Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Dr. Menis Yousry: „A saját magunkról alkotott véleményünk előzetes tapasztalataink alapján alakul ki, ezért új tapasztalatokra van szükségünk ahhoz, hogy új meggyőződésünk lehessen önmagunkról.”

Írta: Szabó-Kocsis János

Rejtett emlékeinktől valódi önmagunkig – Dr. Menis Yousry az önértékelésről, öntudatról, viselkedésről és a társas létről.

Dr. Menis Yousry egyiptomi származású híres pszichológus, pszichoterapeuta, család- és párterapeuta, nemzetközi előadó, oktató és szerző. A szisztematikus családterápiában szakosodott, évente több ezer emberrel dolgozik, szerte a világon. A tudományos kutatásai és tapasztalatai segítették hozzá ahhoz, hogy egyedi és praktikus önfejlesztő kurzusokat hozzon létre, amelyek lenyűgöző változásokat hoznak létre az elme szintjén.

Dr. Yousry úgy tekint az emberi viselkedésre, mint egy, a múltbeli tapasztalatok értelmezésére adott válaszra. Tehát annak fényében viselkedünk, amilyen megtapasztalásokat hozunk magunkkal a múltunkból. Ezért azt mondja, ha csak a viselkedésünkön próbálunk változtatni, az nem vezet sokra – és nem is igazán megvalósítható hosszú távon –, ha nem értjük meg mélységeiben azt, hogy hogyan látjuk – hogyan kellene látnunk a világot.

A 20 éven át tartó klinikai praktizálása vezette rá arra, hogy kialakítson egy, az emberi kapcsolatokon alapuló terápiás módszert – az Esszencia Folyamatot (The Essence Process), amelynek hatalmas sikere volt több, mint 25 országban.

Ez egy egyszerű folyamat, amely egy olyan belső utazásra kalauzol minket, amely során megértjük, hogy hogyan kapcsolódnak össze jelenlegi tetteink és viselkedésünk a múltunkkal, azokkal a tudatalatti bevésődéseinkkel, amelyek kialakították bennünk a mai világnézetünket – s ezek mellett azt is, hogy hogyan tudunk változtatni mindezen.

Légy mindig önmagad! – de hogyan?

„Azt vettem észre, hogy nem önmagamként viselkedem, másvalaki voltam. Viselkedésem és életem a múltamban történt eseményekre adott reakciók voltak, félelemből hoztam döntéseket, a kapcsolataimban és mindenben, amit csináltam.” – meséli Dr. Yousry saját tapasztalatait, mint kutatásainak előzményét.

„Ha hallottál valaha embereket, akik valóban, önmaguk perspektívájából, szívükből beszéltek, és olyanokat, akik úgy beszéltek, hogy közben másnak akartak látszani, mint akik valójában, biztos észrevetted, hogy az előbbiek inspirálni tudnak másokat, és pozitívan hatnak úgy önmagukra, mint másokra. Én pedig felfedeztem egy olyan folyamatot, amelynek segítségével az emberek felfedezhetik ezt a képességet önmagukban.”

A „Legyünk önmagunk” metaforája tehát az is lehetne, hogy szívből beszéljünk.

Mit jelent szeretni önmagunkat?

Noha sok könyv és szakirodalom beszél erről, de mégis, kevesen értik, hogy miről is van szó igazából. Nem tudunk minden reggel a tükörbe nézni, és azt ismételgetni, hogy én milyen csodálatos vagyok. Igaz? Nem is így megy ez, nem így működik az egész. Nem tudom magamat szándékosan erőltetve szeretni. Ha megnézünk egy édesanyát a gyermekével, látjuk, hogy mennyi hibát elkövet a gyermek, és mennyire nehéz ez az anyjának, de ő mégis szereti gyermekét, mindezek ellenére is.

Ezt kellene alkalmaznunk saját magunkra is. Ha együttérzéssel és megértéssel tudok nézni magamra olyankor, amikor tudom, hogy hibát követtem el és nem viselkedtem helyesen, nem pedig utálattal és haraggal, ez jelenti azt, hogy szeretem önmagam.

A szeretetet manapság a szerelemmel, érzelmekkel kézenfogva sétálókkal azonosítjuk. Pedig nem kizárólag csak erről szól. A szeretet két ember közötti kapcsolat. Tehát, ha jók vagyunk önmagunkkal szemben, ez jelenti az önmagunk iránti szeretetet. Persze, elkerülhetetlen, hogy néha bíráljuk magunkat – mert ez belénk van kódolva –, de amit tehetünk az az, hogy ezt együttérzéssel, megértéssel tegyük.

A bennünk rejlő potenciál – énkép – önmegvalósítás

Életünk legelső tapasztalatai, élményei alapján kialakul bennünk egy bizonyos kép – ilyen vagyok én, erre vagyok képes. És kész. Erre korlátozzuk magunkat, pedig ez nem minden. Ha elvesztünk egy munkát, nyomban egy ugyanolyan munkát kezdünk keresni kétségbeesetten – mert azt hisszük magunkról, másra nem vagyunk képesek, csak ehhez értünk.

„Mielőtt beiratkoztam volna a pszichológia egyetemre, művész életem volt, a BBC-nek dolgoztam, újságoknak írtam, gyerekeim voltak és túl voltam egy váláson. 35-36 éves voltam, amikor elkezdtem, én voltam a legidősebb a csoportban. Miután pedig elvégeztem, családterápiából doktoráltam.” – meséli Dr. Yousry.

Bárkiből lehet bármi, csak el is kell ezt hinnünk. A tudatalatti elménk egy sablon szerint működik. Azok az emberek, akik magas szinteket értek el az élet bizonyos területein, akik erősek és inspirálóak, mindnek sikerült legyőzniük magukban ezeket a sablonokat.

Új tapasztalatok vezetnek az új meggyőződésig

Mivel a saját magunkról kialakult gondolataink és véleményünk az előzetes tapasztalatainkon alapulnak, ezért csak új tapasztalatok által alakíthatunk ki új énképet. Csakhogy, az emberek nagyrésze ettől viszolyog, kényelmesebb elmenni egy terápiára, ahol mások majd megváltoztatják és megerősítik a saját magukba vetett hitünket. Ez így nem működik.

Gyakorlatilag tenned kell valamit, amit addig még soha! Új dolgokat és helyzeteket kell megtapasztalnod ahhoz, hogy énképedet megújítsd, és az önbizalmadat megerősítsd. Ha pedig kudarccal találkozol, viszonyulj szeretettel önmagadhoz.

Forrás: http://filantropikum.com/dr-menis-yousry-a-sajat-magunkrol-alkotott-velemenyunk-elozetes-tapasztalataink-alapjan-alakul-ki-ezert-uj-tapasztalatokra-van-szuksegunk-ahhoz-hogy-uj-meggyozodesunk-lehessen-onmagunkrol/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!