Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ezeket a mondatokat inkább mellőzd, ha a párod mérges és feldúlt!

Írta: Szabó-Kocsis János

„Bármilyen konfliktusban is légy egy másik emberrel, mindig van egy olyan tényező, ami különbséget tehet a kapcsolat tönkretétele és a rendbehozatala között. Ez a tényező nem más, mint a hozzáállás.” – William James.

Amikor látod, hogy a párod szomorú, ösztönösen jön, hogy mondj, vagy tégy valamit azért, hogy jobb kedvre derítsd. Vagy ha épp miattad van rosszkedve és mérges rád, akkor egyből bekapcsol a védekező mechanizmusod – és ez így természetes.

Ezek az ösztönös dolgok mindannyiunkban megtalálhatóak, de néha sajnos még ezek ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogyan azt szeretnénk. Néha olyan dolgokat mondunk, amiktől a helyzet csak még rosszabb lesz, és csak még jobban elszomorítjuk a párunkat.

Ezért a kapcsolatszakértők most megosztják velünk, hogy melyek azok a mondatok, amiket jobb, ha mellőzünk:

1. „Gyerünk, mondd el mi bánt!”

Amikor valaki szomorú nagyon nehezére eshet kibeszélni magából az érzéseit. Fájdalmait és gondolatait nem szívesen önti szavakba, inkább magában tartja, amíg egy kicsit megnyugszik. Tina B. Tessina pszichoterapeuta szerint: „Kérdezd meg, hogy segíthetsz-e valamiben, majd adj neki teret, hogy kifújhassa magát. Később, amikor már úgy látod, hogy jobban van, akkor kérdezősködj és próbálj segíteni. Mindenki másképp reagál: van, akinek időre van szüksége, van, aki egyedül akar lenni és olyan is van, aki egyből ki kell, hogy beszélje érzelmeit magából ilyen helyzetekben.”

Az erőltetés nem megoldás, minél jobban noszogatod, annál jobban feldühíted, hiszen nem tiszteled a határait.

2. „Csak segíteni akarok!”

Habár lehet, hogy belül őszintén és tiszta szívből segíteni szeretnél, de ezzel a mondatoddal a figyelmet egyből a te érzéseidre irányítod a másik lelkivilágáról. Nicole Martinez pszichológus szerint ez is teljesen egyénfüggő: „Minden az adott személy hangulatától függ, van, akinek egyedüllétre van szüksége, és bármilyen nagy bajban is legyen, nem fogja elfogadni a segítségedet. Ilyenkor inkább nyújts támogatást bármilyen terve is legyen.”

Adj neki időt, mert egy idő után biztosan igénybe fogja venni a segítségedet.

3. „Túlreagálod!”

Amikor elöntenek az érzelmek, sokszor kicsúszik az irányítás, és olyan dolgokat is művelhetünk, vagy mondhatunk, ami nyugodt állapotban nem valószínű. Ezért ne ítélkezzünk elhamarkodottan, sosem tudhatjuk, mi játszódik le a másik emberben, és mit hogyan él meg. Legyünk türelemmel, mert ha egyből azzal támadjuk, hogy túlreagálja az adott szituációt, akkor azzal csak ellökjük magunktól és már nem fog annyira bízni bennünk. Ha pedig valóban túlreagálja a dolgot, akkor nyugalom, mert ő is rá fog jönni azon nyomban, amint lecsillapodott.

Egy dühös emberrel kapcsolatot teremteni sosem lesz egyszerű dolog, mert néha teljesen másként sülnek el a dolgok, mint ahogyan szeretnénk. A lényeg, hogy amennyire tudunk, forduljunk türelemmel a párunk felé, hallgassuk végig figyelemmel, hogy érezhesse, ránk mindenben számíthat.

Forrás: http://filantropikum.com/ezeket-mondatokat-inkabb-mellozd-ha-parod-merges-es-feldult/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!