Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. április 29., Szombat

Írta:

4:30 - Hajnali virrasztó Irodalom: Arany János: A Toldi-trilógia

5:30 – Serkenj fel! – Dányi - Nagy Márió

6:54 – A Nap Igéje

7:00 – A tudomány mai állása: Atartalomból: Egy nap alatt nyomtattak egy házat Oroszországban. Létrehozták a negatív tömegű anyagot, ami szembemegy a fizika egyik alaptörvényével. Megcsinálták a szuperanyagot: 10x olyan erős, mint az acél Kifejlesztették a levegő nélküli bicikligumit. Sosem látott, titkos videók kerültek fel a netre az USA kísérleti atomrobbantásairól.

8:00 –Érdekes Emberek: Vári Szabó István Kiskunhalas város első polgármesterének életútját ismerhetik meg, Végső István történész tolmácsolásában: Vári Szabó István Kiskunhalas első polgármesterének életéről hallhatunk: Hogyan vált polgármesterré, milyen szerepe volt az 1848-as forradalom és szabadságharc idején, és, hogy milyen jelentős dolgokat tett amik hatással voltak Kiskunhalas életére.

9:00 – Jóllét: Szembetegségek gyermekkorban: Huszár Szilvia szemész a gyermekkorban előforduló látászavarokról beszél. A látásfejlődés folyamatát a szülőnek is figyelemmel kell kísérni. A szakember elmondja, milyen módon győződhet meg a szülő arról, hogy kisgyermekének rendben van-e a látása.  Az egyik legegyértelműbb szemészeti rendellenességről, a kancsalságról és annak kezelési lehetőségeiről is hallhatnak. (ismétlés) 

11:00 – 153-Lélekmód: Fodor Dániel színháztudomány végzettségű fiatalember életútja: Dani halasi fiatalember 10 éves budapesti tanulás és munka után hirtelen úgy döntött, hogy hazaköltözik. Magyar szakos Bsc, színháztudományi Msc végzettséggel kevés terület van városunkban, ám nincs elkeseredve. "Igazi közösségben lenni, igazi barátokkal együtt dolgozni, erre vágytam a nagy személytelen tömeg és rohanás után." Az evangélikus gyülekezet alaptagja belenőtt a vallásba, ám egészen friss élménye a személyes Isten hit, épp a hazaköltözési döntés kapcsán született meg benne. Önindító magazinunk új riporterét is köszönthetjük benne majd. De mit is szeretne végre itthon csinálni, hol és hogyan keres munkát, milyen izgalmas tervei vannak, erről hallhatnak riportunkban, tartsanak velünk! (szerdai adás ismétlése)

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Takáts Tamás: 14 éve nem dirty a Blues Band! Énekel az East és a Karthago zenekarokban is, emellett nagyon szeret apa lenni. „Sok zenekar volt az életemben. Tinédzserként már bálokon játszottunk, ahol megtanultuk a szakmát. Szoktam imádkozni, és ilyenkor hálát adok először a gyerekeimért, mert én nagyon szeretek apa lenni, aztán azért is hálát adok, hogy ki tudom nyitni a szemem, tudok menni, és hogy zenész lehetek - nekem ez egy nagyon nagy ajándék. Remélem, sokan vannak ezzel így, hogy az a munkájuk, amit egyébként is csinálnának. Öreg bácsiktól és néniktől hallottam, hogy a hosszú házasság titka: ne menjen le a nap a te haragoddal. Este mielőtt elalszanak, megbocsátanak egymásnak. Véleményem szerint a hosszú életnek is ez az egyik titka.”

16:00 – Halasi szószék: Baptista Istentisztelet

17:00 – Klasszikusok órája: Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Ezzel invitálom a hallgatókat az anyák napi műsor meghallgatására.

18:00 – Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: A fülemüle

19:15 – Irodalom az Éterben: Victor Hugo - A párizsi Notre - Dame

20.00 – Lélekműhely: A szeretetmohóság. A szeretetmohó ember klasszikus működési módszerei.

21:20 – Régi tanítások –Édes Árpád

22:00 - Éjszakai virrasztó Irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura: A király visszatér