Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 10. 31. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bókay János - Bohémek és pillangók

5:30 – Serkenj fel – Dányi-Nagy Márió - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Az októberi testületi ülésről, a korcsolyapályáról beszélgetünk Farkas Dániel alpolgármesterrel. A református egyház - önkormányzat közös beruházásaként átadott korcsolyapálya céljáról, megvalósulásának történetéről hallhatunk. Természetesen az októberi zárt ülés díjazottjait is megismerjük, illetve örömteli hír, hogy bővül a kamerarendszer városunkban. A részletekért tartsanak velünk!(előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Mitől sikeresek Lotfi Begi dalai, és remixei? Hogyan kell egy dalt rádiós sikerré tenni? Adható erre egy mindig működő recept, vagy tényleg zenei tehetség kérdése? Ezt boncolgattuk a Compact Disco-ból ismertté vált, mára már igazi „remix királlyá" érett Lotfi Begivel. Sok szakmabelit és zenekedvelőt is foglalkoztató kérdésre kereste a válaszokat a Sztárportré műsorában Begi és Molnár Szabolcs műsorvezető. Tud-e nemzetközi színvonalon megszólalni egy magyar nyelvű dal? Annak ellenére, hogy Begi szerint nagyon sok jó előadó és zenei producer van hazánkban, mi az, amit még egy profi producer sem tud "kijavítani" egy magyar slágeren? A producer szerint minden körülmény között működő recept ugyan nincs, de a sikerhez fontos az is, hogy "ha két külföldi dal között egy magyar nyelvű szól, akkor az ne lógjon ki a sorból." Begi modern hangszerelése mellett, vannak olyan zenei klisék, amik ha már egyszer működtek, akkor a következő alkalommal is „ellőhetőek". Nagyon érdekes volt tőle hallani, hogy mi célból rövid egy-egy dal, és miért jó, ha hagy maga mögött némi hiányérzetet a mű.  Kevesen tudják, hogy Lotfi Begi neve nem művésznév, de mégis kreált, mert még gyermekkorában az óvónői adták neki ezt a nevet. Lotfi Behnam Teheránban született, és még gyermekként, családjával együtt költözött Magyarországra. Zenei világának sokszínűsége is talán itt gyökerezik. Eddig nagyjából 60 dalt komponált, remixelt vagy kooperált benne. „Folyamatosan zenét hallgatok, keresem, kutatom az újat. Vagy épp a régit, mert abból is nagyon sok mindent lehet ám tanulni!" Arra a fel nem tett kérdésre, hogy miért sikeresek azok a dalok, amiken ő dolgozik, talán az lehet a válasz, hogy „valószínűleg az én ízlésem nagy tömegek ízlését elégíti ki." A jó zenei szimatú DJ-producer szerint ahhoz, hogy ő nagy kedvvel kezdjen egy dal remixelésébe, az kell, hogy első blikkre megfogja őt, „Legyen egy jó dal, és egy jó előadó vagy énekes, aki hitelesen és őszintén átadja azt." Itt jegyezzük meg, hogy a Compact Disco is pont így kezdődött: Lotfi a tévében látta Walkó Csaba Megasztáros szereplését, majd megkereste őt. Az együttes jövőre lesz tíz éves. Jó hír a rajongóknak, hogy készül a negyedik Compact Disco lemez, amely már csak magyar nyelvű dalokat tartalmaz, de a külföldi rajongóknak angolul is elkészítik. Milyen háromgyerekes apaként egy zenész élete? Mennyire meghatározó Rúzsa Magdi Szerelem című remixe a magyar zenei életben? Ezt is megtudhatjuk a Sztárportré interjú megtekintése során. Ha pedig tetszett a beszélgetés, találkozzunk legközelebb is!

12:00 – Retro magazin: 30perc alatt: Szűcsné Gáspár Ida síelési élményeit meséli el.

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyész könyv- és filmajánlója. Az Elcserélt életek film (Changeling) 2008- ban bemutatott amerikai f ilmdráma Clint Eastwood rendezésében. A forgatókönyvet J . Michael Straczynski írta. A film igaz történeten alapszik: egy olyan asszonyról szól, aki ráébred, hogy fia eltűnése után egy hasonmást kapott vissza. Mikor kérdőre vonja a hatóságokat, alkalmatlan anyának bélyegzik, és őrültnek nyilvánítják. Az események a Wineville-i tyúkketrec-gyilkosságokhoz kapcsolódnak, egy emberrablási és gyilkossági ügyhöz, amelyre 1928-ban derült fény. Az Elcserélt életek olyan témákat vizsgál, mint a nők jogainak elfojtása és a politikai körök korrupciója . 1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes személyében talál segítségre. (Wikipédia ismertetője) A film számos díjat kapott, Oskarra is jelölték, a női főszereplő Angelina Jolie, és John Malkovich. Angelina Jolie szereplését különösen kiemelkedőnek tartom, letaglózó megaláztatások ellenéne, megtörhetetlenül küzd a fiáért. A film három fő motívuma, a hatalommal visszaélés, a nők elnyomása, és a krimi számos olyan elemet tartalmaz, amely máig szóló mondani valóval rendelkezik.

14:00 – Önindító:Lakó Eszter - Zene vagy tanítás? Nem egyszerű dolog döntéseket hozni a pályaválasztás terén. Lakó Eszter a tanítás mellett döntött, és most elmondja, hogy miért és mit szeret benne. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Védjük máriatövissel a májunkat, őszi nagytakarítás. Az alma jótékony hatásai. A bőrkontaktus az apákkal és nagytesókkal is működik, megnyugtatja a csecsemőt. 700 millió diszlexiás gyógyulhat meg egy egyszerű módszerrel. A sivatagban épül a jövő városa. Jönnek a pár perc alatt feltölthető villanyautók. Kiderült, láthatnak-e minket a laptop webkameráján keresztül.

19:00  - Szép Álmokat: Hófehérke

19:15 - Irodalom az Éterben: P.L.Travers - A Csudálatos Mary

20:00 – Lélekműhely: Párkapcsolat - folytatás az előző évről. Előzetes gondolatok. Mottó (Az ökör és a két zsák árpa). A kapcsolat, mint külön, élő érték. Spirituális párhuzam - kedv a jóhoz. Mese a párkereső vándorról.

21:15 – Életutak: Fekete Ágnes riportja: Számos remek pedagógus van körülöttünk. Egy ilyen tanárral beszélgettem, Kutassy Zsolttal, a Lónyai Református Gimnázium tanára. Egy idős pedagógus emlékezik vissza a még régebbi tanévekre. Vizaknai Tamásné gyógypedagógus volt, a komlói lelkipásztor felesége.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Agatha Christie - A kutya se látta