Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jeles Napok: ma van a magyar nyelv napja és a kedvesség világnapja!

Írta: Szabó-Kocsis János

„Nyelvében él a nemzet” - a már szállóigévé vált Széchenyi István gondolat ma is hatással van a nyelvőrző mozgalomra. A kedvességtől pedig mindenkinek élvezhetőbb lesz az élete! Olvassunk hát néhány sort ezekről.

November 13-át a 2011. szeptember 29-i 66/2011. számú Országgyűlési határozat alapján, a magyar nyelv napjává választották, annak emlékére, hogy ezen a napon az 1884. évi törvényekben kimondták, hogy a hivatalos nyelv hazánkban a magyar.

A Nyelvápolók Szövetsége a XX. század utolsó évtizedében vállalta fel, hogy továbbviszi a nyelv védelmének hagyományát. A társaság elnöke, dr. Grétsy László úgy látja, a társadalom érdekében van szükség a nemzeti kincs ápolására.

A 80-as évek elején jött létre az a nyelvészekből, írókból, tanárokból, újságírókból, színművészekből álló önkéntes közösség, amely 1982 és 1989 között kezdeményezte anyanyelvi táborok rendezését, szót emelt az idegen nyelvű feliratok mértéktelen terjedése ellen, támogatta nyelvművelő szakkönyvek és írások kiadását.

Tagjai vallják, hogy az anyanyelv kellő ismerete és igényes használata mindenfajta tudás megszerzésének és a társadalmi-szellemi megújulásnak nélkülözhetetlen feltétele. Különböző alapítványok három díjat hoztak létre a legérdemesebbek elismerésére. A Kazincy-, a Péchy Blanka- és a Lőrincze-díjat évről évre átadják a nyelv őrzőinek.

A kedvesség világnapja a Japán Apró kedvesség mozgalomból nőtte ki magát, melyet 1963-tól évente rendeztek meg és 1997-ben határozták el a világnap létrehozását.

A World  Kindness Day első alkalommal 1998-ban került megrendezésre, melyhez több ország is csatlakozott.

A világnap célja, hogy előhívják az emberekből a kedves viselkedést, amelytől mindenkinek élvezhetőbb lesz az élete.

Mi is a kedvesség?

A kedvesség életstílus.
Jóindulatból, figyelmességből, szívélyességből, empátiából fakadó gesztus embertársak felé, miáltal mindketten jól érzik magukat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kedves vagy, ha

- átadod a helyed a villamoson,
- köszönsz a szomszédnak,
- útbaigazítasz egy turistát,
- átkísérsz valakit az úton,
- pár forinttal segítesz egy hajléktalannak,
- jótékony akcióban veszel részt...

Hétköznapi apróságok ezek, mellyel jó napot szerezhetünk egymásnak.

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=28362826



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!