Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 09. 30. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Palotai Boris - Keserű mandula

5:30 – Serkenj fel! : Finta József atya – Katolikus

6:54 – A Nap Igéje

8:00 –Babusgató: Mit jelent jól viselkedni? - beszélgetés Szabó-Kocsisné Ökrös Ildikóval. Miért mondjuk reggelenként gyerekeinknek: "Legyél jó! Viselkedj rendesen!" Mit jelent jól viselkedni, mit jelent az elfogadható viselkedés, magatartás? Tudja-e a gyermek mit jelent jónak lenni? Hogyan tudjuk, egyáltalán tudjuk-e a gyerekek viselkedését formálni? Mit jelent az agresszív magatartás? Ezekről a dolgokról beszélgetünk Szabó-Kocsisné Ökrös Ildikóval a Napsugár Óvodák Szilády Áron utcai óvodája óvodapedagógusával. (ismétlés)

9:00 – Talpig Civilben: Szitakötők Gyorstollas Club­- Igás Andor : Ha azt halljuk: tollaslabda, legtöbbünk egy békés, füves udvarban vagy homokos tóparton folytatott kedélyes játékra gondol. Nincs tétje, nem is verseny, barátok, családtagok „kapcsolják ki magukat" rajta keresztül. De ha azt mondom: gyorstollas; egy csapásra megváltozik minden. Több száz Km/h sebességgel száguldó, kemény labda, sok erőt, gyakorlást igénylő, igazi versenysporttá nemesedik a hajdani játék. Erről, kialakulásáról, magyarországi meghonosodásáról és a most elért nagyszerű eredményekről beszélgetünk Igás Andor tanár úrral, aki a Kiskunhalasi Szitakötők Gyorstollas Club vezetője, valamint a fiatal világbajnok kisasszonnyal, Rácz-Fodor Viviennel. Fogadják szeretettel! (ismétlés)

10:00- Mongying show:(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Magyar Lajosné, Margitka néni, matematika-fizika szakos középiskolai pedagógus szakmai életútja. 1.rész. Hogyan is indult a szeretett pedagógus ikon, Margitka néni életében a matek-fizika tanítása? Bizony hatévi nevelőotthoni leányok között végzett nevelőmunka után. Talán a senkinek sem fontos gyerekek gondozása, okítása alapozta meg életében azt a mély szeretetet és humánumot, mellyel diákjai felé fordult későbbi éveiben is közel 60 éven keresztül a Szilády gimnázium falai között. Hihetetlen ugye? Bizony a napokban vehette át gyémántdiplomáját Margitka néni egykori egyetemén, egy bensőséges ünnepség keretében. Két (!) adásunkon keresztül járhatjuk át vele együtt szakmai életútját, mivel 60 év tapasztalat nem fért be egy riportba. Átadja az utókornak azt a sok ötletet és módszert, mellyel három generáción keresztül okította rendkívül eredményesen a kiváló reálosok százait, és a matekot, fizikát nagy kínnal megértők jóval népesebb seregét. Kihagyhatatlan adást kínálunk Önöknek, tartsanak velünk most az I. részben! Egy hét múlva jön a folytatás... (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: A 40 éves együttes a Klasszikusok órájában. A V’Moto-Rockot 1977-ben alapította a Bergendy együttesből kilépett Demjén Ferenc az addigi V’73-ban játszó Herpai Sándorral és Lerch Istvánnal. Herpait a Meteorból ismerte, aki hozta magával Lerchet, akivel a V’73-ban játszottak együtt. Menyhárt János a Ferm és a Korál tagja volt, onnan jött a csapatba. A V’Moto-Rock tehát supergroup volt, bár a magyar fajtából, hiszen a neves zenészek ugyan már sikeresek és ismertek voltak korábbi zenekaraikból, de a hanglemezgyár zenei politikája miatt addig maradandót nem nagyon alkothattak.

18:00 – Halas Anno

19:00 – Szép Álmokat: Micimackó könyve

19:15 – Irodalom az Éterben: Móricz Zsigmond - Légy jó mindhalálig

20:00 –Lélekműhely: A család, mint élő rendszer 5. Zsiráfkommunikáció, 11. A családon belüli, a családtagok közötti, a család és a környezete közti kommunikáció - pozitív példák. Zsiráfkommunikáció - az ítélet mögött vágyak vannak; - a "nem" mögött az, hogy mást tennék inkább; - a harag mögött a nem tudatosított szükséglet áll; - az agresszió mögött kimondatlan félelem; - fontos az "itt és most"-ban/témánál maradás; - ha változást szeretne teret ad a változásnak; - bűntudatkeltés helyett következményekről beszél; - a szükségletekre reagál.

21:20 – Régi tanítások: Bödecs Pál

22:00 - Éjszakai virrasztó Irodalom: Jókai Mór - A Lélekidomár