Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kijöttek az új nyugdíjszorzók, kiszámolták mennyi lesz a nyugdíjunk - kevesen lesznek boldogok (szeretlekmagyarorszag.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A nyugdíj mértéke attól függ, hogy milyen volt az ember fizetése. Most azt számolták ki, hogy milyen nyugdíjra számíthatna az, aki az elmúlt évtizedekben mindig az aktuális átlagbért kapta meg.

Nemrég lett nyilvános a rendelet az új nyugdíjszorzókról, ebből pedig már kiszámolható, mekkora nyugdíj járhat.

A szorzótábla azért kell, mert az adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása elég bonyolult számítással történik. Az egyes évekre úgynevezett valorizációs szorzókat állapítanak meg, amelyek az átlagos nettó keresetekhez igazodnak.

A valorizációs szorzók segítségével igazítják hozzá a nyugdíjazás előtt szerzett fizetéseket a nyugdíjba vonuláskor kapott keresetekhez.

Az új szorzótábla például az 1970-ben szerzett fizetésekre 107,199-es, az 1980-as keresetekre 58,339-es, a 2016-osakra 1,257-es, a 2017-esekre pedig 1,113-as szorzót állapít meg.

A korábbi jogszabályban szereplő szorzók ennél alacsonyabbak voltak, ennek ellenére így sem túl magas számok jönnek ki a végén.

Az átlagkeresettel számolva - a ledolgozott évek számától függően - átlagosan 162-221 ezer forintos nyugdíjra van kilátás – számolta ki a napi.hu.

Ahhoz, hogy valaki 150 ezer forintnál többet kapjon, már több évtized munka kell olyan fizetésért, amilyen a legtöbb magyarnak nem volt.

A nyugdíjügyeket menedzselő Magyar Államkincstár nyugdíjkalkulátorával készült becslés szerint, aki 30 éven keresztül dolgozott, az 147-150 ezer forint körüli nyugdíjat kaphat. Ha 35 éves munkaviszonyt tud felmutatni, akkor 158-161 ezer forint lehet a havi járandóság.

Amennyiben valaki 40 évet dolgozott, akkor a mindenkori átlagfizetések mellett 173-177 ezer forintra számíthat.

Ha pedig 45 vagy akár 50 éven keresztül dolgozott, akkor 194-199 ezer vagy 216-221 ezer forint lehet a nyugdíja.

Valószínűleg a legtöbben kevesebbet kapnak majd, hiszen az emberek többsége most az átlagfizetésnél kevesebbet keres, és ez így volt az elmúlt évtizedek nagy részében is. A KSH adatai szerint 2017-ben a nyugdíjasok 31,6 százaléka havi 100 ezer forintnál kevesebbet kapott, 66,6 százalékuknak pedig nem jutott havonta 140 ezer forint - teszi hozzá a hvg.hu.

A különböző megtakarításokkal persze növelhető a nyugdíjbavonuláskor elkölthető összeg. Ilyen lehet például az állami nyugdíjkötvény, aminek kamata az infláció feletti 1,7-3 százalékos sávban lesz. A vásárlók pénzét az első jegyzéstől kezdve mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fektetik, és 65 éves korukig takarékoskodhatnak így.

A Magyar Államkincstár nyugdíjkalkulátorát itt lehet elérni: https://kalkulator.onyf.hu/kalkulacio.xhtml?

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kijottek-az-uj-nyugdijszorzok-kiszamoltak-mennyi-lesz-a-nyugdijunk-kevesen-lesznek-boldogok/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!