Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Bizonyított módszerek, melyekkel könnyen fejleszthető az intelligencia!

Írta: Szabó-Kocsis János

Az emberi intelligencia megállapítására állították össze az IQ-teszteket, amelyek rávilágítanak bizonyos emberek intelligencia hányadosára, de még mindig folyik a vita, hogy ennek kapcsán valóban megállapítható-e, hogy a teszten nagyobb pontszámot elérők intelligensebbek, mint akik gyengébben teljesítenek.

Két évtizede a tudósok még úgy gondolták, hogy minden ember egy bizonyos intelligencia-szinttel születik, ami nem változik az évek során, vannak okosabbak, és kevésbé okosak. Azonban a neuroplaszticitással foglalkozó szakemberek szerint az idegsejtek képességei az egész életen keresztül fejleszthetőek, így az intelligencia szintje is emelhető.

És most lássunk öt módszert, ami ebben segít!

1. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Keressünk rá az interneten, és próbáljuk ki ezt a magas intenzitású testedzés-formát, amely egyidőben hat a szellemi és a testi képességeinkre, olyan, akárcsak egy agyi kardio edzés.

Jótékony hatásai:

- javítja a memóriát, a problémamegoldó-képességet, a döntéshozói képességet;

- csökkenti a stresszt, főként a kortizol hormont;

- csökkenti a demencia kialakulását;

- endorfint, azaz boldogsághormonokat szabadít fel;

A HIIT edzés 5 perctől akár 45 percig is tarthat. Próbáljuk ki, mert csak pozitív hatása lesz az életünkre, úgy a mentális, mint a testi képességeinkre.

2. Olvassunk minél többet

Ha életünk végéig olvasunk, azzal folyamatosan arra serkentjük az idegsejtjeinket, hogy munkálkodjanak, aktívak maradjanak. Olvassunk különböző szakkönyveket, amelyek a művészetekről, tudományról, történelemről, építészetről szólnak, de természetesen az irodalom is jó hatással van az intelligencia fejlesztésére. Vásároljunk könyveket, vagy kölcsönözzünk ki a könyvtárból, és tartsunk 90 napos olvasó maratonokat.

3. Tanuljunk meg valamilyen hangszeren játszani

Több kutatás szerint azon emberek, akik tudnak valamilyen hangszeren játszani, fejlettebb az agyuk azon része, amely a mozgásért, a hallásért, és a memóriáért felelős.

A Zürichi Egyetem pszichológusa, Lutz Jancke szerint főként az idősebb, hangszeren játszó emberek intelligenciája magasabb az átlagnál. Ha valaki pedig 5 hónapon keresztül, heti egy órát tanul valamilyen hangszeren játszani, akkor azzal már nagyot lendít az IQ-szintjén.

4. Játsszunk dual n-back játékot

Írjuk be az internet keresőbe a dual n-back szókapcsolatot, és máris több játékot indíthatunk el, amelyek fejlesztik a memóriánkat, az agy kognitív funkcióit. Kezdjük az alapszinten, majd haladjunk felfelé, mert jót fog tenni, játszani pedig élvezet.

5. Agyserkentő élelmiszerek

Lássuk, mit érdemes ennünk, hogy nagyobb legyen az intelligencia szintünk!

- halolaj: a halakban lévő Omega-3 rendkívül jó hatással van az agyműködésre

- B-vitaminok: ezek serkentik a memóriát, és megakadályozzák a hangulatingadozásokat

- antioxidánsok: ezek védik az agyat a különböző káros hatásoktól, anyagoktól, így a központi idegrendszer még öreg korban is remekül fog működni

- matcha tea: felfrissíti az agyat, javítva minden funkciót

- áfonya: sok benne az agyat is védő antioxidáns, ezért érdemes fogyasztani

- avokádó: tele van egészséges növényi zsírokkal, amelyek jót tesznek az agy vérellátásának

Forrás: http://filantropikum.com/5-bizonyitott-modszer-amivel-konnyen-fejlesztheto-az-intelligencia/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!