Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Milyen okok állhatnak egy banálisnak tűnő fülfájás mögött?

Írta: Szabó-Kocsis János

Ha valaki rendszeresen fülfájásokkal küzd, akkor azt nem csak egy egyszerű fertőzés okozhatja, hanem valamilyen komolyabb betegséget is előrejelezhet, amivel orvoshoz kell fordulni.

Több oka lehet a fülfájásnak, íme pár ezek közül!

1. A váladék (fülzsír) túlzott felhalmozódása

A fülzsír megfelelő mennyiségben rendkívül hasznos, hiszen felfogja a fertőzéseket okozó kórokozókat, így védve a hallószervet. Mégis előfordul, hogy a kelleténél jóval több váladék termelődik, ami okozhat fájdalmat, főként a középfül részében.

A fül-orr-gégész szakorvosok nem ajánlják a fültisztító pálcikák használatát, mert a kifele igyekvő, kórokozókat tartalmazó váladékot így még mélyebbre nyomja az, aki rendszeresen használja ezt az eszközt, így végül egy nagy dugót képezve, amelyet csak szakember távolíthat el, mégpedig úgy, hogy kimossák a problémás hallójáratot.

2. A felső-állkapocs ízületi gyulladása

Ha rágás, vagy beszélgetés közben kezd fájni a füled, akkor ezt az állkapcsokat összekötő ízület gyulladása okozhatja. A problémával szakorvoshoz kell fordulnod, aki majd előírja a megfelelő kezelést.

3. A légnyomás is okozhatja a fájdalmat

A középfül egyik szerepe, hogy szabályozza a légnyomás által kiváltott nyomáskülönbségeket. Azonban ez nem mindig sikerül, és ha hirtelen magasabb területre jutsz, majd visszakerülsz az alacsonyabb részre, akkor a füled bedugul, és ez kiválthat némi fájdalmat. Ez a kellemetlen élmény főként repülőgéppel való utazás következtében fordulhat elő, ezért jó, ha rágógumit rágsz, miközben le-, vagy éppen felszáll a gép.

4. A kezeletlen fülgyulladás

Ezt vagy vírus, vagy baktérium okozza, és eléggé fájdalmas gyulladást idéz elő a középfülben. 80 százalékban a gyerekek érintettek, a tünetek között megtalálni a lázat, a hidegrázást, émelygést, szédülést, hallási zavarokat, orrfolyást.

5. Mumpsz

Ez a 6-10 éves gyerekek esetében gyakori betegség, amelyet egy vírus okoz. A betegség lázzal, fejfájással, szédüléssel, émelygéssel jár, amely során megduzzadnak a fültőmirigyek, valamint a nyálmirigyek is. Felnőtteket is érinthet a betegség, amelynek lefolyása sokkal erősebb tüneteket produkál, sőt a férfiak esetében a herék megduzzadását is okozhatja, ami súlyosabb esetben a nemzőképességet is bizonyos szintig károsan befolyásolhatja.

Forrás: http://filantropikum.com/milyen-okok-allhatnak-egy-banalisnak-tuno-fulfajas-mogott/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!