Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A rossz szokásaink csökkenhetik az IQ szintünket!

Írta: Szabó-Kocsis János

Sok ember nincs tisztában azzal, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás képes mérsékelni az intelligencia szintet, leegyszerűsítve a dolgokat, butítanak.

Most következzen további öt rossz, ártó szokás, amely nincs jó hatással az intelligenciára.

1. Az okostelefonok túlzott használata

Ahhoz nem fér kétség, hogy az okostelefonoknak vannak hasznos funkcióik, amelyek nélkül nehéz lenne eligazodni egy ilyen digitális világban. Azonban a túlzott használattal az agyban függőség alakulhat ki, ami tompítja a kognitív agyi képességeket.

Ezt a Texas Egyetem oktatói 800 okostelefont használó személy tanulmányozásával bizonyították be. Két csoportra osztották az embereket, az egyik csoport tagjait megkérték, hogy a telefonjaikat hagyják egy másik teremben, míg a másik csoport tagjainak csak az volt a dolguk, hogy le kellett némítaniuk a telefonjukat, és le kellett tenniük a padra. Ezután számítógépes tesztet kellett kitölteniük, és bebizonyosodott, hogy akik a másik teremben hagyták a készülékeiket, jobban teljesítettek.

2. Sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása

A szakemberek már tisztában vannak azzal, hogy a szegényes étrenden felnövő gyerekek intelligenciája alacsonyabb lesz, azon társaikhoz képest, akik változatosan étkeznek. Ez azért van, mert a fejlődés során az agy számára szükség van megfelelő tápanyag-, nyomelem- és vitaminforrásra, főként a gyerkőcök életének első három évében. Ha ez nincs biztosítva számukra, akkor később az IQ-juk alacsonyabb lehet.

3. Rendszeres többfeladatosság (multitasking)

Ha valaki olyan munkát végez, ahol egyszerre több feladatot is el kell látni, de még az ebédszünetében is a közösségi oldalakon lóg, miközben a levesét kanalazza, akkor ez a cselekvési létforma az agy számára nagyon megterhelő tud lenni, és egyáltalán nem hatékony a munkahelyi feladatok ellátásában, sőt akár 10 pontos IQ-szint csökkenést is eredményezhet.

4. Cukorban gazdag étrend

A kutatók azt fedezték fel, hogy a fruktózban gazdag ételek fogyasztása nyomán, 6 hét múlva csökken az intelligencia hányados. Legalábbis ezt támasztották alá patkányokon végzett kísérletek, ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, amelyeknek alacsony a fruktóz tartalma.

5. A hosszú ideig tartó utazás a munkahelyre

A Leicester Egyetem kutatói szerint, ha valaki naponta 2 órát utazik a munkahelyére, drámaian visszaeshet az IQ-szintje. A tanulmány során mintegy félmillió ember életét kísérték 5 évig figyelemmel, közülük 93 ezren utaztak napi több mint 2 órát a munkahelyükre, esetükben az agyi kognitív funkciók, és az intelligencia hányadosuk is jelentősen romlott.

Forrás: http://filantropikum.com/5-arto-szokas-amely-csokkentheti-az-iq-szintet-te-melyiket-koveted-el-napi-szinten/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!