Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Több feladatot általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de van egy-két buktató: ilyen a matekérettségi

Írta: Szabó-Kocsis János

Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők, több példát általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de azért vannak kisebb buktatók a feladatsorban - mondja az Eduline által megkérdezett szakértő az idei középszintű matekérettségiről.

A középszinten érettségizőknek a halmazokkal, a függvényekkel, a gráfokkal, a százalékszámítással is tisztában kell lenniük ahhoz, hogy a matekérettségi első, rövid kérdésekből álló részében elegendő pontot szerezzenek.

"Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők - mondja az Eduline által megkérdezett szakértő - vannak olyan feladatok is, amelyekhez az általános iskolás tudás is elég, mivel egyszerűen szorzással, osztással vagy átlagszámítással megoldhatók."

A szakértő szerint vannak kisebb buktatók a feladatsorban, a második, halmazokkal foglalkozó feladat szövegét például érdemes kétszer átolvasni, mert könnyen félremehet a megoldás, de van olyan feladat is, amely becsapós.

"A legfontosabb, hogy mindenki igyekezzen beleférni a megadott időkeretbe, hiszen az első rész sok kisebb feladatának megoldásával is el lehet csúszni" - hívta fel a figyelmet.

A középszintű matekérettségi két részből áll, a diákok összesen három órát töltenek a termekben. Az érettségizőknek először 45 percet kapnak egy 10-12 feladatból álló teszt megoldására. Ezek a példák az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik, előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Trükkös feladatot is kaptak az érettségizők, de a kettest a gyengébb matekosok is meg tudják szerezni.

A második rész matekpéldáit úgy állították össze, hogy ha valaki csak egy-egy feladatrészt tud megoldani, azzal is értékes pontokat szerez - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő.

A középszintű matekérettségi második részét 135 perc alatt kell megoldani. A második feladatsor is két egységből áll: az elsőben van három, egyenként 9-14 pontos feladat, amely több részkérdésből áll, ezek közül mindegyiket meg kell oldani: az egyik egy összetett geometriai feladat: a diákoknak egy trapéz területét és egy háromszög szögeit kell kiszámolniuk. Egy másik feladat megoldásához a számtani sorozatokkal és az elsőfokú függvényekkel kapcsolatos tudásukat kell használniuk. Ezek a példák összesen 36 pontot érnek.

A feladatsor végén a diákok találnak három, egyenként 17 pontos feladatot is, ezek közül csak kettőt kell kiválasztaniuk és megoldaniuk. Természetesen ezek a legnehezebb példák, több részből állnak, általában több témakört is érintenek. Ezek között szerepel egy dominós példa, amelynek megoldásához a valószínűségszámításról szerzett tudást is használni kell. A diákok választhatnak egy igen aktuális - fagylalttölcsérekkel és különböző ízű fagylaltokkal kapcsolatos - térgeometriai feladatot is, valamint egy, az iskolások internetezési szokásairól és wifi-routerekről szóló összetett matekpéldát.

Típusfeladatokat is kaptak az érettségizők

A középszintű matekérettségi második részének első három – egyenként 11-14 pontos, kötelezően megoldandó – feladata korrekt az Eduline által megkérdezett szakértő szerint, az egyenletmegoldással kapcsolatos példához nem feltétlenül van szükség a 12. évfolyamos tudásra. A háromból kettő típusfeladat, ilyet sokat gyakorolnak a diákok a matekórákon, az utolsó – számtani sorozatokkal foglalkozó – feladat azonban „trükkösen van megfogalmazva, elképzelhető, hogy a diákok egy része kétségbeesik a példa láttán”.

Választható feladatok: az egyik példa nagyon hosszú

Az Eduline által megkérdezett szakértő szerint a három választható feladat közül a legtöbben valószínűleg az első, dominókról szóló logikai-valószínűségszámítási példát fogják kihagyni. „Bár nem kiemelkedően nehéz, de a feladat leírása majdnem egyoldalas, vagyis sok idő kell ahhoz, hogy a diákok alaposan végigolvassák, sokan emiatt fognak megijedni ettől a példától” – magyarázta.

A fagylalttölcsérről szóló térgeometriai feladat, valamint a diákok internetezési szokásait taglaló összetett feladathoz hasonló előfordult már a korábbi évek matekérettségi feladatsoraiban. „Az utolsó három feladatban vannak olyan részkérdések, amelyeket magabiztos matektudás nélkül, a logika használatával meg lehet válaszolni, így értékes részpontokat lehet szerezni – a kérdés csak az, hogy a matekból gyengébb diákok észreveszik-e ezt, belekezdenek-e a legtöbb pontot érő, legösszetettebb példákba” – tette hozzá a szakértő.

Könnyen meg lehet szerezni a kettest?

„A kettest magabiztos függvénytáblázat-használattal meg lehet szerezni, mert az első részben a könnyebb összefüggéseket kellett alkalmazni, a második részben is vannak vadászható pontok, ha valaki csak egy-egy feladatrészt meg tud oldani, azzal már közelebb kerül a minimumpontszámhoz” – mondta a szakértő, aki szerint jó döntés volt, hogy idén is úgy alakították ki a feladatsort, hogy azok is szerezhessenek részpontokat, akik az összetett példákat nem tudják megoldani.

Az idő – középszinten a második rész öt feladatára összesen 135 percet kapnak a diákok – a legtöbb vizsgázónak elegendő lesz, de a kevésbé felkészült vizsgázók kicsúszhatnak a 135 percből.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/5/8/matematika_erettsegi_2018_hosszu_feladatok__T18FV7



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!