Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Erikson személyiségfejlődési modell 2. szakasz – Önállóság kontra szégyen, önbizalomhiány – Kohout Zoltánnal beszélgetünk

Műsorvezető: 2022. június 01. szerda, 10:41 Meghallgatva: 320 alkalommal

Ma az eriksoni modell, jellemzően 2-4 éves kori szakáról beszélgetünk, melyben a nyerhető énerő az egészséges önbizalom és akarat. A gyermek ebben a szakaszban akaratlagos kontrollt nyer az ürítő funkciók felett és fejlődnek a motoros készségei, miközben elkezdi felfedezni a környezetét. A szülők még mindig a biztonságos bázist biztosítják számára, ahonnan elindulhat az akarata, önállóságának kialakulása. Az ő türelmük és bátorításuk segít ennek helyes kialakulásában. Ha a gondozók bátorítása megfelelő mértékű és minőségű, akkor kialakul az autonómia érzése (énerő) – az érzés, hogy több saját problémáját egyedül is meg tudja oldani. Ám amennyiben a gondozók túl korán vagy túl sokat követelnek a gyermektől, megakadályozzák őt abban, hogy olyan feladatokat hajtson végre, amikre már képes, akkor a gyermekben a szégyen és kétség érzése fog ébredni a saját problémáinak megoldása kapcsán.(kép forrása: femina.hu)

Adás hallgatása