Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A holland diákok a legboldogabbak, és ebben az iskoláknak is nagy szerepe van

Írta: Szabó-Kocsis János

A boldogsághoz olyan részletek járulnak még hozzá, mint például az, hogy a holland gyerekek reggeliznek hétközben, naponta kevesebb, mint két órát ülnek a tévé előtt, és kedves, segítőkész osztálytársakkal vannak körülvéve.

Az OECD országok elégedettségi felméréseiben a holland fiatalok jelentésről jelentésre az élvonalban végeznek, ami igazán figyelemre méltó akkor, amikor Nagy-Britanniában például egyre több a depressziós és szorongó tinédzser, az Egyesült Államokban pedig egyre több fiatal vet véget az életének - írja a hvg.hu.

A számok azt mutatják, hogy 2013 óta folyamatosan nőt a holland fiatalok elégedettsége az élettel. A kérdésben megszólaltatott egyik társadalomkutató szerint ez főként annak tudható be, hogy a holland gyekerek általában pozitívan kapcsolódnak a környezetükhöz, ami pedig azzal magyarázható, hogy otthon, a barátok körében és az iskolában is támogatásra számíthatnak. A holland szülők nagyon támogatóak, és csak minimálisan kontrollálják a gyerekeiket, a tanárok pedig nem a tekintélyelvűség jegyében közelednek a gyerekekhez, hanem figyelembe veszik az érzéseiket, amivel kivívják a diákok bizalmát – magyarázta a szakember.

A boldogsághoz olyan részletek járulnak még hozzá, mint például az, hogy a holland gyerekek reggeliznek hétközben, naponta kevesebb mint két órát ülnek a tévé előtt, és kedves, segítőkész osztálytársakkal vannak körülvéve. Számít az is, hogy kevesen túlsúlyosak, kevesen létesítenek szexuális kapcsolatot 15 éves koruk előtt (a szexuális felvilágosításuk már négyéves korban elkezdődik), és kevesen érzik az iskolai feladatok nyomását.

A gyerekek boldogságát nyilván befolyásolja az ország általános állapota is, és Hollandiában viszonylag alacsony a munkanélküliség, viszonylag magas az egyenlőség, és a gazdaság is egészséges állapotban van - teszik hozzá.

A boldogságindexszel foglalkozó egyik szervezet vezetője szerint sokat számít az is, hogy a fiatalokra kevéssé nehezedik az elvárás, hogy legyenek „jók”. A holland gyerekek megkapják a szabadságot ahhoz, hogy kiépítsék a saját autonómiájukat, szabadabban tehetik azt, amit szeretnének, és így tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének. Ebben az értelemben a boldogság nem mindig van átfedésben a jósággal – figyelmeztetnek a szakemberek.

Forrás: http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/6/18/holland_diakok_boldogsaga_HNR3JK



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!