Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Miért érdemes minden reggelünket egy kis adag kókuszecettel indítanunk?

Írta: Szabó-Kocsis János

Sokszor hallottunk már kókuszvajról, kókuszvízről, kókuszolajról, viszont most itt a legújabb szenzáció, a kókuszecet, amiről kétlem, hogy mindennap hallanánk. Ennek ellenére a kókuszecet hihetetlen gyorsasággal hódította meg a reformtáplálkozás híveit, az alternatív gyógymód alkalmazóit, hiszen számtalan jótékony hatása van az emberi szervezetre nézve.

Az előbb említett, kókuszból készült dolgokkal ellentétben a kókuszecetet nem a gyümölcs fehér húsából nyerik, hanem a kókuszfa friss hajtásaiból. A fiatal hajtások enzimekben, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdagok. Az ázsiai, illetve az indiai konyhában már régóta használják, viszont a nyugati világot még csak most kezdi meghódítani gyógyhatásai miatt.

Lássuk is milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a kókuszecet!

1. Természetes probiotikum forrás

A probiotikumok elengedhetetlenek a normál felszívódás és emésztés folyamataihoz. A kókuszecetben található probiotikumok stimulálóan hatnak a gyomor és a belek mozgásaira, ami megkönnyíti a táplálék megemésztését. A probiotikumok segítségünkre lehetnek hasmenés, laktóz intolerancia vagy egyéb gyomorpanaszok esetében, ráadásul tanulmányok bizonyítják, hogy megőrzik a húgyutak egészségét, enyhítik az ekcéma tüneteit és fenntartják a száj egészséges higiéniáját.

2. Rendkívül gazdag tápanyagokban

A kókuszfák mind vulkanikus talajban találhatóak, amelyről köztudott, hogy vitaminokban, ásványokban és tápanyagokban gazdag talajtípus. A kókuszfa fiatal hajtásai vasat, magnéziumot, rezet, foszfort, ként, cinket és káliumot is tartalmaznak. Ezek az ásványok nélkülözhetetlenek az elektrolit-háztartásban, elősegítik a vér oxigén szállítását, tápanyagokkal látják el az izom- és idegrendszert, erősítik az immunrendszert és normalizálják a szívritmust.

3. Kiváló aminosav forrás

A kókuszfa friss hajtása kilencféle aminosavat tartalmaz, ami szinte hihetetlen. Az aminosavak olyan esszenciális savak, melyeket a szervezet nem képes előállítani, ilyen az izoleucin, hisztidin, leucin, lizin, metionin, treonin, tripofán, és valin.

4. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbeteg barát

A kókuszecet glikémiás indexe 35, ami jó hír a diabéteszesek számára. A glikémiás index az alapján sorolja be az ételeket egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy az adott étel mennyire gyorsan növeli meg a vér glükóz tartalmát. Az 55 alatti ételek lassabban emésztődnek és szívódnak fel, ami nem terheli meg annyira az érrendszert, és a veséket.

5. Felveszi a harcot a fertőzésekkel és a betegségekkel

Mint azt már említettük, a kókuszecet káliumban gazdag, ami segít felszívni és eltüntetni a sebeknél jelentkező váladékot. Ecet révén megelőzi a bakteriális fertőzéseket, míg magas C vitamin tartalma támogatja az immunrendszert. Antiszeptikus hatása segít fertőtleníteni az apróbb sebeket és vágásokat.

Annak ellenére, hogy az ára drágább, mint a megszokott eceteké, érdemes kipróbálni, mert számtalan gyógyszer hatását helyettesíthetjük vele természetes módon. Viszont fontos azt kihangsúlyozni, hogy ha vérnyomás szabályozó gyógyszereket szedünk, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal a kókuszecet fogyasztásának megkezdése előtt.

Forrás: http://filantropikum.com/miert-erdemes-minden-reggelunket-egy-kis-adag-kokuszecettel-inditanunk/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!