Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Dominó effektus

Írta: Szabó-Kocsis János

1989. november 9-e olyan pillanat volt, amikor minden lehetségesnek tűnt: a boldogság, a szabadság utáni vágy és a békés forradalom eszméje. Egy fontos nap a történelemben, a berlini fal leomlásának napja. 2001 óta ünnepeljük Világszabadság napja néven.

1989-ben a Szovjetunió kelet-európai befolyásának elolvadásával a korábbi kommunista országokban elindult a rendszerváltás. Új demokráciák születtek Lengyelországban és Magyarországon. Kitört a prágai bársonyos forradalom, ledőlt a berlini fal és létrejött az egységes Németország. Romániában 1989 végén véres jelenetekkel búcsúzott a kommunista diktatúra. A szabad választásokon új, antikommunista kormányok kerültek hatalomra, amelyek az Európai Unióhoz és a NATO-hoz szerettek volna csatlakozni. 1991-ben a Szovjetunió is felbomlott. A hidegháború véget ért.

A berlini fal leomlása nem csupán a közép- és kelet-európai totalitárius rendszerek végét jelezte, hanem egyúttal Németország és egész Európa újraegyesítésének kifejező szimbóluma is.

Az 1989-es év átformálta Európát. A berlini fal leomlásának képei korunk egyik legmegindítóbb eseményét örökítették meg.
Az ünnep jó példa arra, hogy a tömegek akarata ledönti a határokat, s hogy hatással lehet egy igazságosabb társadalmi élet kialakulására.

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35318798



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!