Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hírek, érdekességek, kultúrális programajánlók

Kerékpárok, szökési sebesség és UV-sugárzás a középszintű fizikaérettségin

A Nap ultraibolya sugárzásáról, a kerékpárok modern alkatrészeiről és az elektromos búvárszivattyúk teljesítményéről is kaptak feladatot a diákok a középszintű fizikaérettségin. Középszinten 120 perces volt az írásbeli, a feladatsor két részből állt: a vizsgázóknak először egy feleletválasztós kérdéssort kellett megoldaniuk, majd az összetett feladatok következtek. A helyes megoldásokkal összesen 90 pontot szerezhettek.

2017-05-22 13:06:13 Szabó-Kocsis János Bővebben…

Ezeket a feladatokat kapták a diákok középszinten föciből

A feladatlap első részében topográfiai ismeretekkel kellett megküzdeniük a diákoknak, erre 20 percük volt, és nem használhatták az atlaszt. Az első feladatban Pest megye különböző részeit kellett megnevezni, a másodikban pedig Észak-Amerika egy részén kellett felismerni a pontokkal jelölt földrajzi helyeket. A topográfiai feladatban Európa hegységeivel sem ártott tisztában lenni.

2017-05-19 13:06:13 Szabó-Kocsis János Bővebben…

A forrásvizek napja van

Magyar javaslatra (Gyermekekkel a Természetért Egyesület), 2013-ban indult útjára a Források napja, melyet május 19-én ünneplünk. Az ENSZ-től kérték az ünnep bejegyzését, és az UNEP (ENSZ környezetvédelmi szervezet) a kezdeményezésről 86 országot tájékoztatott, s felhívást intéztek a csatlakozásra. Az ünnep célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a források fontosságára, természeti kincseink megőrzésére, életünkben betöltött szerepére, a környezettudatos életvitelre, valamint arra is, hogy aktívan vegyenek részt forrásaink megóvásában, tisztántartásában, különösen ezen a napon.

2017-05-19 12:02:30 Szabó-Kocsis János Bővebben…

Május 19.: a tömegtájékoztatás világnapja

Napjainkban az egyik legaktuálisabb kérdés a tömegtájékoztatás helyzete. Sokszor látjuk és halljuk kiegyensúlyozatlanságát, elfogultságát, minőségi és erkölcsi problémáit. A tömegkommunikációs eszközök ma már társai mindennapjainknak: tájékozottságunk nagyrészt tőlük függ, sok időt töltünk velük, hatnak ránk, befolyásolják gondolkodásunkat, alakítják véleményünket, ízlésünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a közvetlen tapasztalatszerzés ezernyi lehetőségéről sem: iskola, könyvtár, múzeum, színház, munkahely, szabadidős tevékenységek stb.

2017-05-19 10:56:25 Szabó-Kocsis János Bővebben…

Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!