Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Dinnye méretű almák (szeretlekmagyarorszag.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A Business Insider riportjában mutatták be Janina Scarletet, aki alig 3 éves volt, amikor a csernobili atomerőmű felrobbant, és most arról mesélt, milyen volt azon a területen felnőni, ahová a családjának menekülnie kellett a radioaktív környezetből. A csernobili a történelem mindeddig legsúlyosabb nukleáris katasztrófája volt. A robbanás során Ukrajnában, beleértve Scarlet szülővárosát, mérgező sugárzás terjedt el.

Scarlet azt mondta, hogy gyermekként gyakran volt beteg, gyenge immunrendszerrel élt és gyakori orrvérzéssel. Hozzátette: a mai napig rendszeresen kínozza a migrén.

A nő most pszichológusként dolgozik, és szuperhős-történeteket használ (amelyek néha magukban foglalják a nukleáris immunitást is) arra, hogy segítse a betegek gyógyulását.

Janina Scarlet mindig tudja, mikor jön a vihar.

„Migrén” - mondta a nő. – „Amikor az időjárás változik, érkezik az erős fejfájás is” - teszi hozzá.

Scarlet éppen négy hónapja ünnepelte a harmadik születésnapját, amikor az ukrán Csernobil város közelében megtörtént a katasztrófa: 1986. április 26-án, 1:23 órakor felrobbant a nukleáris reaktor, és mérgező sugárzás kezdett terjedni a levegőben.

„Az első pár hétben, bár tudtuk, hogy valami történt a csernobili atomerőműben, nem mondták el nekünk, hogy mi ez pontosan” - mondta Scarlet. „Azt mondták, hogy megtörtént, de minden rendben van. Ennek eredményeképpen az ukrán emberek folytatták a régi életüket, és a szabad levegőre jártak kirándulni, megették a gyümölcsöket és nem forralt vizet ittak” - kezdte történetét Scarlet.

Bár a csernobili robbanás 33 évvel ezelőtt történt, a sugárterhelés egészségügyi következményei még mindig hatással vannak a környezetre. A csernobili katasztrófa közvetlenül kevesebb mint 50 halálesetet okozott, de a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az elhúzódó hatásokat soha nem ismerjük meg igazán, így az áldozatok számát sem. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a katasztrófa végül legalább 5000 rákos halálesetet okozott.

A baleset után minden, az atomerőműtől 30 kilométeres sugarú körzeten belüli területet fertőzöttnek tekintettek, ott húzták meg a határt.

Ám Scarlet családja ezen a kis területen kívül élt, így kilenc évig a csernobil melletti tágabb zónában maradtak.

Emlékszik arra, hogy hosszú időn keresztül beteg volt, nem járt iskolába, és sokszor került kórházba.

„Még egy egyszerű megfázás is nagyon megviselte a szervezetemet, alig tudtam leküzdeni és az orrom is folyamatosan vérzett” - mondta.

Ma Scarlet pszichológusként dolgozik, és San Diegóban, Kaliforniában él. Még mindig erős migrénes rohamai vannak, ha változik az időjárás. Minden évben legalább egy erős rohamot kap, és ezért tilos autót vezetnie. Fizikai egészségén túl, a nukleáris katasztrófa tartós traumaként befolyásolta Scarlet életét és karrierjét is.

„Gigantikus gyümölcsök” - emlékezett vissza.

„Az almák szinte görögdinnye méretűek voltak” - emlékezett vissza a nő.

„A szüleim azt mondják, ez volt a legszebb tavasz, amit valaha láttak, mert hihetetlenül sok virág volt. Sajnos mind mérgezőek voltak” - tette hozzá.

A Csernobil közelében élő gyerekek körében a pajzsmirigy rákos megbetegedések száma nőtt, a reaktor tisztításában segédkező felnőtteknél pedig nagy volt az esélye a leukémia kialakulásának.

Az American Cancer Society így fogalmaz: „nincs olyan határ, amely alatt ez a fajta sugárzás teljesen biztonságos.”

Scarlet azt mondta, azt kívánja, hogy bárcsak a kormánya aktívabb lett volna az ukránok figyelmeztetésében, és jobban feltárta volna az egészségügyi kockázatokat.

„Néhány évvel a baleset után a barátom anyja rákban halt meg, amikor 35 éves volt” - emlékezett vissza.

Scarlet azt mondta, egy idő után már nem érezték biztonságosnak, hogy zsidó családja az országban maradjon. Az Egyesült Államokban menedékkérelmet nyújtottak be, és több mint egy évnyi háttérellenőrzés és papírmunka után Scarlet a szüleivel és bátyjával egy orosz nyelvű környékre költöztek Brooklynba.

Scarlet tizenkét éves volt, amikor megérkeztek

„Az első évben nem voltak igazán barátaim, és így az egy kihívásokkal teli év volt, de végül megszoktam az amerikai kultúrát és megtanultam a nyelvet” - mondta.

Sorozatokat nézett, hogy könnyebben menjen neki az angol. „Volt egy óriási szótár az ölemben, és megpróbáltam olyan gyorsan fordítani, amennyire csak tudtam. Mindig azt, amit épp meghallottam a képernyőn” - mondta hozzátéve, hogy ennek ellenére sokáig érezte, hogy kilóg a sorból.

Ma Scarlet szuperhős-történeteket használ a munkája során és olyan ügyfelekkel dolgozik, akiknek depresszió, szorongás vagy poszt-traumás stressz-rendellenesség tünetei vannak. Gyakran megkérdezi a pácienseitől, melyik szuperhőssel azonosítják magukat. Azt mondja: a szuperhősök sebezhető oldalát megtalálva könnyebben azonosul velük az ember, ami így később hasonló „nagy tettekre” ösztönözheti a betegeket, ami lehet akár a gyógyulásuk is.

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/csernobilban-szuletett-dinnye-meretu-almak/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!