Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Megújult a halasi református gyülekezet orgonája - Varga László orgonaépítő mesterrel és Thiering Péterrel orgonaépítő, villamosmérnökkel

Műsorvezető: 2020. december 28. hétfő, 11:57 Meghallgatva: 901 alkalommal

A helyi református egyház orgonája 1845-ben készült, Bárány Lajos és Tomó Imre orgonaépítő mesterek által. Ez a csodálatos orgona került felújításra a Varga László orgonaépítő Bt segítségével hosszú évek vágya és tervező munkája után. Segítette ezt a gyülekezet évek óta tartó gyűjtése és egy nyertes pályázat is. 2020 karácsonyára ismét megszólalt a megszépült és felújított, késő barokk hangzásúra hangolt református templomi orgona. Varga Lászlótól és Thiering Pétertől részletesen megtudjuk mit is jelent és képvisel az orgonajáték és maga ez a hatalmas és csodálatos hangszer a zeneirodalomban, a kereszténységben. Hogyan javították, vagy inkább károsították ezeket a hangszereket a háborúk során a hozzá nem értő mesterek. Szerencsére ezt a halasi orgona többé-kevésbé jól megúszta, ám mostanra megérett a helyzet a teljes felújításra. Kihagyhatatlanul érdekes riport, tartsanak velünk!

Adás hallgatása