Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 08. 23. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Howard Spring - Tövis és borostyán

5:30 – Serkenj fel!- Friebert Tibor – baptista

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Dr. Kmeth Sándor a legdurvább allergiás időszak segítő teájáról, a parlagfű teáról mesél. Kutyaharapást szőrével mondja a népi bölcsesség, melyben sok igazság rejlik. Részben saját tapasztalatai is vezették gyógynövény szakértőnket, amikor rálelt a parlagfű tea gyógyító erejére orrfolyás, tüsszögéses, kínos tünetei közben. Majd elkezdte vizsgálni, hogyan is működik a gyógynövény, de vigyázat! Még virágzás előtti parlagfű tea van csak gyógyító hatással. Nyilván lehet gyógyszerekkel is kiütni a tüneteket, melyek igen hatásosak lehetnek. Ám ha valaki inkább az okot magát szeretné természetes módon megoldani és így enyhíteni a nehéz tüneteket, az feltétlen hallgassa meg a riportot! S hogy mi mindenre jó még ez a gyógynövény,.. meg fognap lepődni! Feltétlenül tartsanak velünk!(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: A Rumba Gitana együttes vezetőjével Hegedűs Zoltánnal és szólógitárosával Hegedűs Dénessel beszélgetünk: A Rumba Gitana halasi együttesünk évről - évre fejlődik, új dalok születnek és egyre több helyen koncerteznek rajongóik nagy örömére.  Hegedűs Zoltán vezetőtől megtudjuk hogyan telt és telik az idei nyári turné, a bajai főtértől a szegedi Dugonics térig játsszák latinos ritmusú zenei válogatásukat, illetve saját dalaikat. Nagy örömünkre Hegedűs Dénes, a csapat egyik vezér tagja is nyilatkozik zenei karrierjéről. Klasszikus gitáron kezdte, majd játszott mandolinon és lantos is. 17 évesen már van saját szerzeményű metálos gitár szólója, mely elérhető a neten, illetve mostanság dalszöveget ír, gyakorolva az alkotó tevékenység új formáját!  Tartsanak velünk! Hegedűs Dénes szóló, Dragmus projektnéven: https://dragmus.bandcamp.com/album/dark-fable-act-i-a-cruel-and-wicked-place

11:00 – S’Örömkonyha: Street Food. Bármennyire is közhelyes, hogy rohanó világban élünk, ez valóban így van. Kevesebb idő áll rendelkezésre munkaidőben az étkezésre, hazaérve, a gyerekeket elrendezve nem biztos, hogy maradt még erő főzésre, és addigra egyébként is késő van, amikor már nem állnánk neki kaját készíteni, pláne nem zabálni. Itt a kézenfekvő megoldás tehát: hazafelé bekapsz vagy becsomagoltatsz valamit, és ez megoldja az esti étkezést.A street food műfajának gyökereit nyilvánvalóan nem nálunk kell keresni, és eltérő hagyománya van a tengerentúlon és Európában is. A mai adásban a Street Food világába kalauzol el mindenkit Kiss Tamás.

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Az aug. 26-i, hetedik Szabadka bringatúráról Király Gábor szervező mesél.

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Balássy Betty! Mennyire lehet belelátni a másik emberbe? A hűvös racionalizmus, vagy a megmagyarázhatatlan benyomásaink alapján ítélünk inkább? Milyen élete van Balássy Bettynek és Varga Ferinek? A Sztárportréban sok más mellett, ezekről is szó esett. Ha esetleg valakinek be kellene mutatni Bettyt, érdemes tudni róla, hogy az énekléshez fűződő szerelme a Magyar Állami Operaház gyermekkarában indult - az általános iskolától, egészen a gimnázium végéig tagja volt az énekkarnak. Zenei karrierje az ezredfordulón indult, amikor egy nemzetközi jazz énekversenyen első helyezést ért el. Ezután saját zenekarral, és vendégénekesnőként is koncertezett országszerte. Több ismert, népszerű magyar előadó és zenekar lemezén énekelt, és fellépett a világhírű Al Jarreau-val is. 2004-ben és 2005-ben a Megasztár tehetségkutató vokál szekciójának vezetője volt. Itt találkozott Varga Ferivel, aki a 2005-ös Megasztár 2. helyezettje lett, 2006-ban pedig az „Év Férfi Hangja” díjat nyerte el. A tehetségkutató nem csak az ismertséget adta meg mindkettőjüknek, hanem a szerelmet és a társat is. Azóta a Korda György-Balázs Klári duóhoz hasonlóan, magánéletben és fellépéseiken is szétválaszthatatlanok. Interjúnkban gyermeknevelésről, emberismeretről, családi és szakmai életről esett szó. Megtudhattuk például azt, hogyan lehet egy társaságban úgy jól érezni magunkat, hogy egy számunkra nem szimpatikus ember ne zavarjon, de azt is, hogy a kutyatartás akár a gyereknevelésre is fel tud készíteni. Betty kendőzetlenül beszélt arról, hogy a sok fellépést hogyan lehet a családdal, a gyermekneveléssel összehangolni. Sokak számára inspiráló lehet az a már-már katonás rendezettség, ahogy mindennapi életüket megszervezik: esténként a gyerekeknek mindig énekelnek néhány dalt, és spontán mesékkel szórakoztatják a kicsiket. A keménynek tűnő Betty leginkább a gyerekektől tud ellágyulni, saját bevallása szerint "nem vagyok egy sírós típus, de a gyerekek mindig megríkatnak." Párkapcsolatukról a sok kedves részlet mellett azt is elmondta, hogy "nekünk is voltak mélypontok az életünkben... De amikor azt látod, hogy ő szívét-lelkét, és mindenét beleteszi, és azt mondja, én igenis kiállok emellett a dolog mellett, és mi együtt vagyunk... akkor átgondolod." Műsorunkban két ember beszélget, akárcsak az életben. Felmerülnek témák és gondolatok, szárnyal a képzelet. Tartson velünk! (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: Kiskunhalasi Tenisz Klub-Francia Imre: Mai magazinunkban Francia Imre úrral ismerkedhetnek meg a kedves hallgatók. Ő a Kiskunhalasi Tenisz Klub vezetője, mely egyesület kereken három évtizedes múltra tekint vissza. Hogyan lett az évek során néhány elszánt ember kezdeményezéséből mára kiváló versenyzőket kinevelő klub, amelynek talán sokkal fontosabb a jövője, mint a múltja? Tehát az alakulás körülményeiről, az eltelt harminc év legnagyobb eredményéről, a közeli jövőben Kiskunhalason megrendezésre kerülő versenyről, valamint sok egyéb érdekes, izgalmas dologról lesz szó.  Hallgassák műsorunkat figyelemmel! (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A fenyőfa

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Herriot James – A repülő állatorvos

20:00 – Lélekműhely: Könyörtelen mérték - hiperkritikusság séma. A kiégés 1.A kiégés hátterében felfedezhető alapvető jelenségek 1. Általános érvényű ideálok és eszmények kritikátlan alkalmazása 2. Kimagasló teljesítményre törekvés – töretlenül 3. A hivatásszerep eluralkodása – mindenre segítőként reagál

21:20 – Életutak: Fekete Ágnes riportja: Olvasni jó - hallottuk sokszor, és talán mondjuk is. Ez sajnos olyan szólamok közé tartozik, amiket sokszor magunk sem így élünk meg. Sajnos kevés időt tudunk eltölteni egy-egy könyv mellett. Pedig olvasni valóban valami egészen más érzés, mint hallani vagy látni valamit. Itt megemésztetlenül szivárog belénk egy-egy történet. Van olyan ismerősünk, aki régen elolvasta Jókai összesét, ma már nincs türelme olvasni, csak a tévé előtt ül. Gyermekeinken is azt tapasztalom, hogy a film szabályosan elvarázsolja őket. Nem megdolgoztatja kis fejüket, hanem szinte átváltoztatja. Mi ezért kitettük a tévét a lakásból. Az olvasás terén azonban sok a restanciánk. Olvasni tényleg jó. Azért is várom az ünnepeket, mert talán lesz rá idő. Hogy mit olvassunk, ahhoz pedig szeretnénk ma néhány ötlettel szolgálni. Először egy olyan könyv szerzőjével beszélgetek, akinek a könyve sajnos még erre a vásárra nem készül el. Bolyki László kötetének címe: Milyen zenét szeret Isten? Ő egy olyan énekegyüttes tagja, melyben négy édestestvér énekel. Először a Bolyki Brothers alakulásáról faggattam. … Megjelent egy különleges utónévkönyv, amely az összes biblai nevet tartalmazza, de úgy, hogy megismerhetjük belőle a név eredeti hordozóját is, és azt, hogy hol található meg a Szentírásban. Bolla Zsuzsával, a könyv szerzőjével beszélgettem.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:Shaw Irwin - Oroszlánkölykök