uralkodócsalád Libanonban telepedig le. Zelma, aki egyszerre veszítette el hazáját és apját, “stoppolt harisnyás hercegnő” lesz. Bejrútban nő fel, ott találkozik első első szerelmével, a fiatal drúz vezérrel, s itt éri az első csalódás is. Ekkor Zelma beleegyezik, hogy hozzámenjen egy indiai rádzsához, akit még sohasem látott. Indiában megismeri a maharadzsák pazar gazdagságát, a Brit Birodalom végnapjait, a Gandhi vezette függetlenségi harcot. Mint Libanonban, itt is “idegen nő” marad. Kiveti magából a nép, amelyet megszeretett, ezért Párizsba menekül. Ott végre megtalálja az igazi szerelmet, de a háború elszakítja tőle. Huszonkilenc évesen, nyomorban hal meg, miután életet adott egy kislánynak, e könyv szerzőjének. A történethez hozzátartozik, hogy a kisgyermek három napig kínlódott étlen-szomjan, magára hagyatva egy nyomorúságos párizsi hotelszobában. Anyja már nem tudott gondoskodni róla, váratlanul szólította el a halál. A gyermek dajkája, egy öreg eunuch, úrnője elvesztését követő tébolyában egészen megfeledkezett a kislányról. Az élet-halál között vergődő gyermek tehát, Kenizé Mourad volt, V. Murád szultán unokájának, Zelma hercegnőnek és Amir Ali Badalpur indiai radzsának a lánya. Mindez 1941-ben történt. Kenizé Mourad, a közelmúltban Magyarországon járt, és tisztázta az őt interjúzó újságíróval, hogy nem kell hercegnőnek szólítania. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: Zsellér Ágnes énekessel beszélgetünk. Immár 7. alkalommal kerül megrendezésre Zsellér Ágnes dalestje november 10-én a Szilády gimnázium dísztermében 17 óra 30-kor. Ági tanári munkája mellett a legfontosabb szerelem az életében a dal, az éneklés. Erről beszélgetünk vele, mit is jelent számára a muzsika a hang, és milyen gyógyító felszabadító hatással is van a lélekre egy-egy ének meghallgatása is, de leginkább ha aktívan énekel valaki. Aktuális előadóestjén vidám játékos válogatás vár a látogatókra. 2016 decemberében kiadott cd lemeze altatók imákkal címet viseli. Megtudjuk, hogyan is született a lemez anyaga és miért is tartotta fontosnak Ági, hogy segítse altató dalaival, esti imádságaival a fiatal anyukákat. Felajánlott 20 cd-t a Halas Rádióba elsőként beérkező családos szülőknek. Tartsanak velünk és várjuk a cd-ért jelentkezőket szeretettel a rádióba!

11:00 – S’Örömkonyha: Street Food. Bármennyire is közhelyes, hogy rohanó világban élünk, ez valóban így van. Kevesebb idő áll rendelkezésre munkaidőben az étkezésre, hazaérve, a gyerekeket elrendezve nem biztos, hogy maradt még erő főzésre, és addigra egyébként is késő van, amikor már nem állnánk neki kaját készíteni, pláne nem zabálni. Itt a kézenfekvő megoldás tehát: hazafelé bekapsz vagy becsomagoltatsz valamit, és ez megoldja az esti étkezést. A street food műfajának gyökereit nyilvánvalóan nem nálunk kell keresni, és eltérő hagyománya van a tengerentúlon és Európában is. A mai adásban a Street Food világába kalauzol el mindenkit Kiss Tamás. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A Halasi Kaleidoszkópban ma az elektromos autókról beszélgetünk. Knezsik István szerint már a Ford T modell idején létezett ez a járműfajta. Hogy mégsem az elektromos lett a győztes? Ez is kiderül a mai beszélgetésből!

14:00 – Sztárportré: A mulatós zene tényleg csak a vidék zenéje?  A bóvli és giccses jelzőkkel büntetett mulatós zene művelői szerint egyfajta titkos divatként virágzik a műfaj. De miért titkolt ez a rajongás? Köteles Istvánnal, a Dupla KáVé zenekar vezetőjével beszélgettünk. Furcsa helyzetben van a magyar mulatós zene. A médiában szinte teljesen mellőzött stílusnak és előadóinak hatalmas a rajongótábora. Köteles István szerint óriási igény van a dalaikra, de az igaz, hogy sokan titokban hallgatják ezeket. A Dupla KáVé rajongótábora bizonyítja a stílus népszerűségét: Facebook oldalukat 167 ezren követik, a YouTube-on pedig már 34 milliós a videóik nézettsége. István szerint sok ember akkor nyit a műfaj felé, "amikor a gátlásait megszűnteti, vagy eléri azt a kort, amikor átgondolja a dolgokat, és már nem manipulálják." Kevesen tudják, hogy a mostoha sorsú stílus számára ő harcolta ki a szórakoztató zene kategóriát, még a 80-as évek végén, a MAHASZ-nál. A magyar zenei életben a nyolcvanas években jelentek meg a kezdetben lakodalmas rocknak nevezett dalok, amelyeket a zenei média a mai napig inkább csak megtűrt műfajként tart számon. Ezért is különleges egy olyan ember tapasztalatait hallani, aki élete nagy részét ilyen zenékkel és rajongóival töltötte. A Dupla KáVé frontembere szerint ez az a műfaj, amelyben meg lehet öregedni, lásd Aradszky László. A popzenében nagyon nehéz megöregedni." Arra, a kérdésre, hogy miért nem maradt rock-, vagy lett popzenész, meglepően racionális válasza van: "Amitől a zenész zenélni szeret, és amiért szeret elmenni a következő előadásra, azt ebben a műfajban tudom folyamatosan megkapni és visszaadni."A Dupla KáVé 1996-ban alakult, tagja István mellett Váradi Jenő. Első albumaik főleg az 1980-as évekbeli külföldi slágerek - pl. Modern Talking dalok – hangzásvilágát követték a feldolgozások és saját szerzeményeik esetében is. Később kirándultak a country és mulatós zenei irányba, fellépéseiket e stílusok változatossága jellemzi. 20 év alatt tizenhat Dupla KáVé album készült és egy Köteles István szólólemez. Ezeket több mint egymillió példányban adták el a világ magyarlakta területein. Az interjú során elhangzott az is, hogy tizenkétszer turnéztak már Amerikában is. A többszörös arany- és platinalemezes Dupla KáVé mindig képes újat hozni: egy ideje már István lánya, Köteles Cindy is csatlakozott hozzájuk, ezzel is színesítve hangzásukat. István és felesége Krisztina, a dalok szerzése és a szövegírás mellett az albumok szerkesztését, gyártását, menedzselését is mai napig maguk végzik, saját zeneműkiadójukat, a Stefanus Kiadót vezetve, valamint az albumok stúdiófelvételei is saját erőből, a Stefanus Stúdióban készülnek. Az előadóművészről még többet megtudhatunk a Sztárportré interjúban.(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: A Talpig Civilben magazin mai adásában, "Élj, hogy motorozhass, de úgy motorozz, hogy élj!" címmel az ötödik évében lépő Konok Kunok Motoros Klub két vezetőjével, Györgyi Jánossal és Kárpi Ferenccel beszélgetünk. Ők, mint a klub megálmodói, úgy mesélnek a múltról, hogy abból kibontakozik a jövő is! Fogadják műsorunkat szeretettel! (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: P.L.Travers - A Csudálatos Mary

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Mikszáth Kálmán - Beszterce Ostroma

20:00 – Lélekműhely: A kapcsolatra vonatkozó mítoszaink 3. Ismétlés 1. El tudjuk fogadni és el tudjuk ismerni a gyengeségünket. 2. Megengeded nekem, hogy tökéletlenül szeresselek téged. 3. A mélypontok tudnak a legemberibbé tenni bennünket. A kapcsolatra vonatkozó mítoszaink (folyt.) 1. Csak te tudsz boldoggá tenni. 2. Elég, ha a kommunikációnkon javítunk. 3. Majd a házasságban meg fog változni, mert én annyira szeretem. 4. Ki nem állhatom, hogy így él, de annyira szeretem, hogy el fogom viselni. 5. Ő az egyetlen ember, aki nekem…

 21:20 – Életutak: Fekete Ágnes riportja: Református Téma Egyesület egy furcsa című konferenciát tartott: "Nő és/vagy lelkész" címmel. Az előadások után beszélgettem Bereczki Ildikó, Szabóné Zimányi Noémi és Horváth Andrea lelkészekkel. Először Dr. Vassné Baki Ilona előadásának egy részével ízelítőt kapunk a konferenciából.   Németh Pál Kálvin Jánosról beszél folytatás

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Victor Hugo - Nyomorultak  és Gárdonyi Géza - Ida Regénye