Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Vekerdy Tamás: „az a magyar iskola sokkal kevésbé volt kínzó, gyötrő, pusztító iskola, mint a mai”

Írta: Szabó-Kocsis János

Vekerdy Tamás a 80-as évekbeli magyar oktatásról azt nyilatkozta, hogy „gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket”. Most, D. Tóth Krisztának azt mondta, hogy az a magyar iskola, amit akkor ő hevesen kritizált, „sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai”.

„Hetedik, nyolcadikba hozd kisfiam a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod, sőt olyat is hallottam, ezen múlik az életed” - mesélte Vekerdy Tamás az Elviszlek magammal című műsorban D. Tóth Krisztának. Vekerdy Tamás elmondta, hogy az életben való beválás nem korrelál az iskolai beválással: „nem igaz az, hogy az iskolai jegy bármit jelentene, tudjuk, hogy pont a tehetséges gyerek nem fog egyenletesen teljesíteni, mindenből jó jegyet hozni. Kettőből vagy egyből vagy háromból jó lesz, a többit, bocsánat, leszarja, mert a tehetség deviáns. Na most ezt a magyar iskola nemhogy nem honorálja, nem bírja elviselni” - részletezte a pszichológus.

A 80-as években azt nyilatkozta az akkori oktatásról, hogy „a magyar iskola gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket. Most azt kell mondanom, hogy az a magyar iskola, amit én akkor hevesen kritizáltam, az sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai”.

Vekerdy Tamás úgy gondolja, hogy a komolyabb emberek, kollégák lényegében egyetértenek vele abban, hogy nemzetpusztító baj van az iskola körül, és hogy ezzel valamit kezdeni kell.

Mit jelent a család ebben a történetben?

A pszichológus szerint a család még mindig egy elsődleges fórum a gyerek számára: „a család számít többet, a család a döntő, a család védelmet tud biztosítani, a család magántanulóvá tudja tenni a gyereket, a család alternatív iskolát tud keresni, amelyeket szintén szorongatnak. Tehát a család sokat tehet, ez a pozitívum. A negatívum az, hogyha a család nincs jó szociális állapotban, akkor viszont egyáltalán nem tud a gyereken segíteni ebben az értelemben”.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/14/Vekerdy_Tamas_az_oktatasrol_KX18J7

Kép: http://nepszava.hu/cikk/1141192-vekerdy-tamas-ne-sirj-dogolj-meg-husz-evvel-elobb



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!