Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A mesterséges intelligencia már a falakon is áttör - új rendszert fejlesztettek az egyetemi kutatók

Írta: Szabó-Kocsis János

Az MIT kutatóinak sikerült megalkotniuk egy meglehetősen pontos eljárást, ami lehetővé teszi, hogy úgymond „átlássunk a falon” - írja a hvg.hu.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek, amely képes a visszaverődő rádiójelekből megállapítani, hányan vannak és épp mit csinálnak az emberek egy zárt szobában - írja a hvg.hu, hozzátéve: az RF-Pose nevű projektben a szakemberek a mesterséges ingelligencia segítségével tanították meg a vezeték nélkül kommunikáló eszközöknek, hogy meghatározzák egy adott ember helyzetét vagy épp mozgását.

A neurális hálózat segítségével kielemezték az emberi testről visszapattanó rádiójeleket, majd egy algoritmus segítségével alkottak egy „pálcikaembert”. Ez a visszapattanó jelek nyomon követése miatt pontosan úgy viselkedik, ahogy az adott személy a fal túloldalán.

A szakemberek elsősorban gyógyászati célú felhasználásra tervezték a rendszert. Az RF-Pose segítségével olyan betegségeket monitorozhatnak a kutatók, mint a Parkinson-kór vagy épp a sclerosis multiplex. Emellett segíthet abban is, hogy az idősek úgy éljenek önálló életet, hogy közben biztonságban is tudhatjuk őket, állandó gondozói megfigyelés alatt. Videojátékokhoz is használni lehetne a fejlesztést, vagy akár valódi kutatás-mentés során is segíthet felkutatni a túlélőket.

A rendszerben keletkező adatok az MIT szakemberei szerint titkosítottak és anonimizáltak, így senkit sem lehet azonosítani azok közül, akik használják. Ennek köszönhetően úgy látják, a rendszerrel jelen formájában nem lehet mások után kémkedni - írja a hvg.hu.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2018/6/19/mesterseges_intelligencia_egyetemi_kutatok__DVOHAH



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!