Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Zara, H&M, C&A: nyilvános, ennyiért dolgoznak a magyar ruhaboltosok

Írta: Szabó-Kocsis János

Néhány hete nyilvánosak a cégek elmúlt évi beszámolói, amelyekből többek között az is kiderül, hogy mennyit fizetnek a dolgozóiknak. Ezúttal néhány fast fashion ruhaboltot vettünk górcső alá, mutatjuk a Zara, a Bershka, a Pull&Bear, a Massimo Dutti, a Stradivarius, a C&A és a H&M fizetéseit.

Magyarországon 2017-ben egy átlagos munkavállaló bruttó 297 017 forintot keresett. Ezzel szemben, a KSH adatai szerint a kiskereskedelmi szektorban az átlagos bruttó munkajövedelem 239 729 forint volt, amely tehát jócskán nem érte el az országos átlagot.

Fast fashion boltnak nevezzük azokat a ruhaüzleteket, amelyek a nagy divatmárkák trendjeit gyorsan lemásolják, és megfizethető áron teszik azokat elérhetővé a vásárlóknak. A piac egyik legnagyobb szereplője az Inditex spanyol vállalat, hozzá tartozik többek között a Zara, a Bershka, a Pull & Bear, a Massimo Dutti és a Stradivarius is. Szerencsére ezeket a márkákat mind-mind külön cégben üzemeltetik, ezért a fizetési adatok is márkánként eltérőek.

Kié az Inditex?

Az Inditex tulajdonosa Amancio Ortega, aki a Forbes listája szerint a világ hatodik leggazdagabb embere, vagyona 71,3 milliárd dollár, azaz 19 518 milliárd forint (nem hagytunk le egy vesszőt sem). Szemléltetésül, ez 40 százalékkal több mint a magyar állam összes tervezett kiadása 2018-ban.

Fontos szereplője még a piacnak a svéd H&M és a német-holland Brenninkmeijer-család által alapított C&A is. Elemzésünkben két dologra kerestük a választ. Jobb-e a fizetésük azoknak, akik magasabb presztízsű márkáknál dolgoznak, valamint, hogy hogyan alakultak az Inditex-csoportnál a bérek a C&A-hoz és a H&M-hez viszonyítva.

Az adatokat a cégek éves beszámolóiból nyertük. Az eltérő kezdetű üzleti évek miatt a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka és a Stradivarius könyveiből származó adatok a 2017. február 1-től 2018. január 31-ig terjedő időszakra vonatkoznak, a H&M esetében 2016. december 1. és 2017. november 30. közötti, a C&A esetében pedig 2017. március 01. és 2018. február 28. közötti adatokat használtunk fel.

Átlagos dolgozói létszám alapján a fenti cégek közül messze a H&M a legnagyobb márka Magyarországon, náluk 1003-an dolgoztak 2017-ben, a második helyen a Zara állt 415 alkalmazottal, a harmadik helyen pedig a C&A végzett 377-tel. Érdekes, hogy az összes vizsgált vállalat dolgozói létszáma emelkedett 2017-ben, kivéve a C&A-é, ahol héttel dolgoztak kevesebben 2017-ben, mint 2016-ban.

Ha a fizetéseket vizsgáljuk, akkor egyértelműen a Zara dolgozói kerestek a legjobban 2017-ben, átlagos bruttó bérük 271 322 forint volt, ami 6,4 százalékkal haladja meg a 2016-os értéket. A második helyezett a Massimo Dutti lett 239 972 forinttal (+11% 2016-hoz képest), a harmadik helyen pedig a C&A végzett 237 681 forinttal (+16,1% egy év alatt). Érdekes, hogy az összehasonlított márkák közül messze a Massimo Dutti rendelkezik a legmagasabb presztízzsel, mégsem ott kerestek a legjobban a dolgozók, igaz, nekik emelkedett a második legnagyobb ütemben a bérük. A 11 százalékos emelkedésüket csak a már említett C&A 16,1 százalékos növekedése haladta meg, harmadik helyezett ebből a szempontból pedig a Bershka lett, 9,3 százalékkal.

A legkisebb mértékben a Stradivarius, a H&M és a Pull & Bear dolgozóinak nőtt a fizetése 2017-ben, a növekedés náluk sorrendben 2,8 százalék, 3,4, valamint 4,3 százalék volt. A Stradivarius dolgozóinak emellett nemcsak, hogy a legkisebb mértékben emelték a bérüket, de az összehasonlításban szereplő cégek között a legrosszabbul is fizették meg őket, átlagos bruttó fizetésük 195 719 forint volt. A második legszerényebb bért a H&M dolgozói kapták (198 440 forint), a harmadikat pedig a Bershka munkavállalói, akik átlagosan bruttó 203 266 forintot kerestek havonta.

További érdekesség, hogy a kiskereskedelmi szektorban 2017-ben tapasztalt 15,6 százalékos béremelkedési ütemet csak a C&A közelítette meg a vizsgált cégek közül, az átlagos bruttó bér pedig csupán a Zaránál és a Massimo Duttinál haladta meg a szektorátlagot. Az Inditex csoport cégeit vizsgálva kiderült, hogy az átlagbér tekintetében a Zara és a Stradivarius között van a legnagyobb különbség, az előbbinél átlagosan havi bruttó 75 603 forinttal (38,6 százalékkal) kerestek jobban a dolgozók, mint az utóbbiban.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/zara-h-m-c-a-nyilvanos-ennyiert-guriznek-a-magyar-ruhaboltosok.1068780.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!