Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jelek, hogy nem eszünk elég fehérjét (www.hazipatika.com)

Írta: Szabó-Kocsis János

Az elégtelen fehérjebevitel számos negatív következménnyel járhat egészségünkre nézve. De vajon honnan tudhatjuk, hogy elég fehérjét eszünk-e?

Mennyi fehérjére van szükségünk?

Testsúlykilogrammonként naponta 1,2-1,5 gramm fehérje fogyasztása ajánlott. Ezzel a mennyiséggel szinten tartható a már meglévő izomállomány, ha viszont valaki izmot szeretne építeni, annak érdemes megnövelnie napi 2 grammra a bevitelét. Fontos megemlíteni, hogy fehérjét nem csupán állati eredetű élelmiszerekből nyerhetünk. Nagyszerű növényi fehérjeforrásnak számítanak a diófélék, a sötét színű leveles zöldek és a hüvelyesek egyaránt, ezek ugyanakkor nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Vegán vagy vegetáriánus étrendet követők számára javasolt tehát, hogy fokozott figyelmet fordítsanak erre is ételeik elkészítése során.

A fehérjehiány tünetei

A túlzottan alacsony fehérjebevitel tünetei már rövid távon is jelentkeznek. Fáradékonyság és izomfájdalmak léphetnek fel, mivel testünk legelőször az izmokat kezdi lebontani, ha nem jut hozzá a zökkenőmentes működéshez szükséges energiához. Emellett egyre gyakrabban fellépő éhségérzetet is tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy a fehérjék fogyasztása hozzájárul a vércukorszint kiegyensúlyozásához. Ha tehát nem eszünk elég proteint, az étkezések után rövid idővel máris újra követelni fogja szervezetünk az ételt.

Gyengébbé, töredezetté válhat a hajunk és a körmünk, mivel a fő összetevőjüket jelentő keratin szintén a fehérjék közé tartozik. Egyeseknél ödémás duzzanat jelentkezhet a végtagokban: ilyenkor a fehérjehiány hatására a szervezet vizet kezd visszatartani. A fehérje az új sejtek és szövetek képződésében, így a sebgyógyulásban is szerepet játszik, ezért, ha nincs elég a szervezetben, ezek a folyamatok szintén lelassulnak. Meggyengülhet továbbá az immunrendszer is, azaz gyakoribbá váló és nehezebben gyógyuló fertőzések is utalhatnak fehérjehiányra.

Összességében elmondható, hogy minél többet tapasztalunk egyszerre a felsorolt tünetek közül, annál nagyobb esély van rá, hogy nem jut elég fehérje a szervezetünkbe.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/jelek_hogy_nem_eszunk_eleg_feherjet/20181121110101



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!