Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Szabadesésbe váltottak az amerikai tőzsdék, mi történik?

Írta: Szabó-Kocsis János

Szabadesésbe váltottak az amerikai tőzsdék, a Nasdaq fontos szintet tört át. Ázsiában is adtak mindent, az indexek 4-5 százalékkal zuhantak, a piacok ízelítőt adnak a 10 évvel ezelőtti eseményekből. Itthon a nagyok közül csak a Mol és az OTP esik.

Mégis csak van méltó megemlékezés a 10 évvel ezelőtti drámai októberről: a tőzsdék most bemutatják, milyen egy pánikszerű eladási hullám, amikor az egyensúly teljesen felborul, és a kereslet hirtelen elenyésző lesz az óriási kínálathoz képest.

Időszerű korrekció

Ebben most ugyanakkor semmi meglepő nincs, legfeljebb a mértéke nagyobb, mint amire számítani lehetett: az amerikai tőzsdék túl hosszú ideje emelkedtek megszakítás nélkül, a legnagyobb technológiai és internetes papírokban pedig kifejezetten túlértékeltség alakult ki, egyfajta lufi fújódott, még ha messze nem is akkora, mint 19 éve.

A 10 évvel ezelőtti eseményekhez képest van ugyanakkor egy döntő eltérés: most egy régóta érlelődő, kiadós korrekcióról van szó, ami a világméretű monetáris szigorítás törvényszerű velejárója, de normál esetben a jelenlegi kedvező világgazdasági helyzetet nem befolyásolja.

Múlt héten kezdődött

Nézzük, mi is történt konkrétan: már a múlt héten váratlanul magasra ugrott az amerikai 10 éves államkötvény hozama, ami jelezte, hogy csökkenőben az eddigi világméretű pénzbőség. Múlt csütörtök óta már a Nasdaq Composite index esetében is látható volt a folyamat: május óta először átesett az 50 napos mozgóátlagon. A folyamat tegnap begyorsult: az index 4 százalékos zuhanás után a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami annyiból különlegesség, hogy 2016 közepe óta nem került erre sor, tehát egy rendkívül masszív, hosszú emelkedő trend tört meg.

A vezetők

Az egyes részvények közül megemlíthető az Amazon, amely 6 százalékkal zuhant 1755 dollárig. Ez a papír volt az egyik legdrágább fundamentális alapon, mivel bármilyen nagyra is nőtt a cég, nem látszik, hogy idővel akkora profitot tudni termelni, mint a hasonló összértékű Apple. Az iPhone gyártója is esett tegnap 4,6 százalékot, de mivel előtte csúcsa közelében volt, ez kevéssé viselte meg az árat. Ez az egyetlen a nagy papírok közül, amelyik nem túlértékelt: hatalmas profitja indokolja az árat.

Az utóbbi idők többi kedvence is nagyot esett: a Netflix 8, a Microsoft és a Google 5, a július vége óta már eső trendben lévő Facebook 4 százalékkal. Az S&P 500 index a Nasdaqnál kisebb, 3,3 százalékos mértékben esett vissza 2785 pontig, és megközelítette, de nem érte el a 200 napos mozgóátlagot, amit az idei év korábbi korrekciói során eddig mindig megtartott.

Reakciók

Az amerikai eseményeket követően Ázsiában is összeomlásszerű fejlemények zajlottak: a kínai indexek és a Nikkei bő 4, Tajvan 6 százalékkal kerültek lejjebb.

Európában már tegnap lezajlott egy komolyabb esés, hisz a piacok még nyitva voltak az amerikai kereskedés első két órájában, mindazonáltal a DAX 1,4 százalékos mínuszban nyitott.

A hazai piac reakciója eddig nem drámai: a BUX 2 százalékos eséssel nyitott, a Mol 2,6 százalékkal van lejjebb, 2940 forinton, az OTP 2 százalékot esik 9950 forintig, a Richter és a Telekom viszont alig esnek. Szakad viszont a felaprózás ellenére a Konzum: 6 százalékkal van lejjebb, 278 forinton. A papír esetében tipikusan a pletykára venni, hírre adni (buy on rumor, sell on news) esetét láthatjuk, a részvény felaprózás előtt jól bevásároltak a papírból a befektetők, most nincs aki megvegye tőlük.

Mint forrás a patakot

És hogy mindez miért most, pont a 10 évvel ezelőtti drámai október kerek évfordulóján zajlik? Szerepet játszhat a lélektan is, de sokkal lényegesebb lehet a pénzmennyiség változása. A pénz élteti a tőzsdét, mint forrás a patakot, hogy André Kostolany, a magyar származású tőzsdeguru elhíresült mondását idézzük, és az elmúlt években a nagy jegybankok eszközvásárlási programjai ontották a pénzt, most viszont megfordult a folyamat.

Az amerikai FED immár havi 50 milliárd dollárt von ki a piacról, az Európai Központi Bank már csak havi 15 milliárd eurót bocsát a piacra, januártól azt is megszünteti, a japán jegybank pedig az utóbbi hónapokban gyakorlatilag szüneteltette az eszközvásárlást.

A mai kereskedés mindazonáltal döntő lesz a továbbiak szempontjából: ha a Nasdaq Composite vissza tudna kapaszkodni a 200 napos mozgóátlag fölé, megnyugodnának a piacok, ha viszont alatta marad, az további eladásokat generálhat.

Szerző: Fellegi Tamás

Forrás: https://privatbankar.hu/reszveny/osszeomlott-amerika-zuhan-a-konzum-mi-tortenik-322098



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!