Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017.07.24 Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel! -  Dányi-Nagy Márió - református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A közelmúlt rendőrségi hírei - nyaralás biztonságban, beszélgetés Farkasné Wodring Zsuzsával:  Hogyan vezessünk egy hosszabb úton, nyaralásunk előtt mit és hogyan érdemes előkészülni, hol lehet beállítani az okos telefonon az autópályák elkerülését? Mindezekre választ kapnak, ha velünk tartanak! Súlyos közlekedési balesetek is voltak az elmúlt időszakban, melyben a nagy meleg, a  nem megfelelő egészségi állapotban történő vezetés játszott közre. Természetesen az elmúlt hét egyéb kék híreiből is hallhatunk. Rendőrségi szakértőnk nem győzi eleget hangsúlyozni, hogy zárjuk autónkat, lakásunkat és ne hagyjuk magunkat ígéretes nyeremények által becsapni! (pénteki adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Jóllét magazin: Tájfutás rejtelmeibe és szépségeibe vezet be bennünket Vásárhelyi Tas. A riporter Hérák Anita

11:00 - Rövid Tájékoztató rovat: Sport; Vedd és Olvasd

12:00 – Retro magazin: Babusgató:Gyermekkori kötődés, kötődési minták és felnőttkori életünkre való hatása - Racsmán Rita gyermek pszichológussal

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: További pályázatok, kerékpárút Kunfehértóra? - Farkas Dániel alpolgármester tájékoztatója: A beadásra kerülő pályázatok ismét a fejlődés reményével örvendeztetik meg a lakosainkat, például a Fehértóra vezető kerékpárút sokakat sarkall majd az egészsége bicajozásra a kedvelt üdülőcentrum irányába. A júliusi rendkívüli testületi ülés egyik érdekes eleme a Sóstói szabadidőpark, és a tó helyzetének, fejlesztésének kérdése. Mindezekről részletesen beszámol Farkas Dániel alpolgármester, tartsanak velünk!

14:00 – A tudomány mai állása: Megalkották a kereket, ami soha nem kap defektet. Forradalmasíthatja az autózást a gömb alakú kerék. 10 másodperc alatt fogat moshatunk az új fogkefével. Elkészült az akku nélküli mobiltelefon.

Űrhajóval térítenék el az aszteroidát. Megfejtették a rejtélyt: Mitől olyan erős a rómaiak 2000 éves betonja. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A Sztárportréban Kiki! Milyen egy mai ötvenes férfi lelkivilága? Mi az elhasználódás, és mit lehet tenni ennek elkerülése érdekében? Mi az Emelet Projekt? Fontos és érdekes kérdések egy gazdag életpályát maga mögött tudó, közismert embertől. Patkó Béla, vagy ahogy egy ország ismeri, Kiki engedett betekintést gondolataiba. Zenei karrierjét közel négy évtizeddel ezelőtt kezdte, több kisebb amatőr együttessel, majd az Első Emelet frontembereként vált országosan ismertté. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb csapatával, több mint egymillió albumot adtak el. 13 arany és 3 platinalemezt tudhatnak magukénak, illetve több mint ezer élő koncertet adtak. 1990-ben a Kis generáció című lemez volt az utolsó stúdió albumuk. Az Első Emelet páratlan életútját 2013 év végén egy nagyszabású koncerttel lezárták, és elbúcsúztak a közönségüktől. De itt nincs vége a történetnek, mert egy új gondolattal nemrég elindult az Emelet Projekt! Berkes Gáborral a régi dalokat modern, elektronikusabb formában fogják bemutatni új koncertjeiken. Kiki énekesi karrierje mellett évekig volt rádiós műsorvezető, dolgozott a Művészetek palotájában külsős producerként, de színházi darabokban is fellép. Arról, hogy mi viszi ma is előre, így nyilatkozott: "Ha vannak feladataid, kihívásaid az életben, ha mindig vannak terveid, és abban úgy érzed, hogy ki tudsz teljesedni, akkor rendben vagy magaddal. Természetesen nagyon fontos ehhez a család." De hogy lehet egy énekesből színpadi színész? Úgy, hogy a szerepet pont rá szabják: "Most két színdarabban játszom, és mind a kettőben saját magamat alakítom a dalok által." Jó látni, hogy Kiki a helyén kezeli a dolgokat és nincs "elszállva". Gazdag életútja ellenére tud szünetet is tartani, mert a túl sűrű élet, az évekig tartó sok-sok koncertezés elhasználja az ember személyiségét - véleménye szerint. Annak ellenére - vagy talán pont ezért -, hogy évekig dolgozott a médiában, lesújtó véleménye van róla: "A mai média világa a negatívumokat tolja ránk… nehéz megtalálni benne a jót." Kiki egyik új dalában is említi a média hatásait: "Átlátok a szavaidon, nem törsz át a falaimon." "Falat kell építeni ahhoz, hogy ne sodródjunk el" - ez az előadóművész véleménye. Na és mit gondol a nyolcvanas évek "lázadója", aki ma egy kis faluban él, az életről? "Rendpárti vagyok. Nagyon szeretem azt, ha a családomban rend van, a házban, ahol élek rend van, az utcában, ahol közlekedek, vagy a falumban, és persze, ha az országban rend van."Tartson velünk, és ismerje meg egy sikeres ember gondolatait, egy jó hangulatú beszélgetés kereteiben!(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Az égig érő fű

19:15 - Irodalom az Éterben:  Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

20:00 – Lélekműhely: Az érzelmi gátoltság-séma 5. 23. Intimitás. 24. Szenvedély. (Torontó – NBA döntő. „Atyaaa, a gatyaaa!”) 25. Önmagam megmutatása. (Beállni középre. Megsértődés.) 26. Kiszámíthatatlan. (Madách színház – Körmendi improvizál. Meglepetés út.) 27. Természetes. A séma negatív oldala. A harag kifejezése a kapcsolatban. („Elegem van belőled!” Leértékelés. Emlékezés. Fizikai állapotok. Cselevés.) A kapcsolat építéséért kifejezett (pozitív) harag. A gyöngédség negatív oldala. Gyerekkori önvédő stratégiák – Projekció, introjekció.

21:15 – Életutak:Fekete Ágnes riportja: 2005-06-08 Amikor megismertük egymást a férjemmel, elmentünk kirándulni messze a hegyekbe, és ott találtunk egy tojás alakú követ, ami éppen ketté volt hasadva. Ő vitte haza az egyik felét, én a másikat, elneveztük jegykőnek. Ma is őrizgetjük ezt az emléket. Akkor még nem gondoltam arra, hogy öntudatlanul egy ősi szimbólumot jelenítettünk meg, mivel a görögök éppen így küldtek jeleket egymásnak, és innen ered a szimbólum szó, az összerak, összedob kifejezés. Az egyházi nyelv megértése szempontjából nagyon fontos gondolkodnunk ezekről az ősi képekről, amik bennünk élnek. Dr. Szőnyi Magda pszichológussal beszélgettem, aki szimbólumterápiával is foglalkozik. … Hallottuk, hogy a szimbólumnak éppen az ellenkezője a diabolosz, a szétdobáló, az ördög. Talán a család az a kis közösség, amelyiket a legjobban megtépázza a széthúzó erő. Feketéné Gacsó Mária logopédus arra figyelt föl, hogy a szimbolikus tartalmú rítusok, a családi szokások még a dadogó emberek számára is segíthetnek. Nem is beszélve az egyházi rítusokról.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:  Rejtő Jenő - Csontbrigád