Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hogyan segít az aromaterápia a szorongás és a stressz kezelésében?

Írta: Szabó-Kocsis János

A szorongás nem más, mint egy folytonos stressz állapot. Ilyenkor a középagy – az agy azon része, amely a túlélési ösztönt, vagyis az „üss vagy fuss” válaszreakciót is irányítja – folytonosan stimulált állapotban van.

Az agynak ez a területe felel azokért a reakciókért, amelyeket a fenyegetettség érzése, az aggodalom és rémültség vált ki. Úgy is mondhatnánk, hogy a szorongás egyfajta félelem-alapú állapot, amely alapjában véve a negatív gondolkodás eredménye. Erre a feszült állapotra nyújt enyhülést – és akár megoldást – az aromaterápia.

Aromaterápia a szorongás és a stressz ellen – miért és hogyan?

Először is, az agy direkt kapcsolatban áll az orrüregben levő szagló receptorokkal, a szagló idegen keresztül. Ez az ideg az illatokat jelek formájában továbbítja azokhoz az agyi központokhoz (tobozmirigy, limbikus rendszer), amelyek az érzelmek, ösztönök és válaszreakciók kialakulásáért felelnek. Ezek a központok a középagyban vannak, ugyanott, ahol a fentebb említett „üss vagy fuss” stressz-reakció is kialakul. Itt tehát két féle mechanizmus működik: az egyik a stresszhelyzetekben aktiválódik (szapora légzés, magas pulzus, magas vérnyomás), a másik pedig nyugodt állapotban nyilvánul meg (ritka, lassú légzés, alacsony pulzus és vérnyomás).

A lényeg pedig az, hogy vannak olyan illatok, amelyek célzottan hatnak erre az agyi központra és képesek nyugodt, ellazult állapotot előidézni, képesek semlegesíteni a stressz okozta szorongást és feszültséget. Tulajdonképpen ez az aromaterápia lényege.

Levendula, pacsuli, rózsa, ylang-ylang, bergamot, tömjén, kamilla, narancsvirág, jázmin, geránium, szantálfa, zsálya – mind mind olyan illóolajok, amelyek segítenek ellazulni és megnyugodni. Csökkentik a szorongásos tüneteket, de ugyanakkor az alvászavarban is segítséget nyújtanak.

Az aromaterápia segít legyőzni a negatív gondolkodást

Az illóolajok belélegzése segít pozitív gondolatokat felszabadítani, segít abban, hogy eltereljük figyelmünket a gondokról, bánatról, negatív gondolatokról. Ahogy pedig elszakadunk a nyomasztó gondolatoktól, úgy szorul vissza fokozatosan a szorongás is.

Hogyan használjuk?

Csepegtessünk az illóolajból egy desztillált vízzel töltött szórófejes tartályba. Fújjunk belőle arcunkra, ruháinkra, párnánkra, fürdővízbe vagy egyszerűen csak a hálószoba vagy mosdó levegőjébe. Az ágyneműre fújva segít a nyugodtabb alvásban.

A különböző illatokat tetszés szerint kombinálhatjuk, hogy érdekesebb, izgalmasabb legyen az illatélmény.

Forrás: http://filantropikum.com/hogyan-segit-az-aromaterapia-a-szorongas-es-stressz-kezeleseben/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!