Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. július 01., Szombat

Írta:

4:30 - Hajnali virrasztó Irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel!

6:54 – A Nap Igéje

7:00 – Mongying Show

8:00 – Babusgató:25 éves a Gólyafészek Református Óvoda. Ebből az alkalomból egy rendezvénysorozat vette kezdetét június 16.-án. Volt ovisokat és pedagógusokat vártak vissza az oviba egy kis beszélgetésre nosztalgiázásra. A műsorban az óvoda vezetője Vasné Horváth Olga mesél a kezdetekről és a 25 év eredményeiről. Majd volt ovisokat Szabó-Kocsis Ádámot és Horváth Annát faggatom ovis emlékeikről. A műsor vendégei voltak egykori óvodás vezetők Nagyné Kovács Hedvig és Vavrekné Tallér Márta is akik könnyes szemekkel nosztalgiáztak az óvodai emlékek, fényképek láttán.(csütörtöki adás ismétlése)

9:00 – Jóllét: Pánikroham, pánikbetegség – Dr. Szabó Gergely Sándor klinikai szakpszichológus: Szorongás, halálfélelem, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek, ezek leginkább a pánikroham tünetei. A szakember a pánikroham folyamatáról és kezelési lehetőségeiről beszél.(ismétlés)

10:00: A Tudomány mai állása: Miért Látható páratölcsér hangsebességhez közeli repülésnél a gépeken. A világ legélhetetlenebb nagyvárosa. Meg lehet-e őszülni egy éjszaka alatt? Mi állhat a Bermuda-rejtély mögött? Tíz lakható bolygót fedezhettek fel. Jöhet a hajlítható laptop. (ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Böjte Csaba Atya közelről - az Alsóvárosi Katolikus Templom látogatása alkalmával: Talán kevesen tudják, hogy ezt a hatalmas életművet Isten segedelmével megvalósító Ferences rendi szerzetes atya, Böjte Csaba 25 évesen döntött arról, hogy pap lesz és az életét Isten kezébe teszi. Eredetileg civil foglalkozása közben úgy érezte, hogy üresen peregnek a napok és ennek nem így kellene lennie. Ám maga sem gondolta, hogy az a marok, amelybe akkor az életét belehelyezte, ennyi áldást hoz majd. Ma több mint 80 otthonban fogadják a mély szegénységből jövő gyerekeket, ahol otthont, élelmet, ruhát és nevelést biztosítanak számukra Csaba Atya és munkatársai. Több mint 6000 kisember fordult meg és került ki az általa létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeiből az elmúlt 24 évben, itt kapva lehetőséget az új és jobb életre. Őszintén vidám és közvetlen szavaiból kiderül, hogyan élte át mindezt, megismerjük aktuális örömeit, nehézségeit és természetesen terveit. Azt is megtudjuk, hogyan tudunk segíteni ebben a munkában mi, és vezérgondolatát: Az Úristen nem teremt selejtet, mind értékesek vagyunk! (ismétlés)

14:00 – Sztárportré: Interjú Endrei Judittal: "Apám soha nem tette fel azt a kérdést, hogy kinek mi baja a nevemmel". Endrei Judittal beszélgettünk. Mert szeretünk beszélgetni, és mert kíváncsiak vagyunk. Nála például arra, hogy hogyan tud ilyen idősen ennyire aktív lenni, hogy mit gondol egy ilyen világlátott ember az életről, és hogy megbántódott-e édesapja a névváltoztatás miatt? Ugyanis Endrei Judit eredeti neve Kurdics. 1976 és 1998 között tv-bemondóként egy egész generáció életének részévé vált a képernyőkön keresztül, akárcsak Kudlik Júlia, vagy más kortárs tévés arc. A személyéből áradó harmónia a Homokóra, az Ablak, a TV-Híradó, a Hétvége  és sok más korabeli ikonikus műsor arculatát határozta meg, aztán egyszer csak kilépett az életünkből, elbúcsúzott a képernyőtől. De aktivitása cseppet sem hagyott alább, 1998-tól a szervezője a szentendrei kulturális életnek, könyvkiadót alapított, előadásokat tart országszerte, rengeteget utazik a világban és épp hetedik könyvénél tart, aminek címe Kor-határtalanul. A cím pontosan illik Endrei Juditra. A kapcsolatokról, szülő-gyerek viszonyról, házasságról és a munkáról beszélgettünk. Sőt a házasságért történő kemény munkáról! Hiszen a szövetségben azt is megfogadjuk, hogy lemondunk az egoizmusról a társunkért és gyerekeinkért. Hogy élte meg, hogy viszonylag idősen vállalt gyerekeket Endrei Judit és beszélt erről már akkor nyilvánosan?  Milyen tanácsokat ad a házasságban élőknek? "Én azt képviselem, hogy fontos a tudatosság a házasságban. Igenis a másikra figyelni, a másik kedvében járni… Az a jó, hogy ezt is meg lehet tanulni". Judit szerint fontos mindig a következő 10-15 évet eltervezni még akkor is, ha idősebbek vagyunk, mert mindig ennyi évet "tolunk magunk előtt", és arra az időszakra van igazán befolyásunk. Rendkívül érdekes véleménye szerint "a lelkünk mindig ugyanolyan fiatal, csak a tok kopik meg". Mit tervez a még most is óriási aktivitással, mégis kiegyensúlyozottan élő Endrei Judit? Mit jelent neki egy perui vagy afrikai utazás, a teázgatás? Sok-sok apróság, amiről igazán jó volt a kulturális életünk egyik emlékezetes arcával beszélgetni.

16:00 – Halasi szószék: Baptista Istentisztelet

17:00 – Klasszikusok órája: A mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és boldog magánéletét. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét. Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel.  A második részt hallhatják.

18:00 –Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: A két koldusdiák

19:15 – Irodalom az Éterben: Eric Knight - Lassie hazatér

20.00 – Lélekműhely: A hitetlenség/a hit ellen ható tényezők 1.: A hitetlenség/a hit ellen ható tényezők kulturális gyökereinek bemutatása az újjászületés (papi magatartás) és a születés (orvosi magatartás) párhuzamba állításával.

21:20 – Régi tanítások: Dányi-Nagy Márió

22:00 - Éjszakai virrasztó Irodalom: Jókai Mór: A jövő század regénye