Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kutyafajták, amelyek gyakran támadnak emberre (hazipatika.com)

Írta: Szabó-Kocsis János

Az Egyesült Államokban évente csaknem 5 millió kutyaharapásos eset történik. Legtöbbször gyerek az áldozat. A szakemberek szerint bizonyos fajták hajlamosabbak az emberre támadni.

A kutyatámadás nemcsak fizikai, hanem pszichés sérülést is okozhat, ha pedig a harapás az arcot éri, akkor komolyabb helyreállító műtétre is szükség lehet. Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy melyik fajták harapnak a leggyakrabban, illetve milyen típusú kutyák okozzák a legnagyobb sérüléseket. Az információk főként a kisgyermekes családoknak lehetnek hasznosak, a kutyatámadások többségében ugyanis gyerek az érintett.

Ezek a kutyák a legveszélyesebbek

A kutatók az arcon történő harapás rizikóit és súlyosságát vizsgálták az állat fajtájához, méretéhez és fejszerkezetéhez képest. A szakemberek arra jutottak, hogy a pitbullok és a keverékek harapnak a leggyakrabban, és ezek a fajták okozzák a legkomolyabb sérüléseket is. De veszélyt jelenthetnek még a széles és rövid fejformájú, valamint a 30 és 50 kilogramm közötti kutyák is.

A kutatók az elmúlt 15 évben kutyaharapás miatt kórházba került betegek kórlapjait nézték át. Feljegyezték a sebek méretét, valamint a szövetkárosodás és az esetleges csontsérülés mértékét. Megvizsgálták továbbá, hogy mikor volt szükség helyreállító műtétre. Emellett 1970-től kezdve átnézték a kutyaharapásokkal kapcsolatos cikkeket és híreket is, hogy kiderüljön, milyen fajták támadnak leggyakrabban az emberekre.

„A tanulmány célja az volt, hogy csökkentsük a gyerekeket ért kutyaharapások számát. Kifejezetten azt vizsgáltuk, hogy a fajta, illetve a harapások gyakorisága és súlyossága között van-e összefüggés” - nyilatkozta Dr. Garth Essig. „Mivel a harapások egy jelentős részéért keverék kutyák felelősek, így más faktorokat is figyelembe vettünk a harapási esélyek megbecsléséhez, például a kutya súlyát és fejformáját is” - tette hozzá a szakember.

Sokszor 9 év alatti az áldozat

„Csak az Egyesült Államokban jelenleg 83 millió kutya él emberekkel, és ez a szám egyre növekszik. Szerettünk volna a családoknak adatokat biztosítani ahhoz, hogy felmérhessék, hogy bizonyos fajták esetleg veszélyt jelenthetnek-e a gyermekeikre” - mondta a szakértő. Az Egyesült Államokban évente 4,7 millió embert harap meg valamilyen kutya. Az állatok által okozott sérülések 20 százalékánál orvosi ellátásra van szükség, az ilyen esetek többségében 5 és 9 év közötti gyerek az áldozat.

Miért harap a kutya?

A kutyaharapások körülményei változóak. A támadás valószínűségét befolyásolják például a fajta viselkedési jellegzetességei, de az áldozatnak, a gyermek szüleinek, illetve a kutya gazdájának a viselkedése is. A kutyák viselkedése, magatartása ugyanis a legnagyobb mértékben attól függ, hogy milyennek neveli a gazdája. Egy „agresszív fajtának” kikiáltott pitbull is lehet kezesbárány, ha megfelelően bánnak vele.

Megan Herron állatorvos szerint a gyerekek az állatokkal kapcsolatban is a szüleik viselkedését utánozzák, éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell bánni egy állattal. A harapás egyik leggyakoribb oka, hogy a gyerek alvás vagy evés közben zavarja, piszkálja a kutyát, ezért jó, ha ezt is megakadályozzuk. Fontos továbbá felismerni a közelgő támadásra utaló jeleket is.

Forrás: https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutya_cukisag/kutyafajtak_amelyek_gyakran_tamadnak_emberre/20190604135019Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!